Γ.Δ.
1459.17 +0,47%
ACAG
-0,51%
5.85
CENER
-0,40%
9.9
CNLCAP
0,00%
7.3
DIMAND
-0,23%
8.54
NOVAL
-0,04%
2.739
OPTIMA
-2,00%
11.78
TITC
+1,94%
31.55
ΑΑΑΚ
0,00%
6.45
ΑΒΑΞ
-0,14%
1.466
ΑΒΕ
+2,66%
0.463
ΑΔΜΗΕ
-0,43%
2.3
ΑΚΡΙΤ
+3,16%
0.98
ΑΛΜΥ
+1,27%
2.8
ΑΛΦΑ
+0,92%
1.6955
ΑΝΔΡΟ
+0,31%
6.46
ΑΡΑΙΓ
+0,83%
12.2
ΑΣΚΟ
-0,35%
2.86
ΑΣΤΑΚ
+0,29%
7
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
+0,23%
8.56
ΑΤΤ
+11,33%
14.25
ΑΤΤΙΚΑ
0,00%
2.53
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+0,16%
6.1
ΒΙΟΚΑ
-1,93%
2.54
ΒΙΟΣΚ
+0,39%
1.295
ΒΙΟΤ
0,00%
0.22
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
-3,33%
2.32
ΓΕΒΚΑ
-2,19%
1.56
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,46%
17.62
ΔΑΑ
-0,03%
7.984
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.4
ΔΕΗ
+0,43%
11.8
ΔΟΜΙΚ
0,00%
3.68
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
0,00%
0.329
ΕΒΡΟΦ
+1,32%
1.53
ΕΕΕ
-0,56%
32.14
ΕΚΤΕΡ
0,00%
4.15
ΕΛΒΕ
-0,93%
5.3
ΕΛΙΝ
-2,58%
2.27
ΕΛΛ
-1,09%
13.65
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+0,77%
2.62
ΕΛΠΕ
+0,26%
7.685
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.3
ΕΛΤΟΝ
+1,03%
1.768
ΕΛΧΑ
+0,53%
1.888
ΕΝΤΕΡ
0,00%
8.01
ΕΠΙΛΚ
-9,38%
0.116
ΕΠΣΙΛ
+0,33%
12.04
ΕΣΥΜΒ
+0,39%
1.285
ΕΤΕ
+0,99%
7.948
ΕΥΑΠΣ
+3,72%
3.35
ΕΥΔΑΠ
+0,52%
5.8
ΕΥΡΩΒ
+0,67%
2.11
ΕΧΑΕ
+0,10%
4.875
ΙΑΤΡ
+2,12%
1.685
ΙΚΤΙΝ
+1,58%
0.3855
ΙΛΥΔΑ
-2,33%
1.68
ΙΝΚΑΤ
-0,60%
4.95
ΙΝΛΙΦ
-0,20%
4.95
ΙΝΛΟΤ
-0,78%
1.266
ΙΝΤΕΚ
-0,33%
6
ΙΝΤΕΡΚΟ
+1,64%
2.48
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.25
ΙΝΤΚΑ
+2,05%
3.49
ΚΑΡΕΛ
-3,45%
336
ΚΕΚΡ
+1,33%
1.52
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.82
ΚΛΜ
0,00%
1.57
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.508
ΚΟΥΑΛ
+4,74%
1.238
ΚΟΥΕΣ
0,00%
5.31
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-0,87%
11.4
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
-0,92%
1.08
ΛΑΒΙ
+0,22%
0.922
ΛΑΜΔΑ
+0,81%
7.49
ΛΑΜΨΑ
-1,12%
35.2
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.97
ΛΕΒΚ
-4,40%
0.304
ΛΕΒΠ
0,00%
0.286
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.43
ΛΟΥΛΗ
-0,37%
2.71
ΜΑΘΙΟ
-5,87%
0.802
ΜΕΒΑ
0,00%
3.94
ΜΕΝΤΙ
0,00%
2.72
ΜΕΡΚΟ
0,00%
42
ΜΙΓ
-1,31%
3.78
ΜΙΝ
-2,38%
0.615
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+2,21%
23.12
ΜΟΝΤΑ
+3,03%
3.4
ΜΟΤΟ
+1,09%
2.77
ΜΟΥΖΚ
-2,22%
0.66
ΜΠΕΛΑ
+0,71%
25.52
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.47
ΜΠΡΙΚ
-0,52%
1.925
ΜΠΤΚ
0,00%
0.58
ΜΥΤΙΛ
+0,38%
36.84
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.72
ΝΑΥΠ
-0,61%
0.976
ΞΥΛΚ
+1,42%
0.285
ΞΥΛΠ
0,00%
0.492
ΟΛΘ
+2,39%
21.4
ΟΛΠ
+1,69%
27.15
ΟΛΥΜΠ
-1,20%
2.46
ΟΠΑΠ
+0,06%
15.71
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,22%
0.898
ΟΤΕ
+0,57%
14.18
ΟΤΟΕΛ
+0,17%
11.78
ΠΑΙΡ
-1,32%
1.12
ΠΑΠ
-1,24%
2.39
ΠΕΙΡ
+0,83%
3.759
ΠΕΤΡΟ
+1,65%
8.62
ΠΛΑΘ
+1,04%
3.87
ΠΛΑΚΡ
-2,00%
14.7
ΠΡΔ
0,00%
0.238
ΠΡΕΜΙΑ
-0,85%
1.168
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,90%
6.8
ΠΡΟΦ
-0,40%
5.03
ΡΕΒΟΙΛ
-1,52%
1.95
ΣΑΡ
+0,17%
11.46
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
-8,82%
0.031
ΣΕΝΤΡ
-1,73%
0.341
ΣΙΔΜΑ
+0,30%
1.665
ΣΠΕΙΣ
0,00%
6.8
ΣΠΙ
-2,10%
0.654
ΣΠΥΡ
0,00%
0.14
ΤΕΝΕΡΓ
-0,26%
19.3
ΤΖΚΑ
+0,68%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
-7,50%
1.11
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,99%
1.634
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-3,14%
7.7
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.226
ΦΡΛΚ
+0,51%
3.975
ΧΑΙΔΕ
-9,02%
0.605

Γιατί οι ξενοδόχοι χρειάζονται το… Ελληνικό Πρωινό

Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Grant Thornton κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 800 ξενοδοχεία, διαπιστώθηκε πως τα ελληνικά ξενοδοχεία καταναλώνουν το 88% των δαπανών του FnB σε ελληνικά προϊόντα, με το 36% να προέρχεται από τον ίδιο δήμο που ανήκει η εκάστοτε ξενοδοχειακή μονάδα και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), επενδύει στην επανασύσταση του «Ελληνικού πρωινού», που, φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια στην ελληνική ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, βασικός στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ξενοδόχων που θα ακολουθήσουν το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, έτσι ώστε να ενισχυθεί παράλληλα η γαστρονομική ταυτότητα της Ελλάδας που θεωρείται ο κρυφός άσος για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ας μην ξεχνάμε πως η γαστρονομία αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή προορισμού από τους ταξιδιώτες στις χώρες της Νότιας Μεσογείου σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Η Ελλάδα, αν και απειλείται από τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία, Κροατία) έχει όλα τα εχέγγυα για να βγει πρώτη στον γαστροτουρισμό και να ανεβάσει το προφίλ της ελληνικής φιλοξενίας.

Όπως τονίζει ο Αλ. Βασιλικός, το 97% των κρασιών που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία είναι ελληνικά, ενώ κορυφαίες αγορές σε τοπικό επίπεδο αποτελούν η μαναβική, τα αυγά, τα αρτοπαρασκευάσματα το λάδι, και το μέλι.

Από την άλλη, είναι σαφές πως δεν μπορούν να παραχθούν προϊόντα για να καλύψει τους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, όμως, προβλέπεται σημαντική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα για το σκοπό αυτό τα επόμενα χρόνια.

«Το «Ελληνικό Πρωινό»  έρχεται να επιβραβεύσει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική γαστρονομία, καθώς αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα», τονίζει σχετικά, και προσθέτει πως στις κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων το ποσοστό αγγίζει το 50%, γεγονός που αποτελεί τεράστια νίκη όπως χαρακτηριστικά λέει.

Όσο για τη μικρή αναλογία στα δέκα χιλιάδες ξενοδοχεία της Ελλάδας, που έχουν πιστοποιηθεί στο «Ελληνικό Πρωινό», ο Αλ. Βασιλικός είναι αισιόδοξος και καθησυχαστικός.

«Δεν πρέπει καθόλου να μας προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό, διότι παρά την κάμψη που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναμένεται πλέον να υπάρξει άνοδος. Θεωρώ ότι η αγορά τώρα είναι πολύ πιο ώριμη και για αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τα πιο μικρά ξενοδοχεία, μέχρι τρία αστέρια, που μέχρι σήμερα, αν και ακολουθούν την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, δεν έχουν κυνηγήσει την πιστοποίηση του Ελληνικού Πρωινού», αναφέρει, υπενθυμίζοντας πως όταν ξεκίνησε το Ελληνικό Πρωινό το 2012, δεν υπήρχε καν η φιλοσοφία FromFarmtoFork.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αποσαφήνισε τη διαφορά μεταξύ του continental και ελληνικού πρωινού υπογραμμίζοντας ότι είναι εσφαλμένη η σύγκριση που συχνά γίνεται μεταξύ των δύο.

Κέρασμα στους ταξιδιώτες του Αεροδρομίου

Στις 27 Σεπτεμβρίου που ήταν η  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και στον χώρο των αναχωρήσεων, το ΞΕΕ σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ)πήρε την πρωτοβουλία να στήσει ειδικούς πάγκους με ελληνικά εδέσματα και προϊόντα από το ελληνικό πρωινό, κερνώντας τους ταξιδιώτες για να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Ελληνικού πρωινού.

Κέρασμα στους ταξιδιώτες του αεροδρομίου
Κέρασμα στους ταξιδιώτες του αεροδρομίου

«Έχουμε μια extreme θα έλεγα ιδέα, η οποία απαιτεί χρόνο και κόπο. Θέλουμε να καθιερώσουμε μια παγκόσμια ημέρα Ελληνικού Πρωινού, και έχουμε μιλήσει για αυτό τόσο με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, όσο και με την πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου», λέει από την πλευρά της η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ.

«Το Ελληνικό Πρωινό είναι μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε όσο λίγες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και η φήμη του έχει ήδη ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Εκφράζει την Ελλάδα μας, εκφράζει την φιλόξενη «καλημέρα» μας και κυρίως στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων και τους Έλληνες παραγωγούς», σχολίασε σχετικά, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!