Ενισχύσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 13 επιχειρήσεις οι οποίες ενέταξαν επενδυτικά σχέδια στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο πρώτο κύκλο ενισχύσεων του καθεστώτος «Μεγάλες Επενδύσεις» που έφερε πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο πρώτος κύκλος επενδύσεων προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο και σχεδόν 9 μήνες μετά έχουμε ανάρτηση του οριστικού πίνακα των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων τους που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τον κύκλο αυτό. Πρόκειται για μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, συγκρινόμενη με το παρελθόν, όπου οι οριστικοί πίνακες ένταξης επενδυτικών σχεδίων αναρτώνταν δημοσίως ακόμη δύο χρόνια μετά την προκήρυξη.
Οι χρόνοι επομένως προκήρυξης και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων συντμήθηκαν σημαντικά, με τις 13 επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να λάβουν τις ενισχύσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ με στόχο να υλοποιήσουν «Μεγάλες Επενδύσεις» αξίας 320 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουν 700 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων (με σειρά αξιολόγησης):
- Επιστήμη & Τεχνολογία Νερού ΕΠΕ
- Nexus Data ΜΙΚΕ
- Team Fortress ΜΙΚΕ
- Σταύρος Νένδος ΑΕ Αρτοποιίας
- Chubb Business Services EMEA ΜΙΚΕ
- General Mills Hellas ΑΕ Τροφίμων
- Μότορ Οιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια ΑΕ
- Exalco ΑΕΒΕ
- Maxi ΑΒΕΕ
- Thrace Nonwovens Geosynthetics
- ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν
- Metlen Energy & Metals MAE
- Goldair Cargo AE.
Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις θα μοιραστούν ενισχύσεις ύψους 141 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69 εκατ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και 73 εκατ. ευρώ φορολογικές απαλλαγές. Οι επιδοτήσεις μοιράζονται σε επιδοτήσεις με καταβολή μετρητών ύψους 41 εκατ. ευρώ, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ύψους 22 εκατ. ευρώ και επιδότηση κόστους εργασίας ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων παρέχονται στις εταιρεία Nexus Data MIKE και Team Fortress ΜΙΚΕ. Πρόκειται για δύο πολύ νέες επιχειρήσεις, που συστάθηκαν μόλις στο περασμένο Δεκέμβρη, δηλαδή μετά την προκήρυξη του καθεστώτος των «Μεγάλων Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι δύο εταιρείες έχουν έδρα στα Γρεβενά και είναι πολύ μικρές, αφού το μετοχικό κεφάλαιο της κάθε μιας δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Παρά όμως το μικρό μέγεθος τους, οι δύο εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στην πληροφορική θα λάβουν 39 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων, δηλαδή το 56% των συνολικών επιδοτήσεων του καθεστώτος ή το 27% του συνόλου των ενισχύσεων. Και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής και θα υλοποιήσουν δύο επενδύσεις σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία.
Η τρίτη μεγαλύτερη ενίσχυση, ύψους 14 εκατ. ευρώ, διατίθεται στην Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν για την ανάπτυξη του εργοστασίου συλλογής ρύπων στην Βοιωτία. Η εταιρεία δεν θα λάβει επιδοτήσεις, με τις ενισχύσεις της ν’ αφορούν αποκλειστικά φορολογικές απαλλαγές.
Αναλυτικά οι επενδύσεις που θα γίνουν και οι ενισχύσεις που θα δοθούν έχουν ως οι εξής (σε σειρά ύψους παρεχόμενης ενίσχυσης):
- Nexus Data ΜΙΚΕ, έφερε Επενδυτικό Σχέδιο (Ε/Σ) ύψους 26,7 εκατ. ευρώ, θα λάβει επιδότηση επένδυσης (μετρητά) 20,0 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 67 νέες θέσεις εργασίας (Περ. Ενότητα Καστοριά),
- Team Fortress ΜΙΚΕ, με Ε/Σ 33,8 εκατ. ευρώ, θα λάβει επιδότηση 18,9 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 90 νέες θέσεις εργασίας (Ιωάννινα)
- Επιστήμη και Τεχνολογία Νερού ΕΠΕ, με Ε/Σ ύψους 21,8 εκατ. ευρώ, θα λάβει επιδότηση 15,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 55 νέες θέσεις εργασίας (Ροδόπη)
- ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν, με Ε/Σ 43,8 εκατ. ευρώ, θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ, χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (Βοιωτία)
- Σταύρος Νένδος ΑΕ, με Ε/Σ ύψους 35 εκατ. ευρώ θα λάβει επιδότηση (leasing) 8,3 εκατ. ευρώ και φορολογική απαλλαγή 5,6 εκατ. ευρώ, σύνολο ενισχύσεων 14 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 59 θέσεις εργασίας (Θεσσαλονίκη)
- Metlen Energy & Metals MAE, που έφερε Ε/Σ ύψους 34,2 εκατ. ευρώ, θα λάβει φοροαπαλλαγές ύψους 13,7 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 57 νέες θέσεις εργασίας (Βοιωτία)
- Thrace Nonwovens Geosynthetics ΑΕ, με Ε/Σ 23 εκατ. ευρώ, θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (Ξάνθη),
- General Mills Hellas AE, με Ε/Σ 23,6 εκατ. ευρώ, θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 31 θέσεις εργασίας (Βοιωτία)
- Maxi ABEE, με Ε/Σ ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 6,7 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 42 νέες θέσεις εργασίας (Πιερία)
- Chubb Business Services, με επενδυτικό σχέδιο ύψους 15,5 εκατ. ευρώ και η οποία θα λάβει επιδότηση κόστους εργασίας ύψους 6,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 180 θέσεις εργασίας. Είναι το μόνο επενδυτικό σχέδιο που λαμβάνει επιδότηση κόστους απασχόλησης (Θεσσαλονίκη)
- Exalco AE, με Ε/Σ ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 6,1 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 39 θέσεις εργασίας (Λάρισα)
- Motor Oil Hellas, με Ε/Σ ύψους 15,2 εκατ. ευρώ θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 39 νέες θέσεις εργασίας (Κόρινθος), και τέλος
- Goldair Cargo, η οποία έφερε επενδυτικό σχέδιο ύψους 15,7 εκατ. ευρώ και θα λάβει φορολογικές απαλλαγές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 40 νέες θέσεις εργασίας. Είναι το μόνον Ε/Σ που συμπεριλήφθηκε στις ενισχύσεις του καθεστώτος «Μεγάλες Επενδύσεις» του Αναπτυξιακού Νόμου από την περιφέρεια Αττικής.
Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν υποβληθεί 25 επενδυτικά σχέδια για υπαγωγή στις διατάξεις του συγκεκριμένου καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού ύψους 561,4 εκατ. ευρώ και αιτούμενης ενίσχυσης 252,6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ όσων κόπηκαν στην αξιολόγηση ήταν εκείνα της Alumil, της Ohonos Snakcs, της Κασίδης ΑΕ Κρεάτων, Autopack Κυτιοποιείας κ.ά. Μάλιστα ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς, εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά του που η πολιτεία έκοψε ένα επενδυτικό σχέδιο που ούτως ή άλλως θα υλοποιηθεί στην Θράκη.