Ελαιόλαδο: Ποια η τιμή παραγωγού στη Φθιώτιδα

Στα 4.5 ευρώ η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στο νομό Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα στις Λιβανάτες, που βρίσκεται 68 χλμ. από τη Λαμία 

Ελαιόλαδο © Pixabay

Κάτω από τα 5 ευρώ κυμαίνεται η τιμή παραγωγή στο ελαιόλαδο, σε έναν από τους επτά νομούς της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr. η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στο νομό Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα στις Λιβανάτες, κωμόπολη του νομού, που βρίσκεται 68 χλμ. από τη Λαμία  είναι αυτή τη στιγμή στα 4, 5 ευρώ .

Όπως έχει γράψει το powergame.gr, κάτω από πέντε ευρώ το λίτρο ξεκίνησε η τιμή στο ελληνικό λάδι (έξτρα παρθένο) για τη φετινή συγκομιδή. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι δημοπρασίες των αγροτικών συνεταιρισμών δείχνουν ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 5 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα

.Η τιμή δεν διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν την έναρξη της νέας σεζόν την 1η Οκτωβρίου 2025. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε τιμές παραγωγού που για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε 427,5 ευρώ το εκατόκιλο και τη δεύτερη εβδομάδα σε 425,16 ευρώ το εκατόκιλο.

Ελαιόλαδο: Πόσο πωλείται στα σούπερ μάρκετ

Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές για ένα λίτρο ελαιόλαδο ξεκινούν από 6,40 ευρώ (Χρυσελιά κλασικό ελαιόλαδο), 7,49 ευρώ (Xenia Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο) και φτάνει τα 8,50 ευρώ (Άλτις Παραδοσιακό Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο).Να σημειώσουμε ότι η Ισπανία. είναι η χώρα που καθορίζει την τιμή του ,ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, οι τιμές στο ελαιόλαδο μειώθηκαν.

Ποια είναι η σωστή  επιλογή ελαιόλαδου

Ποια είναι όμως η σωστή  επιλογή ελαιόλαδου; Η επιλογή προσεγμένου ελαιολάδου κάνει τη διαφορά στη διατροφή, όταν αντικαθιστά λιπαρά χαμηλότερης ποιότητας. Ποια όμως είναι τα μυστικά για να ξεχωρίσεις το καλό ελαιόλαδο;  Στην ΕΕ και στην Ελλάδα, δύο στοιχεία δείχνουν την ποιότητα του ελαιολάδου: Η κατηγορία και η οξύτητα (ως ελαϊκό οξύ).

Συγκεκριμένα:

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Οξύτητα έως 0,8%. Περνάει υποχρεωτικά οργανοληπτικό έλεγχο (πάνελ δοκιμαστών) και δεν πρέπει να έχει ελαττώματα.
  • Παρθένο ελαιόλαδο: Οξύτητα έως 2,0%, με μικρές επιτρεπτές ατέλειες.
  • Λαμπάντε: Οξύτητα πάνω από 2,0%, ακατάλληλο για κατανάλωση πριν από ραφινάρισμα.

Η οξύτητα είναι χημικός δείκτης της κατάστασης του ελαιόκαρπου και της διαδικασίας ελαιοποίησης, δεν τη «νιώθεις» στη γεύση, αλλά δείχνει την ποιότητατου λαδιού.

Ελαιόλαδο: Τι πρέπει να γράφει η ετικέτα

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, κάθε φιάλη πρέπει να αναγράφει:

  • Την κατηγορία (π.χ. «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο»)
  • Την προέλευση (Ελλάδα, ΕΕ ή μείγμα εκτός ΕΕ)
  • Τον παραγωγό ή εμφιαλωτή
  • Την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Οι όροι «φρουτώδες», «πικρό» ή «πικάντικο» επιτρέπονται μόνο αν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη δοκιμή πάνελ. Αναζήτησε επίσης σήμανση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για εγγυημένη ποιότητα και προέλευση.

Ποια είναι η σωστή  επιλογή ελαιόλαδου

Ποια είναι όμως η σωστή  επιλογή ελαιόλαδου; Η επιλογή προσεγμένου ελαιολάδου κάνει τη διαφορά στη διατροφή, όταν αντικαθιστά λιπαρά χαμηλότερης ποιότητας. Ποια όμως είναι τα μυστικά για να ξεχωρίσεις το καλό ελαιόλαδο;  Στην ΕΕ και στην Ελλάδα, δύο στοιχεία δείχνουν την ποιότητα του ελαιολάδου: Η κατηγορία και η οξύτητα (ως ελαϊκό οξύ).

Συγκεκριμένα:

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Οξύτητα έως 0,8%. Περνάει υποχρεωτικά οργανοληπτικό έλεγχο (πάνελ δοκιμαστών) και δεν πρέπει να έχει ελαττώματα.
  • Παρθένο ελαιόλαδο: Οξύτητα έως 2,0%, με μικρές επιτρεπτές ατέλειες.
  • Λαμπάντε: Οξύτητα πάνω από 2,0%, ακατάλληλο για κατανάλωση πριν από ραφινάρισμα.

Η οξύτητα είναι χημικός δείκτης της κατάστασης του ελαιόκαρπου και της διαδικασίας ελαιοποίησης, δεν τη «νιώθεις» στη γεύση, αλλά δείχνει την ποιότητατου λαδιού.

Ελαιόλαδο: Τι πρέπει να γράφει η ετικέτα

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, κάθε φιάλη πρέπει να αναγράφει:

  • Την κατηγορία (π.χ. «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο»)
  • Την προέλευση (Ελλάδα, ΕΕ ή μείγμα εκτός ΕΕ)
  • Τον παραγωγό ή εμφιαλωτή
  • Την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Οι όροι «φρουτώδες», «πικρό» ή «πικάντικο» επιτρέπονται μόνο αν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη δοκιμή πάνελ. Αναζήτησε επίσης σήμανση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για εγγυημένη ποιότητα και προέλευση.