Υπερταμείο: Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, τη Δευτέρα placement για το 5% της ΕΥΑΘ

Από ώρα σε ώρα αναμένεται στη Βουλή η κατάθεση της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Στην τελική ευθεία και το placement ΕΥΑΘ

Εγνατία Οδός © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η σύμβαση για την Εγνατία Οδό και την παραχώρησή της. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και αναμένεται ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες το κείμενο της σύμβασης να κατατεθεί για κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει placement για το 4%-5% της ΕΥΑΘ. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αύξηση της διασποράς της μετοχής, η οποία σήμερα είναι κατά 79% συγκεντρωμένη στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπερταμείο. Το placement θα γίνει από το Υπερταμείο, το οποίο θα μειώσει τη συμμετοχή του από 29% σε λιγότερο από 25%.

Συνολικά, αναμένεται να διατεθούν κάτι λιγότερο από 1,8 εκατ. μετοχές προς 6-7 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την έκπτωση που θα δοθεί.

Το σίριαλ με την Εγνατία Οδό και την παραχώρησή της

Αναφορικά με την Εγνατία Οδό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε ένα… σπριντ τόσο στο υπουργείο Υποδομών όσο και στο Υπερταμείο, με στόχο να κλείσει η σύμβαση. Παράγοντες της αγοράς πιστώνουν τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Δήμα, ο οποίος ανέλαβε το micro-mamagement της σύμβασης.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο να κλείσει μια υπόθεση που ταλάνιζε την κυβέρνηση, το Υπερταμείο και την αγορά πάνω από τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη διενέργιεια του σχετικού διαγωνισμού και σχεδόν μια 15ετία από τότε που μπήκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εφάπαξ τίμημα για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ανέλθει σε 1,31 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το τίμημα θα καταβληθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, δεν θα είναι αυτό το τελικό τίμημα που θα καταβάλει ο νέος παραχωρησιούχος. Το τίμημα θα μεταβληθεί ως εξής:

  1. Θα μειωθεί κατά το κόστος πιστοποίησης των σηράγγων του οδικού δικτύου. Πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να είχε υλοποιήσει ο σημερινός παραχωρησιούχος, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και το οποίο δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Το έργο τώρα αποφασίστηκε ότι θα ολοκληρώσει η Νεα Εγνατία Οδός ΑΕ, που είναι ο νέος παραχωρησιούχος του άξονα.
  2. Θα αυξηθεί, σύμφωνα με το νέο κόστος δανεισμού του νέου παραχωρησιούχου από τις τράπεζες. Το προσφερθέν τίμημα είναι βασισμένο σε κόστος δανεισμού, που θεωρείται υψηλό και ξεπερασμένο μετά τη μείωση των επιτοκίων που έκανε η ΕΚΤ τα τελευταία 1-2 χρόνια. Η όποια μείωση του κόστους δανεισμού λάβει χώρα, θα περιέλθει κατά περίπου 75% στο υπερταμείο και 25% στον νέο παραχωρησιούχο.

Διευκρινίζεται, τέλος, πως οι όποιοι διακανονισμοί πληρωμών θα γίνουν μετά την ολοκήρωση της συναλλαγής του 1,31 δις, ευρώ και αφού η Εγνατία Οδός περάσει στο νέο παραχωρησιούχο, που ελέγχεται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την EGIS.