«Καλός ο Λευκός Πύργος, αλλά η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο τοπόσημο και φιλοδοξούμε να είναι το νέο εκθεσιακό – συνεδριακό της ΔΕΘ, που θα είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα έχει γίνει στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ στο Υπερταμείο, Στέφανος Θεοδωρίδης, από το 9ο συνέδριο Prodexpo North, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει γίνει η προσαρμογή των μελετών και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο, με την ανάθεση στον ανάδοχο να γίνεται εντός του 2026.
Ο κ. Θεοδωρίδης, όταν ρωτήθηκε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο εκθεσιακό, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη, ενώ προηγούμενα, από το βήμα της ημερίδας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είπε κατηγορηματικά: «Δεν νοείται μετακίνηση της ΔΕΘ, εκτός πόλης. Θέλουμε ένα νέο βιοκλιματικό εκθεσιακό συγκρότημα, με ένα μεγάλο πάρκο στα 120 στρέμματα του ακινήτου της ΔΕΘ, που θα επεκταθεί στα 14 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, η οποία παραχωρήθηκε στον Δήμο».
Ο πρόεδρος του Υπερταμείου αναφέρθηκε στην προσαρμογή του νέου εκθεσιακού κέντρου στις απαιτήσεις της πόλης. Τα εκθεσιακά περίπτερα από 4, μειώνονται σε 2, καταργήθηκε η ανέγερση ξενοδοχείου, δημιουργούνται 120 στρέμματα ανοικτών χώρων με χαρακτηριστικά μητροπολιτικού πάρκου. Σε αυτήν τη νέα ΔΕΘ διατηρούνται το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο Πύργος του ΟΤΕ, η Πύλη της ΧΑΝΘ και το Βελλίδειο συνεδριακό που θα ανακαινιστεί. Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό, θα αποτελέσει ευκαιρία να ακμάσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ο κ. Θεοδωρίδης.
Ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Καλαμαριάς
Ο πρόεδρος του Υπερταμείου/Growthfund αναφέρθηκε επίσης και στον διαγωνισμό αξιοποίησης της Μαρίνας Καλαμαριάς, ένα σχέδιο που έχει συναντήσει την αντίδραση του Δήμου, φορέων και πολιτών της περιοχής, αν και έχει προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Ο διαγωνισμός παραχώρησης της Μαρίνας Καλαμαριάς, βρίσκεται στην τελική του φάση» δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης. Το Υπερταμείο προσάρμοσε τον διαγωνισμό στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, μειώνοντας κατά 50% τη νέα δόμηση. Προβλέπει τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, νέο Ναυτικό Όμιλο, χώρους πολιτισμού στο κτίριο του Ρεμέτζο, ενώ προβλέφθηκε η μη δημιουργία ξενοδοχείου εάν περιφερειακά του ακινήτου, σε απόσταση 1,5- 2 χλμ. υπάρχει ξενοδοχείο ανώτερης κατηγορίας. Σήμερα στην Καλαμαριά υπάρχει ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων, αλλά όπως τονίστηκε, «οι σύγχρονες μαρίνες πρέπει να είναι ολοκληρωμένοι προορισμοί», άρα με κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε και στο έργο αποκατάστασης του Κυβερνείου, το «Παλατάκι», το οποίο σαν πολυχώρος πολιτισμού, μετά την ανακαίνισή του, θα είναι ένα ακόμη τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Το έργο του Κυβερνείου, που έχει υιοθετηθεί από τη Βουλή, βρίσκεται στη φάση κατάθεσης των μελετών, ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους φορείς, ενώ θα ακολουθήσει η ανάθεση των οριστικών μελετών, ώστε το 2027 να ξεκινήσουν τα τεχνικά έργα.
Ο πρόεδρος του Υπερταμείου ρωτήθηκε και για τον διαγωνισμό δημιουργίας κέντρου αποθήκευσης και logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, για να απαντήσει ότι στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από πλευράς των δύο υποψηφίων (ΟΛΘ και Gordair Cargo – AKTOR). Ο ανάδοχος θα αναδειχτεί εντός του 2026 και θα αναλάβει την εκπόνηση master plan, τις αδειοδοτήσεις, την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου logistics center.
Aγγελούδης: Oι 6 μεγάλες αστικές αναπλάσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της εξασφάλισης προσιτής στέγης στην πόλη, στο σχετικό πρόγραμμα του Δήμου και στη συνεννόηση που υπάρχει με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εφαρμοστεί, με προγράμματα ελκυστικά για επενδυτές, μία στεγαστική πολιτική με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στη δημιουργία μίας ανθεκτικής πόλης, με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που έχουν πια ορατό χρόνο αποπεράτωσης (σ.σ. Επέκταση Μετρό στην Καλαμαριά, Fly Over, 6ος προβλήτας ΟΛΘ), αλλά και στις σημαντικές αστικές αναπλάσεις. Έτσι, σε εξέλιξη είναι η πεζοδρόμηση τμήματος του Άξονα Αγίας Σοφίας. Σε δύο εβδομάδες αρχίζουν οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, ενώ έχει δημοπρατηθεί η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και μέσα στο έτος δημοπρατούνται τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Διοικητηρίου, ενώ θα προχωρήσει και η ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας, καθώς και η επέκταση της παλιάς Παραλίας. Πρόκειται για έξι παρεμβάσεις, οι τρεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι άλλες τρεις, με χρηματοδότηση από την ΠΚΜ, είναι έτοιμες να ξεκινήσουν.
Ριζικές αναπλάσεις, πέραν του κέντρου της πόλης, χρειάζονται τρεις περιοχές της Θεσσαλονίκης. Στα Δυτικά, η Δυτική Είσοδος, εκεί που θα γίνει η αξιοποίηση του ΦΙΞ από την Dimand και το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Ανατολικά, το ακίνητο των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη και νοτιότερα το ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη που φθάνει έως το παραλιακό μέτωπο.

Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης © Powergame.gr
Γιουτίκας: Πρόγραμμα έργων 215 εκατ. ευρώ
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 215 εκατ., στο οποίο έχει ενταχθεί η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
Ο κ. Γιουτίκας μίλησε για τη δημιουργία του ενιαίου Παραλιακού Μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, μεγάλο έργο που αναμένει την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Στο πλαίσιο όμως του σχεδιασμού του, έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα, όπως η εξυγίανση της περιοχής των βυρσοδεψείων και το αποχετευτικό των χαμηλών περιοχών, έχει κατασκευαστεί το Λευκό Μονοπάτι σε μήκος 12 χλμ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατείται η επέκταση του Κόκκινου Μονοπατιού, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, έως την παραλιακή ζώνη της Μενεμένης.
Στα πολλά έργα που χρηματοδοτεί η ΠΚΜ στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, είναι η ανάπλαση 12 στρεμμάτων στην Καλαμαριά και η δημιουργία νέου πάρκου. Επίσης, μελετάται η αξιοποίηση του στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελοκήπους, δυτικά της πόλης.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση Γιουτίκα, σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο έργο της οδικής σύνδεσης του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ, που για μία ακόμη φορά έμεινε, κυριολεκτικά, στον αέρα. «Είμαστε έτοιμοι, εάν εγγραφούν στην Περιφέρεια, τα χρήματα για το έργο, να αναλάβουμε να το υλοποιήσουμε. Είναι πολύ κρίσιμη η κατασκευή αυτής της οδογέφυρας, γιατί συνδέεται με το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα του λιμανιού».