Ο «θησαυρός» της ελληνικής κουζίνας, με πολλαπλές χρήσεις και εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες είναι το ελαιόλαδο .Η πρώτη επίσημη φετινή τιμή του ελαιολάδου που αποτελεί σημείο αναφοράς της οικονομίας και της διαβίωσής μας, έχει κλειδώσει, με την αποτίμηση να προέρχεται από την πώληση των πρώτων παρτίδων της σεζόν εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ποικιλίας Αθηνολιά.
Οι τιμές λιανικής για ελαιόλαδο στην Ελλάδα το 2025 δείχνουν πτωτική τάση. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή γνωστής μάρκας εξαιρετικά παρθένου (ΕΠ) ελαιολάδου διαμορφωνόταν περίπου στα 10,7 €/λίτρο από 12,5 €/λίτρο πέρυσι. Σε προσφορά, όμως, η ίδια μάρκα μπορεί να διατίθεται περίπου στα 6,9 €/λίτρο.
Γενικά, αναφέρεται ότι οι λιανικές τιμές μειώθηκαν κατά περίπου 18% το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με προηγούμενα, παρά το ότι το κόστος παραγωγής και οι πιέσεις στην πλευρά των παραγωγών παραμένουν.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην τιμή του ελαιολάδου
Οι τιμές του ελαιολάδου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της παραγωγής στην Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος παραγωγός της ηπείρου, η Ισπανία, αλλά και άλλες μεγάλες αγορές όπως αυτή, αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας και ακραίων καιρικών συνθηκών, οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, καθώς η φετινή συγκομιδή είναι μικρότερη από πέρυσι, με επιπτώσεις στα επίπεδα προσφοράς.
Για τους παραγωγούς, οι τιμές του φρέσκου συμβατικού ελαιολάδου προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 5,00 και 5,50 ευρώ ανά κιλό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σεζόν. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού και λιανικής παραμένει σημαντική. Τη δύσκολη διετία 2022–2023, μετά την πανδημία, οιι τιμές παραγωγού ήταν κατά μέσο όρο 5 ευρώ, ενώ οι τιμές λιανικής έφτασαν τα 14 ευρώ ανά λίτρο.
Η διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μεσάζοντες και τα κόστη συσκευασίας, καθώς το φρέσκο ελαιόλαδο σπάνια φτάνει απευθείας στους καταναλωτές.
Για την επόμενη σεζόν, οι τιμές λιανικής πώλησης αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα 10 ευρώ ανά κιλό, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες παραγωγής και διανομής θα παραμείνουν σταθερές.
Η τιμή του ελαιόλαδου που ανακοινώθηκε αντικατοπτρίζει τόσο τις διεθνείς τάσεις της αγοράς όσο και τις κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στις αγορές της Μεσογείου. Με τη μείωση της παραγωγής και την υψηλή ζήτηση, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ελαιόλαδο θα παραμείνει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μέχρι το 2026.