Στην τελική ευθεία μπαίνει η πληρωμή για το επίδομα 250 ευρώ, το οποίο θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι. Το επίδομα 250 ευρώ πληρώνεται την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025, νωρίτερα δηλαδή καθώς η ημερομηνία που θα πληρώνεται κάθε χρόνο το συγκεκριμένο βοήθημα (30/11), πέφτει Κυριακή.
Προσοχή! Όπως έχει επανειλημμένα γράψει το powergame.gr, δεν απαιτείται αίτηση από τους δικαιούχους. Η διαδικασία είναι αυτόματη και δεν απαιτείται κάποια ενέργεια από τους συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα γίνεται επίδομα 500 ευρώ, όταν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων που είναι και οι δύο δικαιούχοι.
Ποιοι παίρνουν το επίδομα 250 ευρώ, όλοι οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το επίδομα 250 ευρώ παίρνουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι:
- Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
- Το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 14.000 ευρώ (άγαμοι) και 26.000 ευρώ (έγγαμοι ή με σύμφωνο συμβίωσης)
- Η ακίνητη περιουσία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ (άγαμοι) και 300.000 ευρώ (έγγαμοι ή με σύμφωνο συμβίωσης).
- Δεν εργάζονται παράλληλα (σ.σ. εργαζόμενοι συνταξιούχοι).
- Δεν πληρώθηκαν αναδρομικά το 2024 ή έχουν πρόσθετα εισοδήματα από τρίτες πηγές (π.χ. ενοίκια).
- Δεν έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά», η οποία ανεβάζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.
Επίσης, δικαιούχοι είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ή σύνταξη χηρείας ή είναι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, άνω των 67 ετών. Οι τρεις αυτές κατηγορίες εξαιρούνται από το ηλικιακό όριο (σ.σ. να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του πριν μπει το 2025).
Ακατάσχετο το βοήθημα στους συνταξιούχους
Διευκρινίζεται ακόμη ότι το επίδομα 250 ευρώ είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Επιπλέον, δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο, την Εφορία ή τις τράπεζες.
Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου που θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος 250 ευρώ σε συνταξιούχους και χαμηλοσυνταξιούχους, μπαίνουν και οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2025, όπως και η επιστροφή ενοικίου -μέτρο που ενεργοποιείται για πρώτη φορά φέτος και θα έχει ετήσιο χαρακτήρα.