Η σοκολάτα τείνει να γίνει προϊόν πολυτελείας. Οι τιμές της έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στη βιομηχανία τροφίμων. Πίσω από αυτήν την αύξηση κρύβονται σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή κακάο, κυρίως στη Δυτική Αφρική, όπου ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες των καλλιεργειών έχουν μειώσει σημαντικά την σοδειά.
Το αποτέλεσμα είναι μια ιστορική άνοδος στις τιμές της πρώτης ύλης, που πλέον αντικατοπτρίζεται και στα ράφια των καταστημάτων.
Σοκολάτα γάλακτος
- Φεβρ. 2025: 1,99€
- Σεπτ. 2025: 2,60€
+ 30,65% σε 7 μήνες
Μαύρη σοκολάτα
- Φεβρ. 2025: 2,53€
- Σεπτ. 2025: 3,45€
+ 36,32% σε 7 μήνες
Σοκολάτα αμυγδάλου
- Φεβρ. 2025: 1,72€
- Σεπτ. 2025: 2,52€
+ 46,51% σε 7 μήνες
Αιτίες
- Κλίματική κρίση
- Ασθένειες στα φυτά
- Αυξημένο κόστος παραγωγής
- Αυξημένη ζήτηση, μειωμένη προσφορά.
Οι λάτρεις της σοκολάτας αντιμετωπίζουν μια νέα σειρά αυξήσεων των τιμών, καθώς η καθυστέρηση στην επίδραση της αγοράς κακάου πλήττει τους λιανοπωλητές. Ωστόσο, καλύτερα νέα αναμένονται μέχρι το επόμενο Πάσχα, έγραψε τον περασμένο Αύγουστο το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των επιδημιών παρασίτων και της έλλειψης προσφοράς στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας προσφοράς.
Αυτή η τάση συνδυάστηκε με τον ευρύτερο πληθωρισμό των λιανικών τιμών σε όλο τον κόσμο, ο οποίος αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και μειώνει τη ζήτηση για γλυκά. Μια έρευνα του 2024 από την βρετανική ομάδα καταναλωτών Which? διαπίστωσε ότι τα προϊόντα σοκολάτας ήταν η κατηγορία με τον υψηλότερο μέσο ετήσιο πληθωρισμό στα παντοπωλεία πέρυσι, με 11%. Στις ΗΠΑ, η τιμή δημοφιλών προϊόντων όπως τα Hershey’s Kisses αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 12% σε ετήσια βάση.