Καρφί δεν έχει μπει τα τελευταία 20 χρόνια στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, που, αν και χαρακτηρισμένη Νεώτερο Μνημείο, παρουσιάζει θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης. Στα 50 καταστήματα που υπάρχουν είναι ζήτημα αν λειτουργούν 11-12 επιχειρήσεις, ενώ κάποια κύτταρα χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες, με τους επαγγελματίες να διαμηνύουν στη Δημοτική Αρχή ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, γιατί αν δεν γίνουν έργα η Αγορά θα ερημώσει ολότελα.
Οι καταστηματάρχες εκπέμπουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα SOS. Το κτίριο πρέπει να επισκευαστεί από τον Δήμο. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας που χρονολογείται από το 1950. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση με την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Πρέπει, τέλος, να δοθούν κίνητρα για να μπούν και νέες επιχειρήσεις στην Αγορά.
Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να αποκατασταθεί το κτίριο, το οποίο στην κατάσταση που είναι διώχνει αντί να προσελκύει τους καταναλωτές.

Η Δημοτική Αγορά Ξάνθης © Powergame.gr

Η στοά της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης © Powergame.gr
Φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά οι προτροπές εισακούσθηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο powergame.gr o δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός. Έτσι μπαίνει μπροστά το έργο αποκατάστασης της Αγοράς, γίνεται νέος κανονισμός σύμφωνα με τα όσα έχουν ζητήσει επαγγελματίες και επιχειρήσεις και, το πολύ σημαντικό, ολοκληρώνεται η αδειοδότηση του υπόγειου δημοτικού διώροφου πάρκινγκ, το οποίο έμεινε επί πολλά χρόνια κλειστό γιατί υπήρχαν αυθαιρεσίες στην κατασκευή του.
Το έργο έχει τη δική του ιστορία
Η Δημοτική Αγορά βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην καρδιά της πόλης. Όπως είχε γράψει ο ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου, οι εργασίες κατασκευής της Αγοράς ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου 1938 και ολοκληρώθηκαν το 1939. Η λειτουργία της Αγοράς ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1940, διακόπηκε όμως με την είσοδο των βουλγαρικών στρατευμάτων στην πόλη. Μετά το 1944 υποχρεώθηκαν να στεγαστούν στο κτίριο όλα τα κρεοπωλεία της πόλης και σταδιακά πήρε τη μορφή που έχει τις τελευταίες δεκαετίες, συστεγάζοντας βάσει κανονισμού κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωρολαχανοπωλεία.
Για την κατασκευή της Αγοράς, έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, είχαν διατεθεί 9 εκατ. δραχμές.
«Μένουμε στην Αγορά γιατί είμαστε τρίτη γενιά ιχθυοπώλες, ο παππούς μου, ο πατέρας μου και τώρα εγώ. Έχουμε πελατεία πιστή, η οποία όμως με τα χρόνια μειώνεται και φεύγει. Σε αυτό τον χώρο δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε το παραμικρό για να βελτιώσουμε τα καταστήματά μας. Οι πωλήσεις μειώνονται και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος προσθέτοντας:
«Το κτίριο είναι Δημοτικό, δουλεύουμε σε ένα κτίριο, στο οποίο παγώνεις το χειμώνα και καίγεσαι στο καλοκαίρι. Επόμενο είναι, οι καταναλωτές , να πηγαίνουν για τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ, σε αγορές που τους εξασφαλίζουν πάρκινγκ και άνετες συνθήκες εξυπηρέτησης, σε φροντισμένο περιβάλλον».

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης © Powergame.gr
Τόσο ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, όσο και ο κ. Απόστολος Λ. Παπαδόπουλος του κρεοπωλείου Meat Company, υποστήριξαν ότι η Αγορά δεν μπορεί να δουλεύει μόνο με κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μαναβική. Πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση επιχειρήσεων όλων των ειδών λιανικής που σχετίζονται με τα τρόφιμα π.χ. καφεκοπτείων, καταστημάτων με μπαχαρικά, με χαρτικά, με αρτοσκευάσματα, μικρής εστίασης.
«Έχουμε διαμηνύσει στον Δήμο ότι θα επιμείνουμε σε διεκδικήσεις, μέχρι να ανακαινίσει το κτίριο και να φέρει νέο κανονισμό, στα μέτρα της εποχής μας. Μάλιστα υποστηρίξαμε ότι δεν θα μας πειράξει, παρότι είμαστε παλιοί ένοικοι, να δοθούν καταστήματα σε νέες επιχειρήσεις, ακόμη και σχεδόν με μηδενικό ενοίκιο. Θέλαμε, δίπλα στο κρεοπωλείο, να διαμορφώσουμε ένα χώρο για pairing παρασκευασμάτων από κρέας με κρασιά, αλλά δεν επιτρέπεται», δήλωσε ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος.
Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, χρόνο με τον χρόνο, καθώς από το 2010 και μετά οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Αγορά μειώνονται, ενώ πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, επισήμανε η κα. Μαρία Κώτσογλου.
Το παραδοσιακό παντοπωλείο Το Κεντρικόν είναι μία επιχείρηση 50 ετών που προσπαθεί να κρατηθεί από τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει η οικογένεια Κώτσογλου με πελάτες παλιούς και πιστούς.
«Το κυριότερο πρόβλημα είναι η κατάσταση του κτιρίου. Ο Δήμος, στον οποίο πληρώνουμε ενοίκια, έχει παραμελήσει το κτίριο, το άφησε ασυντήρητο. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πάρκινγκ. Η Αγορά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η πρόσβαση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πάρκινγκ, είναι δύσκολη υπόθεση. Επόμενο είναι μεγάλος όγκος πωλήσεων να έχει περάσει στα σούπερ μάρκετ».

Η Δημοτική Αγορά Ξάνθης © Powergame.gr
Τα έργα που δρομολόγησε ο Δήμος
«Όταν παραλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου δεν βρήκαμε το παραμικρό από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσον αφορά στην αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς», δήλωσε στο powergame.gr o δήμαρχος Στράτος Κοντός.
«Εν τούτοις, ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου η μελέτη εξωραϊσμού της Αγοράς, η οποία άρχισε να εκπονείται από τις υπηρεσίες του Δήμου όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Στην παρούσα φάση διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2026. Πρόθεσή μας είναι στις αρχές του 2026 να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου».
Όπως είπε ο κ. Κοντός, οι εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνουν αλλαγές κουφωμάτων, βελτιώσεις των δικτύων, επιχρίσματα κ.ά. Μέχρι του παρόντος δεν έχει διαπιστωθεί ανάγκη ενίσχυσης της στατικότητας του κτιρίου.
Στο μεταξύ νωρίτερα, εντός Νοεμβρίου, θα βγει σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της Αγοράς, ώστε και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Αγορά. Οι αλλαγές που εισάγει ο Δήμος είναι σύμφωνες με τα όσα έχουν προτείνει οι επιχειρηματίες.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη καλό νέο για τους επιχειρηματίες της Δημοτικής Αγοράς όπως και για τους Ξανθιώτες, καθώς είναι στην τελική φάση αδειοδότησης το Δημοτικό πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα στην αγορά. Το πάρκινγκ, διώροφο υπόγειο, δυναμικότητας 112 θέσεων, ήταν για χρόνια κλειστό γιατί, όπως είχε εντοπισθεί, υπήρχαν ζητήματα αυθαιρεσιών όταν κατασκευάστηκε.
Εάν γίνουν οι τρεις παραπάνω παρεμβάσεις, η Δημοτική Αγορά και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή θα μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες.