Χατζηδάκης: Έρχονται νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Έστρωσε το χαλί για νέες μειώσεις φόρων ο Κ. Χατζηδάκης. Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπακατσέλος

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, από την εορταστική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026.

«Το ΕΒΕΘ το χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, η επιχειρηματική κοινότητα, η εθνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση εορτασμού των 110 χρόνων του ΕΒΕΘ, αλλά και εξαιρετικής τιμής για τον πρώην και επί 20 χρόνια πρόεδρο του Επιμελητηρίου, επιχειρηματία Δημήτριο Μπακατσέλο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Τον επί 20 χρόνια πρώην πρόεδρό του, Δημήτρη Μπακατσέλο, τίμησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο πρόεδρο του ΕΒΕΘ, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας που ακολουθεί πιστά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, κατόρθωσε μία χώρα όπως η Ελλάδα, των 10 εκατ. κατοίκων, να δημιουργήσει μέσα σε εξίμισι χρόνια 500.000 θέσεις εργασίας

Επιγραμματικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις 11 δεσμεύσεις για το 2026, πέραν των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών μειώσεων. Συγκεκριμένα:

Στην κατάθεση, πολύ σύντομα, νομοσχεδίου από το υπ. Ανάπτυξης για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην πρωτοβουλία για το ΜΙΤΟΣ και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Προώθηση ειδικών χωροταξικών σχεδίων, ξεκινώντας από τον τουρισμό.

Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Περαιτέρω επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, με στόχο η Ελλάδα, το 2027, να φτάσει στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το 2026 θα είναι η χρονιά με το μεγαλύτερο ΠΔΕ που είχε η χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ύψους 16 δισ. ευρώ.

Διαπραγμάτευση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, 49 δισ. ευρώ, χωρίς το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας και δάνεια τύπου RRF.

Εντονότερη παρουσία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ξεκινώντας από το Ταμείο της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Ενίσχυση των εξαγωγέων με αναβάθμιση του Enterprise Greece.

Προώθηση μιας σειράς μεγάλων έργων, όπως και έργων στη Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλονίκη, στα οποία συμπεριέλαβε την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, την προώθηση της σύνδεσης του ΟΛΘ με τον σιδηρόδρομο, έργα που υλοποιούνται, όπως το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το Thess INTEC και την ανάπλαση της ΔΕΘ, που «θα λάβουν και αυτά σάρκα και οστά».

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καλωσόρισε o νυν πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή του ΕΒΕΘ τα τελευταία 110 χρόνια, μία μακρά προσφορά που ξεκίνησε το 1916 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, στηρίζοντας την Πολιτεία ως σύμβουλός της, αλλά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.

Στην 20ετή προσφορά του Δημήτρη Μπακατσέλου αναφέρθηκαν ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος, Εμ. Βλαχογιάννης, η γεν. διευθύντρια, Λίλα Φωτιάδου, ενώ την πρωτοβουλία ανακήρυξης του κ. Μπακατσέλου σε επίτιμο πρόεδρο του ΕΒΕΘ χαιρέτισαν η περιφερειάρχης Κ.Μ., κ. Αηδονά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και ο υφυπ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Όπως είπε ο κ. Μασούτης, «σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να τιμούμε έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την πορεία και την εξέλιξη του ΕΒΕΘ, τον Δημήτρη Μπακατσέλο.

Έναν επιχειρηματία που αγάπησε το ΕΒΕΘ και το υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση, από το 1994 ως αντιπρόεδρος και από το 1997 ως πρόεδρος, για είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Προσωπικά, γνώρισα τον Δημήτρη Μπακατσέλο όταν εκλέχθηκα σύμβουλος με τον συνδυασμό του το 2006 και έντεκα χρόνια αργότερα τον διαδέχθηκα στην προεδρία, όταν εκλέχθηκα πρόεδρος επικεφαλής του συνδυασμού Νέο Επιμελητήριο.

Ο κ. Μασούτης έδωσε στον τιμώμενο Δημήτρη Μπακατσέλο το χρυσό βραβείο του ΕΒΕΘ, με τον πρώην πρόεδρο να ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του και υπαλλήλους του Επιμελητηρίου, για το έργο που επιτελέσθηκε στα 20 χρόνια της προεδρίας του.

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στους 5 πυλώνες ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, για να πει ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε από 20 χρόνια πριν να έχει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο.

Τουλάχιστον η πόλη απέκτησε μετρό και σύγχρονο αεροδρόμιο, αλλά μένει η χρονίζουσα επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ και η ανάπτυξη ενός Τεχνολογικού Κέντρου στην πόλη.