Η Ελλάδα προχωρά σε συνεργασία με την Ιταλία για το ελαιόλαδο. Ειδικότερα, οι δύο χώρες βαδίζουν μαζί στην προώθηση της ελιάς και του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Αμφότερες μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Η καλλιεργήσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα φτάνει τα 900.000 στρέμματα, ενώ στην Ιταλία ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια. Οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί φτάνουν τους 650.000, ενώ οι Έλληνες περίπου 450.000. Στην Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη παράγουν το 70% του ελαιόλαδου της χώρας, ενώ στην Ιταλία η Πούλια, η Καλαβρία και η Σικελία παράγουν το 80% του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου της χώρας.
Αυτές οι ομοιότητες αποτέλεσαν τη βάση για τη συνεργασία της Ιταλίας και της Ελλάδας στον τομέα της ελαιοκομίας, με την Italia Olivicola και πολλές ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, εκπροσωπούμενες από την Agron SA, να μοιράζονται ένα κοινό όραμα που αναπτύχθηκε για πάνω από μια δεκαετία.
Αυτή η συνεργασία εστιάζει στην ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την προώθηση του ελαιόλαδου. Η πορεία αυτή ξεκινά από το αγρόκτημα, με τα ελαιόδεντρα των μελών των συνεταιρισμών, και διασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των ελιών και του ελαιόλαδου, εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή ένα προϊόν υγιεινό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε φέτος με τρία σημαντικά διεθνή γεγονότα, στα οποία τα ελληνικά και ιταλικά ελαιόλαδα παρουσιάστηκαν με τη δική τους ταυτότητα και ψυχή, αλλά ενωμένα από ένα ασφαλές και πιστοποιημένο σύστημα ιχνηλασιμότητας.