Tα καμπανάκια της Κομισιόν για τα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΕΣΠΑ, πώς η Αθήνα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση

Η ΕΕ αγωνιούσε ακόμα και για τις εγκεκριμένες και τις μελλοντικές δράσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ. Στο μικροσκόπιο και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Έγκαιρες και ταυτόχρονα «τροχιοδεικτικές» (για το μέλλον) ήταν οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ, πριν «σκάσει» η «υπόθεση Παναγόπουλου».

Όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο αποκάλυψε χθες το BIG MOUTH, η Κομισιόν από τις αρχές κιόλας του 2024, όχι μόνο είχε ρίξει «κόκκινη» κάρτα σε 7 από τις 22 δράσεις που είχε προτείνει η Αθήνα, αλλά είχε δηλώσει πως θα βάλει στο «μικροσκόπιο» τις 15 εγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ (2021 – 2027).

Μάλιστα, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να συντάξει ένα γενικό -από πλευράς Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας- και ένα πιο ειδικό σχέδιο από τη ΔΥΠΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων 15 παρεμβάσεων κατάρτισης του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, γενικότερα των δράσεων κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και μετά από αυτό!

Έγκυρες πληροφορίες του powergame.gr ανέφεραν πως η ΔΥΠΑ υπέβαλλε (όπως είχαν ζητήσει στις αρχές του 2024 οι Βρυξέλλες) το δικό της, ειδικό σχέδιο της στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν που έχει το χαρτοφυλάκιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και έλαβε το πράσινο φως από από μεριάς της.

Τι λέει η επιστολή της Κομισιόν για τις απορριφθείσες, αλλά και τις εγκεκριμένες δράσεις

Όσα αναφέρει στην επιστολή της, η αρμόδια γενική διεύθυνση απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Κομισιόν κατά την 17η Απριλίου 2026 είναι αποκαλυπτικά, όχι μόνο για τις απορριφθείσες, τις… εγκεκριμένες δράσεις, αλλά και μελλοντικά προτεινόμενες δράσεις!

Συγκεκριμένα, από τις Βρυξέλλες αφού ξεκαθαρίζουν πως οι 7 δράσεις κατάρτισης (από τις 22 προτεινόμενες) «δεν εξετάζονται πλέον για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ» (ύψους 104 εκατ. ευρώ), επισημαίνουν πως ακόμα και αυτές (δηλαδή οι απορριφθείσες από την Κομισιόν) «θα απαιτούν στενό συντονισμό», καθώς «θα τρέχουν παράλληλα με τις υποστηριζόμενες από τα Ταμεία της ΕΕ».

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν, αν και απέρριψε 7 (τις οποίες εξέταζε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση με δικούς τους πόρους) από τις 22 δράσεις, ζητά «συντονισμό» και μάλιστα «στενό» με εκείνες που ενέκρινε.

Αλλά και τις 15 δράσεις κατάρτισης (συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ) τις οποίες ενέκρινε, η Κομισιόν, δεν τις αφήνει…«ήσυχες».

Στην επιστολή της τονίζει πως «θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι είναι ευθύνη του Κράτους Μέλους και, ως εκ τούτου, της Ελλάδας να διασφαλίσουν ότι αυτές οι δράσεις είναι τακτικές και εμπίπτουν» στις σχετικές ευρωπαϊκές ρήτρες, οι οποίες διέπουν «το πεδίο εφαρμογής και λογική παρέμβασης του προγράμματος 2021-2027 από το οποίο η διαχειριστική αρχή σχεδιάζει να τα χρηματοδοτήσει».

Αν και οι Βρυξέλλες «χαιρετίζουν» «την πρόθεση των εθνικών αρχών να συμβουλευτούν τις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια κριτηρίων επιλογής και τα έγγραφα εξειδίκευσης πριν από την έγκρισή τους από την Επιτροπή Παρακολούθησης» επισημαίνουν πως:

«Το Υπουργείο Εργασίας, ενεργώντας ως Ενδιάμεσος Φορέας, θα παρέχει αιτιολόγηση σχετικά με τη συμμόρφωση των 15 δράσεων με την (ευρωπαϊκή) πολιτική για το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Ασφάλεια (HRSC), καθώς και τη σχέση της πολιτικής τους με τις Εθνικές Στρατηγικές (Ενεργητικές Πολιτικές Αγοράς Εργασίας, Απασχόληση Νέων και Εθνική Ανάπτυξη Δεξιοτήτων)».

Και όχι μόνο αυτό οι Βρυξέλλες ζήτησαν να «εξετάσουν» οι ελληνικές αρχές το «ενδεχόμενο σύστασης κοινής διευθύνουσας επιτροπής με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση αυτών των 15 δράσεων, ώστε να διασφαλιστεί μια συνεπής διαδικασία εφαρμογής και παρακολούθησης».

Από την Κομισιόν τονίστηκε πως «αυτός ο στόχος θα είχε εξυπηρετηθεί καλύτερα με τη διοργάνωση μιας πλήρως ανταγωνιστικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με διαφανή και ποιοτική βάση, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη συμμόρφωση με τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και σας συμβουλεύουμε έντονα να ακολουθήσετε αυτήν την αρχή στο μέλλον».

Οι Βρυξέλλες επιβραβεύουν την Αθήνα για τις «βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει ή προετοιμάζονται για να υποστηρίξουν το μελλοντικό μοντέλο υλοποίησης, σύμφωνα με τη δέσμευση που ορίζεται στις Εθνικές Στρατηγικές ότι οι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ δράσεις κατάρτισης θα αποτελούν μέρος ενός συνολικού, καλά συντονισμένου και παρακολουθούμενου στρατηγικού σχεδίου».

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης (ΔΥΠΑ), την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, την παροχή επιδοτήσεων απασχόλησης με σύγχρονο τρόπο, σε συνδυασμό με μέτρα ενεργοποίησης, καθώς και την αποτελεσματική ανάπτυξη των Ψηφιακών Σχεδίων Δράσης και των Ατομικών Λογαριασμών Μάθησης (ILA).

Στο μικροσκόπιο και οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και μετά από αυτό

Από την άλλη μεριά, η Κομισιόν, όμως (ξανά!) τονίζει πως «είναι σημαντικό να εξεταστεί και ο τρόπος εφαρμογής ορισμένων από αυτά τα εργαλεία στις προαναφερθείσες (σ.σ. εγκεκριμένες!) 15 δράσεις».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Βρυξέλλες βάζουν στο μικροσκόπιο τους ακόμα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RFF) αλλά και τον ίδιο τον εθνικό – κρατικό προϋπολογισμό.

Tονίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένα «γενικό σχέδιο», το οποίο «θα διατυπώνει όλα τα μέτρα που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (…) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης , δράσεις κατάρτισης που παρέχονται από την ΔΥΠΑ ή από άλλα υπεύθυνα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ από άλλα προγράμματα 2021 -27 (όπως το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την Ανάπτυξη, το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού ή τα Περιφερειακά Προγράμματα) ή χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές (RFF ή Εθνικός προϋπολογισμός).

Δηλαδή, η Κομισιόν χτυπά το καμπανάκι για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RFF), από όπου προέρχεται ένα γιγάντιο κονδύλι για κατάρτιση μέσω ΔΥΠΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Η Κομισιόν αγωνιά, όμως, και για την εποχή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και λέει πως «είναι σημαντικό η ΔΥΠΑ να συνεχίσει να διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες απασχόλησης και κατάρτισης, μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Σαφής χαρτογράφηση»

Η Κομισιόν ζητά «σαφή χαρτογράφηση»:

  1. «Των ρόλων και των ευθυνών των φορέων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής αναβάθμισης – επανεκπαίδευσης (Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Παιδείας, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΠΕΠ)».
  2. «Των ρόλων και των ευθυνών των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή των χρηματοδοτούμενων μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+».

«Με βάση μια τέτοια χαρτογράφηση», λένε από τις Βρυξέλλες, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός συντονισμού όλων των λειτουργιών, ώστε να διασφαλίζονται συνέργειες και να παρέχονται σαφείς πληροφορίες σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πιθανούς συμμετέχοντες».

«Επιπλέον», σημειώνουν οι Βρυξέλλες, «η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου φάσματος συνεχώς διαθέσιμων μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση κάλυψης μεγάλης κλίμακας όταν χρειάζεται (π.χ. βασικές ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και την ποιότητα και τη στόχευση συγκεκριμένων προκλήσεων (π.χ. απασχόληση και βελτίωση των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρίες)».

«Τέλος», αναφέρει η ίδια επιστολή, «βασιζόμαστε στην Ελλάδα για τη δημιουργία των συνθηκών ενός ανοιχτού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπου όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη και οι πιθανοί πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Δεξιοτήτων σύμφωνα με τις αντίστοιχες ικανότητες και δυνατότητές τους. Ως εκ τούτου, θα είναι σημαντικό οι υπηρεσίες μας να συνεργαστούν σε μελλοντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Οποιαδήποτε τέτοια πρόσκληση θα μπορούσε ήδη να προετοιμαστεί το 2024 και να ξεκινήσει το 2025 για να διασφαλιστεί ότι μια σειρά νέων έργων θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2026 ως μέρος του νέου μοντέλου υλοποίησης.

Πέρα από την εφαρμογή των κονδυλίων της ΕΕ, αυτό θα είναι καθοριστικό για την αύξηση της ποιότητας και του αριθμού των εκπαιδεύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Εθνικούς στόχους για τις δεξιότητες και την απασχόληση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».