Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για την ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καταγράφοντας εντυπωσιακές επιδόσεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA. Οι ισχυροί δείκτες τόσο στον αριθμό των κρατήσεων όσο και στις τιμές υποδηλώνουν ότι το 2025 ενδέχεται να είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες χρονιές για τον κλάδο.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη
Τον Απρίλιο, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 28% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Παράλληλα, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις σημείωσαν άνοδο 18%, δείγμα όχι μόνο της αυξημένης εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών προς την αγορά, αλλά και της επιστροφής πολλών ακινήτων στην ενεργή τουριστική χρήση. Η πληρότητα τον Απρίλιο κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 16%, ενώ η ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι καταγράφει ήδη άνοδο της τάξης του 23%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες όπου τα έσοδα ενισχύθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ανά διανυκτέρευση (ADR), κάτι που αναδεικνύει τη δυναμική του προορισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Η ζήτηση παραμένει υψηλή, η προσφορά αυξάνεται, αλλά η ισορροπία που διαμορφώνεται φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά για τους οικοδεσπότες, με έμφαση στα έσοδα ανά ακίνητο.
Ευρωπαϊκή ανάκαμψη με «καύσιμο» το Πάσχα
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Απρίλιος έκλεισε με αύξηση 27,4% στις διανυκτερεύσεις, φτάνοντας τα 36,6 εκατομμύρια, ενώ η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 4,2%, αγγίζοντας τα 150 ευρώ. Η πληρότητα ανήλθε στο 59% (+18%), ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) εκτινάχθηκαν κατά 23%, στα 88 ευρώ. Η μετατόπιση του Πάσχα προς το τέλος του μήνα αποδίδεται ως ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στη ραγδαία αυτή άνοδο.
Οι αγορές που ξεχώρισαν
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Νορβηγία (+53,1%), η Γερμανία (+46,3%) και η Τσεχία (+41,7%) κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις στη ζήτηση. Στον αντίποδα, η Ιταλία (+17,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+20,5%) κινήθηκαν μεν ανοδικά, αλλά σε πιο μετριοπαθή επίπεδα. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η ταχύτερη αύξηση της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση περιόρισε την άνοδο στην πληρότητα και στα έσοδα.
Η Γερμανία και η Δανία σημείωσαν ιδιαίτερες επιδόσεις στην αύξηση των εσόδων (+55% και +49% αντίστοιχα), ενώ η Νορβηγία βρέθηκε στην κορυφή με άνοδο 68,5%, συνδυάζοντας αυξήσεις σε ADR και πληρότητα. Η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Ελβετία και η Φινλανδία, ενισχύθηκε κυρίως από τις υψηλότερες τιμές διαμονής, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των ταξιδιωτών προς καταλύματα υψηλότερης ποιότητας ή σε προορισμούς με υψηλή ζήτηση.
Προβλέψεις για το καλοκαίρι: Ένα θερμό τρίμηνο μπροστά
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία προοιωνίζονται μια ιδιαίτερα έντονη θερινή περίοδο. Οι καλοκαιρινές κρατήσεις (Ιούνιος-Αύγουστος) αυξήθηκαν πάνω από 10% στις 18 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με την Πολωνία (+37%), την Τσεχία (+30%) και τη Νορβηγία (+27%) να ηγούνται της ανόδου. Στη Γαλλία, η πληρότητα στις μεγάλες πόλεις καταγράφει άνοδο 37%, ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στις πολυτελείς κατοικίες, με αύξηση κρατήσεων κατά 13%.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και την ενίσχυση της ζήτησης για διακοπές στην Ευρώπη – και ιδίως στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εισέλθει δυναμικά στο 2025, με δείκτες που ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σημαντικές προοπτικές για το υπόλοιπο της σεζόν. Η αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση της προσφοράς και την ενίσχυση των τιμών, δημιουργεί μια ιδανική συγκυρία για ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να αποδειχθεί ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.