Γιατί η Ελλάδα εμπνέεται από τη Σουηδία για να “λύσει” την ακρίβεια

Ποιο είναι το σουηδικό μοντέλο προστασίας καταναλωτή που θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σούπερ μάρκετ ακρίβεια©pixabay

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της ακρίβειας στα πρότυπα της Σουηδίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ποιο όμως είναι το σουηδικό μοντέλο προστασίας καταναλωτή που εμπνέεται η Ελλάδα; Οι απαντήσεις δίνονται στις παρακάτω γραμμές.

Η Konsumentverket, είναι η Σουηδική Υπηρεσία Καταναλωτών. Η Konsumentverket αποτελεί τη μοναδική εθνική αρχή αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών, την εποπτεία της αγοράς και την εξασφάλιση διαφάνειας στις συναλλαγές. Υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών, διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες, τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και προσφυγής στη Δικαιοσύνη, αλλά και ένα θεσμικό κύρος που δεν αφήνει περιθώρια για αδράνεια.

Στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας βρίσκεται ο Konsumentombudsmannen –ο Καταναλωτικός Συνήγορος–, ο οποίος παρεμβαίνει δυναμικά σε υποθέσεις μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον. Η υπηρεσία κινείται γρήγορα, ερευνά αυτεπάγγελτα, προειδοποιεί, επιβάλλει και αν χρειαστεί προσφεύγει κατά επιχειρήσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Από ηλεκτρονικά καταστήματα που παραπλανούν τους καταναλωτές, μέχρι πλατφόρμες dropshipping που πουλάνε χωρίς επαρκή σήμανση και ευθύνες, ο Konsumentverket παρεμβαίνει με χειρουργική ακρίβεια. Δεν πρόκειται για μια απλώς συμβουλευτική αρχή· πρόκειται για έναν πραγματικό «φρουρό» της αγοράς που χαίρει εμπιστοσύνης και λειτουργεί αποτρεπτικά για την αυθαιρεσία.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο μέσα στο 2024 η Αρχή επενέβη σε δεκάδες περιπτώσεις ,από την πλατφόρμα Temu έως και τοπικές επιχειρήσεις με παραπλανητικές εκπτώσεις, επιβάλλοντας κυρώσεις και φροντίζοντας η πληροφόρηση των καταναλωτών να είναι διαφανής και τεκμηριωμένη.

Οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα για τα βασικά είδη

Ένας στους δύο καταναλωτές (47) συνεχίζει να θεωρεί την τιμή βασικό κριτήριο επιλογής τροφίμων, με τάση όμως αποκλιμάκωσης από το δεύτερο κριτήριο που είναι η ποιότητα, έδειξε η ετήσια έρευνα του ΙΕΛΚΑ πριν από μερικές ημέρες.  Διαπιστώνεται μείωση στην εκτιμώμενη εβδομαδιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ, με την πλειοψηφία των καταναλωτών να προτιμά τις χαμηλές τιμές, παρά τις προσφορές.

Για τη μάχη κατά της ακρίβειας μίλησε χθες και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στο ΕΡΤΝews, προαναγγέλλοντας αυξήσεις έως 12% σε καφέ και σοκολάτα κακάο.