Η ακρίβεια “χτυπά” και τη θάλασσα: Οι 4 λόγοι που αυξάνονται οι τιμές στα ψάρια

Ποιοι είναι οι τέσσερις λόγοι πίσω από την ακρίβεια στα ψάρια. Απλησίαστες οι τιμές τους, γαύρος και σαρδέλα έχουν γίνει είδος πολυτελείας

Σαρδέλα ψάρια © pixabay

Η ακρίβεια «χτυπά» και τη θάλασσα, με τις τιμές των ψαριών να είναι απλησίαστες.  Γαύρος και σαρδέλα έχουν γίνει είδος πολυτελείας, ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά , αυξήθηκαν κατά 5,9% %  μόνο τον Αύγουστο. Γιατί όμως οι τιμές στα ψαριά καταγράφουν άλμα; Το ρεπορτάζ του Mega είναι διαφωτιστικό. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων, είχε δώσει, και εκείνος, τον περασμένο Ιούλιο,  απαντήσεις για τον λόγο που αυξάνονται τα ψάρια.

Οι λόγοι πίσω από την ακρίβεια στα ψάρια

1.)Αυξημένα μεροκάματα

2.)Μείωση αλιευμάτων

2024: 54.708,3 τόνοι

– 11,3% από το 2023

3.)Αύξηση κόστους εξοπλισμού και συντήρησης

4.)Μεσάζοντες

Τιμή χονδρικής: Πόσο ανέβηκαν σε 1 χρόνο (2024 – 2025)
(Κεντρική ιχθυόσκαλα Κερατσινίου)

Σαρδέλα: 4-5€ -> 7-8€
Γαύρος: 3-4€ -> 5-6€
Τσιπούρα ιχθυοτροφείου: 5-6€ -> 7-9€
Λαβράκι ιχθυοτροφείου 10€ -> 12€.

Στο μεταξύ, όπως είχε γράψει το powergame.gr, βαρύς πονοκέφαλος εξακολουθεί να παραμένει για τους Έλληνες ψαράδες ο λαγοκέφαλος, το τοξικό ψάρι, που έχει κατακλύσει τα ελληνικά νερά ιδιαίτερα σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, και Πελοπόννησο. Πέρα από την επικινδυνότητά του – αφού μιλάμε για ένα είδος που δεν καταναλώνεται λόγω της νευροτοξίνης – το ψάρι προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημίες στους Έλληνες αλιείς, με την συζήτηση για την αντιμετώπισή του να στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον στο πώς μπορεί να αλιευθεί, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή του και δεύτερον, στο πώς θα αποζημιωθούν οικονομικά οι Έλληνες ψαράδες, των οποίων οι απώλειες κυμαίνονται κοντά στα 7.500 ευρώ ανά αλιευτικό σκάφος το έτος, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το powergame.gr.