Οι περίεργες ιστορίες του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σοβαρές καθυστερήσεις και «γκρίζες ζώνες» στο έργο του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που προορίζεται να υποστηρίξει την ΚΑΠ

ΟΠΕΚΕΠΕ και αγρότες © Pixabay

Ερωτήματα εγείρει η αναφορά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την υλοποίηση ενός νέου πληροφοριακού συστήματος στον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε. Όπως είπε στη Βουλή προχθές ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, «εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος πρόκειται να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια διαδικασία η οποία για διαφορετικούς λόγους δεν είχε ολοκληρωθεί τα πολλά προηγούμενα χρόνια». Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε ποτέ κανένα αποτελεσματικό πληροφοριακό σύστημα χαρτογράφησης και ελέγχου βοσκοτόπων και πως σύντομα θα υπάρξουν τεύχη δημοπράτησης για το νέο έργο.

Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν μεγάλη σύγχυση στην αγορά, καθώς από τον Νοέμβριο του 2023 και με στόχο την κάλυψη των αναγκών της ΚΑΠ 2023-2027, o ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη έχει αναθέσει τη δημιουργία του νέου υπερ-πληροφοριακού συστήματος αξίας 16 εκατ. ευρώ (19,6 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ). Το νέο σύστημα θα διαχειρίζεται, εκτός από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη δημοσιότητα, τις επιδοτήσεις των αγροτών και όλων όσοι επιδοτούνται από την ΚΑΠ 2023-2027.

18 μήνες αναμονής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κανένα παραδοτέο από τη Neuropublic

Σύμφωνα με τη Διαύγεια, 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ένωσης Neuropublic-Cognitera και του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει παραδοθεί ακόμη κάτι χειροπιαστό από το έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠ 2023-2027». Ενδεικτική είναι η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ που υπογράφει ο πρώην διοικητής του οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης, τον περασμένο Ιούλιο.

Με την απόφαση της 12.07.2024 (ΑΔΑ: 9ΦΟΤ46ΨΧΞΧ-ΖΩΩ) ο πρώην διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ εισηγείται την απόρριψη του παραδοτέου της εταιρείας Cognitera A.E., καθώς αυτό «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διακήρυξης και της σύμβασης, αλλά και στις ανάγκες τις Αναθέτουσας Αρχής». Μάλιστα, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι το παραδοτέο αυτό («Φ5.Π2.1.1 Πηγαίος Κώδικας για τη λειτουργία διαχείρισης αιτήσεων») είχε υποβάλει προηγουμένως η εταιρεία Neuropublic και είχε επίσης απορριφθεί, πάλι για τον ίδιο λόγο. Έτσι, η Ένωση των δύο εταιρειών, οι οποίες νομικά έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στον συμβαλλόμενο ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρονται να λειτουργούν ξεχωριστά η μία από την άλλη. Ταυτόχρονα, όμως, υποβάλλουν το ίδιο παραδοτέο δύο φορές και μάλιστα με διαφορά μερικών εβδομάδων. (Δείτε την απόφαση ΕΔΩ)

Η δεύτερη απόφαση (Δείτε την ΕΔΩ) που αφορά το ίδιο έργο είναι αυτή που υπογράφει ο τελευταίος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας. Η απόφαση της 08.04.2025 εγκρίνει το πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής της σύμβασης με τίτλο: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠ 2023-2027» (ΑΔΑΜ: 23SYMV013833382), χωρίς ωστόσο να δίνεται καμία άλλη πληροφορία σχετικά με το τι παραλαμβάνεται (ΑΔΑ: 9ΓΦ646ΨΧΞΧ-ΦΨΚ).

Δεν υπάρχει στη Διαύγεια ή στο ΚΗΜΔΗΣ καμία απόφαση παραλαβής παραδοτέων, τόσο για το προαναφερόμενο έργο, όσο και για τις πληρωμές προς τον ανάδοχο, σχεδόν 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Το χειρότερο είναι ότι ενώ το σύστημα φαίνεται να παραλαμβάνεται από τον τελευταίο πρόεδρο, Νίκο Σαλάτα, το σύστημα δεν έχει αναβαθμιστεί -όπως προέβλεπε η διακήρυξη- και κυρίως δεν είναι ανοικτό για την υποδοχή των δηλώσεων των αγροτών του 2025.

Επομένως, η όποια δημοπράτηση νέου έργου από την ΚτΠ που υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συνιστά αποδοχή της κακοδιαχείρισης και κακής εκτέλεσης της τρέχουσας σύμβασης, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε ιδιαίτερα… γαλαντόμος. Ο ανάδοχος που το ανέλαβε, η ένωση δηλαδή των εταιρειών Neuropublic και Cognitera, αμείβεται με περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως για κάθε χρόνο υλοποίησης. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη περίοδο η αμοιβή της Neuropublic στο έργο ήταν περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μια διακήρυξη που πάσχει

Τα περίεργα, ωστόσο, δεν είναι μόνον στην υλοποίηση της σύμβασης. Σημειώθηκαν περίεργα και στη διαδικασία ανάθεσης των έργων. Η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό έγινε στις 14 Αυγούστου 2023 και συμμετείχαν δύο εταιρείες: η Neuropublic και η Cognitera. Η τελευταία από τις δύο δημιουργήθηκε από στελέχη της Neuropublic που έφυγαν από την επιχείρηση. Αρχικά υπήρξαν ενστάσεις από την Cognitera στην Αρχή Εκδίκασης Προσφυγών, οι οποίες στη συνέχεια «κάμφθηκαν», καθώς οι δύο αντίπαλοι ένωσαν δυνάμεις για να προχωρήσει το έργο, το οποίο ήδη είχε καθυστερήσει.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί όροι στη διακήρυξη του έργου, οι οποίοι δημιουργούν αίσθηση. Έτσι, ενώ κατά κανόνα ένας ενδιαφερόμενος για να αναλάβει ένα έργο σημαντικού ύψους πρέπει ο κύκλος εργασιών του να είναι αντίστοιχος, εδώ επελέγη για τη συμμετοχή ενός ενδιαφερόμενου στο έργο το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τριών τελευταίων ετών. Κατά κανόνα το ύψος του έργου αντιστοιχίζεται με τον μέσο όρο του κύκλου εργασιών του αναδόχου.

Επίσης, η προκαταβολή του έργου, η οποία ανέρχεται στο 25% κατά την παράδοση της μελέτης του έργου, είναι ένας μη συνηθισμένος όρος. Σύμφωνα με τη διακήρυξη «Με την αποδοχή του Π.Φ1.7 Τεύχος Ανάλυσης Απαιτήσεων για κάθε σύστημα», θα καταβάλλονταν το 25% του τιμήματος του έργου. Κατά κανόνα, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μια τέτοια υψηλή αμοιβή δεν συνηθίζεται, αφού το Δημόσιο παραλαμβάνει πολύ υψηλότερης αξίας παραδοτέα για τα χρήματα που καταβάλλει.

Δείτε ολόκληρη τη σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις Neuropublic και Cognitera