Σπάνε τα κοντέρ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, στόχος το ορόσημο των 10 δισ.

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τον Σεπτέμβριο στη χώρα ανήλθαν σε 425 εκατ. ευρώ. Ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις © freepik.com

Νέο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) σημειώνει η χώρα μας το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το μήνα Σεπτέμβριο, κατά τους πρώτους εννέα  μήνες του έτους οι ΑΞΕ ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος αυτό ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη επίδοση στο παρελθόν και μάλιστα σε ετήσια βάση. Το ιστορικό υψηλό ροών ΑΞΕ προς τη χώρα μας, σύμφωνα με την ΤτΕ, καταγράφεται το 2022 και ανέρχεται σε 8,02 δισ. ευρώ. Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε ετήσια βάση και όχι σε 9μηνη βάση που ισχύει φέτος. Θεωρητικά, με το ρυθμό που έχουν λάβει οι ροές ΑΞΕ στη χώρα μας, θα μπορούσαν για πρώτη φορά φέτος να ξεπεράσουν το ορόσημο των 10 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

Τα στοιχεία που δίνει η ΤτΕ δείχνουν ότι το μήνα Σεπτέμβριο οι ροές ΑΞΕ στη χώρα μας ήταν φυσιολογικές και ανήλθαν σε 425 εκατ. ευρώ. Ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο στο 9μηνο οι ΑΞΕ καταγράφουν αύξηση 158%. Ανέρχονται σε 8,57 δισ. ευρώ, έναντι 3,31 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024 και 3,66 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η σημαντική ώθηση των ΑΞΕ φέτος δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η ΤτΕ αναφέρει τον μήνα Αύγουστο, ροές ΑΞΕ ύψους 4,76 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγεθος που πλησιάζει τις ετήσιες ροές του 2023 ύψους 4,77 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτες συναλλαγές εξαγορών συμμετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις από επιχειρήσεις του εξωτερικού την περίοδο εκείνη ήταν της Unicredit στην Alpha Bank (300 εκατ. ευρώ), της ION Group στην Lamda Developments (450 εκατ. ευρώ), του ΟΠΑΠ στην Stoiximan (200 εκατ. ευρώ) κ.ά.

H κυβέρνηση επομένως δικαίως πανηγυρίζει, καθώς στη θητεία της υφίσταται τα πέντε υψηλότερα ρεκόρ ροών ΑΞΕ προς την Ελλάδα από το 2002 και μετά. Επίσης έχει δίκαιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης που υποστηρίζει ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα, έγιναν περισσότερες ΑΞΕ στην Ελλάδα απ’ ό,τι έγιναν κατά την περίοδο 2002 – 2019.

Αναφορικά με το πρώτο, είναι πλέον σίγουρο ότι την περίοδο 2019-2025 έχουμε πέντε απανωτά ρεκόρ ΑΞΕ στη χώρα μας με πιο σημαντικό το φετινό όπου οι επενδύσεις έως τώρα ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ και μπορεί να πλησιάσουν τα 10 δισ. ευρώ. Η δεύτερη ιστορική επίδοση καταγράφεται το 2022 όπου οι ΑΞΕ ξεπέρασαν τα 8,0 δισ. ευρώ, η τρίτη καταγράφεται το 2024 με επενδύσεις ύψους 7,0 δισ. ευρώ, η τέταρτη ιστορική επίδοση το 2021 όπου ξεπέρασαν τα 5,35 δισ. ευρώ και τέλος το 2023 όπου έχουμε ΑΞΕ ύψους 4,77 δισ. ευρώ.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος
*Εκτίμηση
**Στοιχεία 9μήνου Ιαν.-Σεπτ. 2025

Οι δύο επόμενες επιδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ είναι το 2019, για το οποίο αναφέρεται ΑΞΕ ύψους 4,48 δισ. ευρώ και το 2006 όπου οι ξένες επενδύσεις ανέρχονται σε ύψος 4,27 δισ. ευρώ. Αθροιστικά την περίοδο 2019-2025 έχουμε στη χώρας εισερχόμενες ξένες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ, έναντι 30,6 δισ. ευρώ που καταγράφονται στην 17ετία 2002-2018.

Ακόμη και αν το 2019 δεν συμπεριληφθεί στις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης (ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019) το άθροισμα των ροών επενδύσεων της περιόδου 2002-2019 ανέρχονται σε 35,2 δισ. ευρώ, έναντι 36,5 δισ. ευρώ που είναι για την περίοδο 2020 έως σήμερα.

Δεν χωρά επομένως αμφιβολία ότι επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν έρθει περισσότερες επενδύσεις από κάθε άλλη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. Το ζητούμενο πλέον είναι να φανεί τι είδους επενδύσεις είναι αυτές και πόσο συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.