Tην ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές στα ψάρια και έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% το τελευταίο έτος, ανάλογα με το είδος.
Στη Βαρβάκειο Αγορά, καταφθάνουν καθημερινά πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, με ορισμένους να διαμαρτύρονται για ανατιμήσεις στις τιμές.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, κ. Βασίλης Σίμος μίλησε στο ΕΡΤnews και σχολίασε τις τιμές των θαλασσινών και του φρέσκου ψαριού: « Στη Βαρβάκειο θα δούμε ένα 30 με 40% κάτω σε πάρα πολλά είδη».
Ταυτόχρονα, για την κίνηση της αγοράς τόνισε: «Επιτέλους βλέπουμε λίγο κόσμο, διότι το προηγούμενο διάστημα η αγορά ήταν σχεδόν άδεια. Σάββατο είναι και ο κόσμος τιμάει τη Βαρβάκειο, ενώ πλέον έχουν ξεκινήσει και οι τράτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σαφώς καλύτερες τιμές στα ψάρια»
Ο ίδιος ανέφερε ότι η αγορά παρουσιάζει ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο: «Στη Βαρβάκειο λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Είμαστε περίπου 120 επιχειρήσεις σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Όταν ένας κατεβάσει την τιμή κατά μισό ευρώ, οι υπόλοιποι ακολουθούν για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Γιατί τα ψάρια είναι ευπαθές προϊόν και πρέπει να πουληθούν γρήγορα».
Πού κυμαίνονται οι τιμές στα ψάρια
Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία και σε ιχθυοκαλλιέργειας, με τις τιμές να κυμαίνονται ως εξής:
- Λαβράκι στα 6,99€/κιλό
- Φαγκρί στα 7,99€/κιλό
- Τσιπούρες φρέσκες Ελλάδας από 8,50€/κιλό έως 8,99€/κιλό
- Φαγκριά στα 9,98€/κιλό
- Κουπιά στα 7,99€/κιλό
- Κεφαλόπουλα στα 3,98€/κιλό
Ο αυξημένος ανταγωνισμός στη Βαρβάκειο φαίνεται να λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλές τιμές σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων, Μιχάλης Καραντώνης, είχε πει τον περασμένο Ιούλιο, ότι «η ψαριά είναι μικρή. Η σαρδέλα, ο γαύρος και όλα τα αφρόψαρα βγαίνει μόνο από ένα συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο, το γρι–γρι», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν Έλληνες ψαράδες».
«Υπάρχει πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια, στην Αίγυπτο. Πλέον, τα πληρώματα δεν έχουν Έλληνες ψαράδες, το 98% είναι Αιγύπτιοι. Μόνο η δική μας οικογένεια δραστηριοποιείται. Τα γρι–γρι δεν βγήκαν ούτε πέρυσι, ούτε εφέτος λόγω κωλύματος με το Προξενείο. Δεν δίνεται βίζα, όπως τα παλιά χρόνια. Λείπουν χέρια, δεν ξέρω γιατί δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα. Όταν λιγοστεύουν τα καΐκια, λιγοστεύει και το ψάρι κι έτσι, γίνεται ακριβότερο.
Μιλήσαμε με όλους τους υπουργούς, αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση. Το 2006, βγήκε ένας κανονισμός που προβλέπει ότι για όλα τα αλιευτικά εργαλεία θα ισχύσουν περιορισμοί στο βάθος της θάλασσας και την απόσταση από την ακτή», επεσήμανε ακόμη.