Ελαιόλαδο: Κάτω από τα 5 ευρώ η τιμή παραγωγού, έως 10 ευρώ στο ράφι

Οι υψηλότερες τιμές παραγωγού διαμορφώνονται φέτος στη Λακωνία, ενώ ακολουθεί η Μεσσηνία και η Κρήτη. Φθηνότερο το ελαιόλαδο από πέρυσι

Η Ισπανία καθόρισε ήδη τις διεθνείς τιμές για το ελαιόλαδο φέτος © EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Κάτω από πέντε ευρώ το λίτρο ξεκίνησε η τιμή στο ελληνικό λάδι (έξτρα παρθένο) για τη φετινή συγκομιδή. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι δημοπρασίες των αγροτικών συνεταιρισμών δείχνουν ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 5 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα.

Η τιμή δεν διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν την έναρξη της νέας σεζόν την 1η Οκτωβρίου 2025. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε τιμές παραγωγού που για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε 427,5 ευρώ το εκατόκιλο και τη δεύτερη εβδομάδα σε 425,16 ευρώ το εκατόκιλο.

Αντίστοιχα διαμορφώθηκαν και οι τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου αντίστοιχης ποιότητας. Μάλιστα, ανάλογα την περιοχή το ισπανικό έξτρα παρθένο (έως 0,8% οξύτητα) ξεκινά από 397,5 ευρώ το εκατόκιλο και ανέρχεται μέχρι και τα 470 ευρώ. Η Ισπανία είναι η χώρα που διαμορφώνει εν πολλοίς, τόσο τις διεθνείς τιμές στο ελαιόλαδο όσο και στη χώρα μας. Μάλιστα καθώς στην Ισπανία σημειώθηκε κάμψη της τιμής μέσα στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, αυτή αναμένεται ν’ ακολουθήσει και τις τιμές παραγωγού στη χώρα μας.

Για παράδειγμα ο Α.Σ. Αιγιών Λακωνίας πέτυχε τιμή 486 ευρώ το εκατόκιλο στις αρχές Οκτωβρίου διαθέτοντας 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,2%. Αντίθετα η Αγροτική Ένωση Σέλινου της Κρήτης πέτυχε χθες τιμή 430 ευρώ το εκατόκιλο για ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3%. Οι προαναφερόμενες τιμές, όπως παρουσιάζονται από την Κομισιόν, αφορούν σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για οξύτητα έως 0,8%. Για ελαιόλαδο που η οξύτητα μειώνεται, η τιμή αυξάνει και μπορεί να πλησιάσει τα 500 ευρώ το εκατόκιλο.

Στη χώρα μας εν γένει, οι υψηλότερες τιμές παραγωγού ελαιόλαδου φέτος φαίνεται να διαμορφώνονται στη Λακωνία, ενώ ακολουθεί η Μεσσηνία και η Κρήτη. Οι τιμές αυτές πάντως είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το άνοιγμα της περυσινής περιόδου συγκομιδής (2024/25), και ακόμη πιο χαμηλές από την έναρξη της προπερυσινής περιόδου (2023/24).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η τιμή πέρυσι τέτοιο καιρό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (έως 0,8% οξύτητα) ξεκίνησε πανελλαδικά στα 677,5 ευρώ το εκατόλιτρο ενώ για τη σεζόν 2023/24 είχε ξεκινήσει στα 788,5 ευρώ. Επομένως, φέτος η πανελλαδική τιμή παραγωγού είναι κατά 37% χαμηλότερη από πέρυσι και κατά 46% σε σχέση με προ πέρυσι. Ακόμη η τιμή παραγωγού φέτος είναι περίπου 10% χαμηλότερη από τη μέση τιμή που είχε διαμορφωθεί για τον παραγωγό τα τελευταία πέντε χρόνια (473,7 ευρώ το εκατόκιλο).

Σαν συνέπεια, οι καταναλωτές θα δουν νέες μειώσεις στην τιμή του λαδιού. Η λιανική τιμή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 10 ευρώ το λίτρο, και μάλιστα πιο κοντά στο 6 και λιγότερο κοντά στο 10 ευρώ.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν θα βρει και υψηλότερες τιμές π.χ. σε βιολογικά προϊόντα, σε brand names ή τέλος σε ειδικές συσκευασίες ελαιόλαδου. Για τους πολλούς όμως η τιμή στο ράφι για το ελαιόλαδο, θα εξαρτάται από την ποιότητα, τη συσκευασία του προϊόντος και τον συσκευαστή. Το χύμα λάδι αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 5 και 6 ευρώ το λίτρο, δηλαδή να επανέλθει η τιμή του εκεί που βρίσκονταν προ της κρίσης του ελαιόλαδου το 2023.

Συγκεκριμένα, τέτοιες τιμές διάθεσης ελαιόλαδου από παραγωγούς είχαμε να δούμε από το Νοέμβριο του 2022. Το κέρδος αυτό ωστόσο των καταναλωτών, είναι χασούρα των παραγωγών, οι οποίοι φυσικά πρόκειται να γκρινιάξουν για το αυξημένο κόστος παραγωγής του ελαιόλαδου όπως προκύπτει από την προεργασία της καλλιέργειας, τη συγκομιδή της ελιάς, το κόστος του ελαιοτριβείου, της συσκευασίας κ.ο.κ.