Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) αναπτυγμένων οικονομιών στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει αναδείξει πόσο εκτεθειμένη είναι η διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία σε εξωτερικούς κραδασμούς.
«Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και η επίτευξη διαρκούς λήξης της σύγκρουσης είναι ύψιστης σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην οικονομία», ανέφερε σε δήλωσή του.
Το Eurogroup είναι όργανο που συγκεντρώνει τους υπουργούς της ευρωζώνης και εκπροσωπείται πλέον στη συνάντηση της G7 από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι σε αυτή την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία θα νιώσει την πίεση – ακόμη κι αν η σύγκρουση επιλυθεί γρήγορα», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε αρκετές οικονομίες της G7 έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό που προκαλείται από τον περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό, ενώ ο πόλεμος στο Ιράν στραγγαλίζει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των κρίσιμων Στενών του Ορμούζ.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη άνοδο την Παρασκευή, μετά από μια εβδομάδα με περίπλοκα δεδομένα για τον πληθωρισμό και καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την πολιτική των επιτοκίων υπό τον νέο πρόεδρο της Fed Κέβιν Γουόρς.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου έκανε άλμα σχεδόν 11 μονάδων βάσης φτάνοντας στο 5,121%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου 2025, και πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόδοση των 30ετών ομολόγων κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, λόγω του συνδυασμού πολιτικής αστάθειας και ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η Ιαπωνία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στο Ιράν, δεδομένου του καθεστώτος της ως σημαντικού εισαγωγέα ενέργειας, είδε επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων της να αυξάνονται δραστικά τις τελευταίες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούλιο σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, κλείνοντας στα 109,26 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή. Τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό για τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 4%, κλείνοντας στα 105,42 δολ. το βαρέλι.
Οι τιμές του Brent έχουν αυξηθεί κατά 74% από την αρχή του έτους, αλλά παραμένουν κάτω από το υψηλό των 118 δολ. ανά βαρέλι που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου.
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται με ρυθμό ρεκόρ για να αναπληρώσουν τη μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή και θα προσεγγίσουν κρίσιμα επίπεδα εάν δεν ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανές υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο και τα καύσιμα ενόψει της κορύφωσης της ζήτησης αυτό το καλοκαίρι, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
«Η ταχεία συρρίκνωση των αποθεμάτων ασφαλείας εν μέσω συνεχιζόμενων αναταραχών ενδέχεται να προμηνύει μελλοντικές εξάρσεις των τιμών το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο IEA.
