Τον τρόπο με τον οποίο το Yπερταμείο θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, ονομαστικής αξίας 11,7 δισ. ευρώ, συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης με τη διοίκηση του Yπερταμείου.
Παράλληλα όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω το Yπερταμείο και ειδικά τη Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ), αναθέτοντάς της νέα έργα και προμήθειες συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Οι προμήθειες αυτές έρχονται να προστεθούν σε ήδη υφιστάμενες προμήθειες, ύψους 8 δισ. ευρώ οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί (ΑΙΓΙΣ, Νοσοκομεία, Antinero κ.λπ.), είτε τώρα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία (ΕΛΑΣ, υπ. Κλιματικής Κρίσης κ.λπ.).
Η ΜΣΣΣ, γνωστή και ως Project Preparation Facility (PPF), δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ως η νέα μονάδα προμηθειών και διενέργειας διαγωνισμών ολοκλήρου του ελληνικού Δημοσίου . Η κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία στην διενέργεια των διαγωνισμών που έχει συσσωρευθεί στη ΜΣΣΣ, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσει και κυρίως να επιταχύνει τις ατέρμονες διαδικασίες προμηθειών του Δημοσίου, που συχνά αποτελούν και εστίες διαφθοράς και συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι τα νέα έργα και προμήθειες που έρχονται στην ΜΣΣΣ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θ’ αφορούν στον ΟΣΕ και στο υπ. Παιδείας. Πρόκειται δηλαδή για έργα και προμήθειες που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΜΣΣΣ έχει υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς διαγωνισμούς δημιουργίας η/και αναβάθμισης νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ερευνητικών κέντρων κ.ά.
Ο δεύτερος άξονας αναβάθμισης του Υπερταμείου, είναι αναμφίβολα το νέο κρατικό επενδυτικό fund (Sovereign Fund) που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του. Πρόκειται για το επονομαζόμενο Growthfund που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το Growthfund θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με διάφορα άλλα funds, κρατικά ή ιδιωτικά. Η πρώτη μαγιά επενδύσεων θα προέλθει από την τα κεφάλαια πώλησης του 50% συν μια μετοχή των εταιρειών EΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Ελληνικό Δημόσιο. Η πώληση αυτή έχει συμφωνηθεί στα 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα οδηγηθεί στο επενδυτικό κεφάλαιο του Growthfund. Το υπόλοιπο 50% θα οδηγηθεί στην αποπληρωμή του χρέους, βάσει των όρων λειτουργίας του Υπερταμείου.
Τα αρχικά 300 εκατ. ευρώ συνιστούν ένα πολύ μικρό ποσό για ένα sovereign fund. Τα αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια διαθέτουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες δισ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς θ’ αξιοποιείται η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θ’ αυξάνουν και τα μερίσματα του υπερταμείου από τις συμμετοχές του σε ΔΕΗ, ΔΑΑ, Helleniq Energy, θ’ αυξάνουν και τα επενδυτικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι βάση νόμου, το 50% των εσόδων του Υπερταμείου οδεύει στο χρέος και το 50% μπορεί να επανεπενδυθεί σε αυτό.
Αναφορικά με την περιουσία του Δημοσίου, αναμφίβολα ο μεγαλύτερος όγκος περιουσιακών στοιχείων έχει αποκρατικοποιηθεί στα μνημονιακά χρόνια μέχρι και το τέλος του 2024 που παραχωρήθηκε η Αττική Οδός.
Ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος όγκος περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου και αναζητούν τρόπους αξιοποίησης. Πρόκειται για τα μικρότερα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, μαρίνες, ακίνητα, ιαματικές πηγές κ.λπ. Μεγάλος όγκος εργασίας πρέπει να γίνει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία διαθέτει θεωρητικά χιλιάδες ακίνητα, αλλά πολύ λίγα από αυτά είναι βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης.