Θετικό στις προτάσεις των servicers για να βγουν στην αγορά 25.000 ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσφορά στέγης, που υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. «Κόκκινη γραμμή», πάντως, παραμένει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, όπου δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία αλλαγή. Οι τελικές αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη αναμένονται άμεσα, καθώς ο χρόνος τρέχει και επείγει να καλυφθεί η ζήτηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».
Χθες, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο στεγαστικό πρόβλημα, λέγοντας ότι είναι μεγάλο για όσους μένουν στο ενοίκιο. Πρόσθεσε ότι άνω του 70% έχουν ιδιοκατοίκηση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και οι πολίτες εκμεταλλεύονται την αύξηση της αξίας των ακινήτων. «Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή του ενός ενοικίου. Το “Σπίτι μου 1” ήταν πολύ πετυχημένο, το ίδιο και το “Σπίτι μου 2″», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα είναι η προσφορά. «Πρέπει να βρούμε τρόπους για να βγουν τα κλειστά ακίνητα στην αγορά. Έχουμε εργαλεία όπως το “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Θα κάνουμε και κοινωνική κατοικία με αντιπαροχή, αλλά η βασική έμφαση θα δοθεί στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών και για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια. Θα γίνει με κίνητρα και αντικίνητρα και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά θα μας απασχολήσουν στη ΔΕΘ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είχε γράψει το powergame.gr, οι servicers έχουν επισημάνει την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων, που θα μειώσουν τους χρόνους μεταγραφής των ακινήτων και θα διευκολύνουν την απόκτηση ακινήτων από τρίτους στους πλειστηριασμούς. Στην κατεύθυνση αυτήν, αναμένονται παρεμβάσεις που θα μεταφέρουν την υποχρέωση νομιμοποίησης του ακινήτου στον αγοραστή, συντομεύοντας τους χρόνους των μεταβιβάσεων, αλλά και παρεμβάσεις που θα κάνουν ευκολότερη την απόκτηση ακινήτων από τρίτους κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών.
Τόσο οι servicers που διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο όγκο ακινήτων, ως εμπράγματες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 70 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, όσο και οι τράπεζες για τα ακίνητα, που έχουν σωρεύσει από πλειστηριασμούς στους ισολογισμούς τους, θέλουν και μπορούν να διοχετεύσουν στην αγορά 25.000 ακίνητα. Σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει στον Τύπο, στα τέλη του 2024, από πλευράς των servicers, η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum διαχειρίζονται περίπου 10.000 ακίνητα, η doValue περίπου 3.500-4.000, η Εθνική Τράπεζα περίπου 4.000, η Eurobank περίπου 1.800-2.000 και η Alpha Bank με τη Cepal περίπου 2.500-3.000 ακίνητα, ενώ ακίνητα διαθέτουν και μικρότερες τράπεζες και servicers. Σημειώνεται ότι από τα παραπάνω ακίνητα μόλις 2.000-3.000 είναι ώριμα για μεταβίβαση.
Προκειμένου να επιλυθούν τεχνικά και νομικά εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη διάθεση των ακινήτων αυτών, οι χρηματοπιστωτικοί φορείς έχουν ζητήσει να μειωθούν οι χρόνοι στα επιμέρους στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων και να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που αγοράζουν τα ακίνητα να τα νομιμοποιούν, καθώς τώρα υπόχρεος για την τακτοποίηση είναι ο πωλητής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρονικά για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου. Όπως επισημαίνουν, πρέπει να συντομεύσουν τα ενδιάμεσα στάδια μέχρι τη μεταβίβαση των ακινήτων, καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες σε Κτηματολόγια και Πολεοδομίες. Παρά τη βελτίωση στους χρόνους μεταγραφής στα Κτηματολόγια για τα νέα ακίνητα, στη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων για μεταγραφή, η διαδικασία παίρνει από ενάμισι μέχρι και δύο-τρία χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι χρηματοπιστωτικοί φορείς έχουν επισημάνει τη χρονοβόρα έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου (η διαδικασία απαιτεί από έξι μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια, αν υπάρχουν προβλήματα με το ακίνητο και απαιτούνται επιπλέον άδειες). Στο θέμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών είναι αμετακίνητο, καθώς δεν νοείται μεταβίβαση ακινήτου χωρίς τον ηλεκτρονικό του φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της ιδιοκτησίας.
Σε κάθε περίπτωση, servicers και τράπεζες αναφέρουν ότι το μέσο χρονικό διάστημα για να ωριμάσει ένα ακίνητο είναι το δεκαοκτάμηνο, αν και η ωρίμαση των ακινήτων στην πράξη (δηλ. η πορεία μέχρι την μεταγραφή) διαρκεί από δώδεκα μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια.
Συνδυαστικά στο ΥΠΕΘΟ έχουν επισημανθεί και οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία (σ.σ. άσκηση ανακοπών από τον οφειλέτη), που αποτρέπουν τρίτους να αποκτήσουν ακίνητο από πλειστηριασμό. Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που η διαδικασία κυλήσει εξαρχής χωρίς ανακοπή από τον οφειλέτη, από τη στιγμή που κατακυρωθεί το ακίνητο σε τρίτο στον πλειστηριασμό, αυτός έχει περιθώριο δέκα ημερών για να καταβάλει το τίμημα. Είναι προφανές ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται όσοι δεν έχουν ολόκληρο το τίμημα σε μετρητά. Το κώλυμα αυτό θα μπορούσε να εξαλειφθεί αν το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν τρίτους που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο από πλειστηριασμό, βάζοντας ως εγγύηση το ίδιο το ακίνητο.