Στην αναβίωση του αρχικού μοντέλου που είχε υιοθετήσει ο ΕΟΤ, με σχολές τουριστικών επαγγελμάτων εντός ξενοδοχείων Ξενία, προχωρεί το υπουργείο Τουρισμού, αυτήν τη φορά με τη συνδρομή ιδιωτικών επενδύσεων.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, παρουσίασε το πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την ποιοτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, οι ξενοδοχειακές υποδομές που διαθέτουν τρεις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), αυτές στην Ανάβυσσο Αττικής, στην Περαία Θεσσαλονίκης και στο Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, θα ανατεθούν σε ιδιώτες, με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, έπειτα από διαγωνισμούς. Η υποχρέωση των εκμισθωτών θα είναι αφενός η αναβάθμιση των κτιρίων και η λειτουργία των ξενοδοχείων, αφετέρου η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Οι σπουδαστές των Σχολών αυτών θα μπορούν να βλέπουν από κοντά τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και να απασχοληθούν σε αυτήν στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, εφόσον επιθυμούν.
Όπως ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και σύντομα πρόκειται να υπογραφεί από την ίδια και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται επί της ουσίας για την ενεργοποίηση μιας πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε νόμο του 2014, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε αξιοποιηθεί. Τα έσοδα από την εκμίσθωση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες θα διοχετεύονται από το υπουργείο Τουρισμού σε δράσεις εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για Σχολές που προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση στους σπουδαστές τους, καθώς και διαμονή και σίτιση εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκαθάρισε ότι το εκπαιδευτικό σκέλος των σχολών παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο φέτος προχωρεί στην πρόσληψη 13 μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ΣΑΕΚ (πρώην ΙΚΕ) και άλλων 116 ωρομίσθιων.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτηρίων του υπουργείου θα συντελεστεί και με χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, αλλά και συμπράξεων με ιδιώτες. Ήδη προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου.
Οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης
Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού είναι και δύο Ανώτερες Σχολές, αυτή της Κρήτης (Άγιος Νικόλαος) και της Ρόδου.
Στον Άγιο Νικόλαο σχεδιάζεται νέα εκπαιδευτική μονάδα μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τον οικείο Δήμο, για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης. Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης στεγάζεται (καταβάλλοντας μίσθωμα) στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Για την υλοποίηση του έργου εξετάζονται πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οικονομική συνεισφορά του Δήμου με ίδιους πόρους ή και χρηματοδότηση από το υπουργείο και τον δήμο μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, ή άλλων πηγών. Επιπλέον, και εδώ εξετάζεται η Σύμπραξη του Δημοσίου με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η προσέλκυση χορηγιών και δωρεών από επιχειρήσεις και οργανισμούς του τουριστικού κλάδου.
Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, ενώ έχουν προσληφθεί 9 μόνιμοι εκπαιδευτικοί για την ενίσχυση του προγράμματος σπουδών.
Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο επιτυχημένο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του τουριστικού δυναμικού, με τα επιδοτούμενα (με 1250 ευρώ) προγράμματα κατάρτισης να ωφελούν έως και 20.000 εργαζόμενους, εποχικούς εργαζόμενους και μακροχρόνια ανέργους, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των δομών με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και βιώσιμες υποδομές.
Η ιστορία πίσω από τα Ξενία – Τουριστικές Σχολές
Η ιστορία των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, τα οποία δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1950 από τον ΕΟΤ ως πρότυπα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Οι σπουδαστές των Σχολών εκπαιδεύονταν και πραγματοποιούσαν την πρακτική τους στα ΞΕΝΙΑ, αποκτώντας εμπειρία σε πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες. Αργότερα δημιουργήθηκαν τα ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ, που συνδύαζαν ξενοδοχεία και εκπαιδευτήρια με χώρους διδασκαλίας και πρακτικής άσκησης. Αυτή η διασύνδεση παρείχε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους επαγγελματίες της φιλοξενίας. Με την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο ρόλος των ΞΕΝΙΑ μειώθηκε, ωστόσο ορισμένα κτίρια διατηρήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και παραμένουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού.