Κυριαρχείται από συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ το εξωτερικό εμπόριο της χώρας με τρίτες χώρες. Σχεδόν το 60% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου που διεξάγεται μεταξύ Ελλάδας και τρίτων χωρών (εκτός δηλαδή της Ε.Ε.) βασίζεται σε δολάρια ΗΠΑ. Μικρότερη είναι η επίπτωση εφόσον προστεθεί και το ενδοκοινοτικό εμπόριο της Ελλάδας με τις χώρες της Ε.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι το εξωτερικό εμπόριο της χώρας με τις τρίτες χώρες, ανήλθε σε 63,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,9 δισ. ευρώ (ποσοστό 59,5%) ήταν συναλλαγές που τιμολογήθηκαν σε δολ. ΗΠΑ, 24,5 δισ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών που έγιναν σε ευρώ (38,4%) και 1,4 δισ. ευρώ (2,2%) εμπορικών συναλλαγών, που τιμολογήθηκαν άλλο νόμισμα.
Την μεγαλύτερη επίπτωση έχουν οι εισαγωγείς αγαθών στην Ελλάδα καθώς περίπου δύο στα τρία ευρώ (63,1%) εισαγωγών της χώρας με τρίτες χώρες τιμολογούνται σε δολάρια. Μικρότερο είναι το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών από τη χώρα που τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ και το οποίο ανέρχεται σε 52,7%. Ωστόσο κι εδώ το εμπόριο κυριαρχείται κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ.
Οι Έλληνες εισαγωγείς από ΗΠΑ, Κίνα και άλλες περιοχές του πλανήτη που συναλλάσονται σε δολάρια, είναι ενθουσιασμένοι την μείωση της τιμής του αμερικανικού νομίσματος. Το υπογράμμισε αυτό με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής της Jumbo Απόστολος Βακάκης, ο οποίος μιλώντας στην πρόσφατη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας του, χαρακτήρισε «ευλογία» την μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.
Η βίαιη πτώση του δολαρίου κατά περίπου περίπου 10% από τις αρχές του έτους, θα ευεργετήσει σημαντικά την Jumbo, αφού έχει κυρίως εισαγωγές από την Κίνα και συναλλάσσεται με δολάρια ΗΠΑ. Η πρόσφατη δε υποτίμησή του δολαρίου κατά 10%, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του Απόστολου Βακάκη σε ετήσια βάση.
Δεν ισχύουν τα ίδια για τους εξαγωγείς προς ΗΠΑ ή άλλες χώρες που πληρώνονται σε δολάρια. Αυτοί «καίγονται» από την υποτίμηση του δολαρίου, καθώς με όποια χώρα και αν συναλλάσσονται, εφόσον οι τιμολογήσεις γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ, σημαίνει ότι εξάγουν τον ίδιο όγκο προϊόντων για να εισπράττουν 10% λιγότερα ευρώ. Βέβαια αυτό ισχύει για τις παλιές συμφωνίες εξαγωγών και όχι για τις νέες, στις οποίες πρέπει να προσαρμόσουν τις χρεώσεις τους ανάλογα, ώστε να έχουν το κέρδος που είχανε πριν την βίαιη υποτίμηση του δολαρίου.
Τα παραπάνω μεγέθη διαφοροποιούνται αισθητά για τη χώρα, αν συμπεριλάβουμε το ενδοκοινοτικό εμπόριο, που είναι περίπου άλλο τόσο (και περισσότερο) από το σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας με τρίτες χώρες. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας (ενδοκοινοτικό και προς τρίτες χώρες) ανέρχεται σε 134,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 84,5 δισ. ευρώ είναι οι εισαγωγές αγαθών και 49,9 δισ. ευρώ είναι οι εξαγωγές.

© Powergame.gr
Η συμπερίληψη του ενδοκοινοτικού εμπορίου, οδηγεί το ποσοστό του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας των εξαγωγών που διενεργείται σε δολάρια ΗΠΑ στο 28,2%. Πιο αναλυτικά οι τιμολογημένες εισαγωγές της χώρας σε δολάρια ΗΠΑ ανέρχονται στο 30,9% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας και οι τιμολογημένες εξαγωγές αγαθών σε δολ. ΗΠΑ στο 23,7% του συνόλου των εξαγωγών.
Έτσι το 70% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας διενεργείται σε ευρώ, το 28% σε δολ. ΗΠΑ και το 2% σε άλλο νόμισμα.