Σε «μαγνήτη» τουριστικών επενδύσεων έχει μετατραπεί το Αρχιπέλαγος του Μεγανησίου, μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, που περιλαμβάνει μια σειρά από νησίδες, μεταξύ αυτών και τον διάσημο Σκορπιό. Με το Μεγανήσι (ή Μακρονήσι) να αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας, και το μοναδικό που είναι κατοικημένο, δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί εκεί. Ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές αγοράζουν οικόπεδα με στόχο να δημιουργήσουν τουριστικές εγκαταστάσεις που θα προσελκύσουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Μια τέτοια είναι και η επένδυση του τοπικού επιχειρηματία Αλέξανδρου Βασιλείου – Μουρκογιάννη, ο οποίος σχεδιάζει το «Project Anemos». Πρόκειται για μία εκτεταμένη τουριστική ανάπτυξη σε έκταση περίπου 190 στρεμμάτων (189.578 τ.μ.), ανατολικά του οικισμού Κατωμέρι του Δήμου Μεγανησίου, νοτίως του κόλπου Ελιάς. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο που θα προσελκύσει διεθνείς επισκέπτες, κυρίως κατόχους ιστιοπλοϊκών σκαφών και λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αίροντας τη γεωγραφική απομόνωση του νησιού.
Η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) έχει λάβει προέγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση.
Φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση και υποδομές υψηλών προδιαγραφών
Η επένδυση θα βασιστεί σε αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σύγχρονες τεχνολογίες ενεργειακής αυτονομίας, αξιοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αναφέρεται στο ΕΠΣ. Προβλέπονται επίσης σύστημα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωση, ανακύκλωση θαλασσινού νερού και υπόγεια δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Κεντρικό στοιχείο του Project Anemos θα αποτελέσει η δημιουργία ιστιοπλοϊκού ομίλου, με σχολή εκμάθησης ιστιοπλοΐας και δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης για τους μόνιμους κατοίκους του Μεγανησίου. Ο όμιλος, συνολικής έκτασης περίπου 600 τ.μ., θα διαθέτει εγκαταστάσεις τόσο για αθλητικές όσο και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο σκέλος της διαμονής, σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων με spa, εστιατόρια, γυμναστήριο και beach bar (2.400 τ.μ.), οκτώ μικρών μονάδων ξενώνων (500 τ.μ.), 14 τουριστικών επαύλεων/κατοικιών ενεργειακής κλάσης Α+, συνολικής δόμησης 7.500 τ.μ.
Επιπλέον, στις ειδικές υποδομές περιλαμβάνονται: Υπαίθρια αγορά (400 τ.μ.), κτίρια διαμονής προσωπικού (500 τ.μ.), κέντρο ασφάλειας και πυρασφάλειας (300 τ.μ.), κέντρο πρωτογενούς ιατρικής περίθαλψης, σταθμός μικρών ηλεκτρικών οχημάτων.
Η κίνηση εντός της περιοχής επέμβασης θα γίνεται αποκλειστικά με κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μικρά ηλεκτρικά σκάφη, περιορίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οικονομικό αποτύπωμα και κοινωνική διάσταση
Στην πλήρη ανάπτυξή του, το Project Anemos προβλέπεται να δημιουργήσει 105 μόνιμες θέσεις εργασίας και 80 εποχικές (εξάμηνης διάρκειας). Παράλληλα, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού και στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων του Δήμου.
Με τη στρατηγική του τοποθεσία εντός της Ζώνης Ναυσιπλοΐας 9, όπου προωθείται ο τουρισμός με σκάφη αναψυχής, και τη σαφή περιβαλλοντική του στόχευση, το Project Anemos φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στο Ιόνιο – και όχι μόνο.
Άλλες επενδύσεις στο Μεγανήσι
Ο Αλέξανδρος Βασιλείου – Μουρκογιάννης συμμετείχε και σε ένα ακόμη αναπτυξιακό εγχείρημα στο Μεγανήσι. Η εταιρεία GAMX, στην οποία μέτοχοι είναι ο Βρετανός βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ και ο κ. Μουρκογιάννης (26%), αγόρασε το 2005 έκταση 2.700 στρεμμάτων στην περιοχή Κεφάλι, στο νοτιότερο άκρο του Μεγανησίου καθώς και άλλα 750 στρέμματα στο παρακείμενο νησί Κύθρος. Το πλάνο περιλάμβανε την ανάπτυξη 16-18 υπερπολυτελών βιλών, σε ιδιόκτητα οικόπεδα άνω των 100 στρεμμάτων, ξενοδοχείο μόνο με σουίτες, δύο μαρίνες, ελικοδρόμιο και φάρμα 150 στρεμμάτων με οικολογικά προϊόντα. Στο νησί Κύθρος προβλεπόταν επίσης γήπεδο γκολφ και διαχειριστικό κέντρο. Ωστόσο το έργο έχει συναντήσει αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές.
Τέλος, το 2024 ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου ίδρυσε την εταιρεία Meganisi Hidden Resort, μέσω της οποίας αγόρασε πέντε όμορες εκτάσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 33 στρεμμάτων στην περιοχή Μακριά Πούντα, στα βόρεια του Μεγανησίου, με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους.