ΤτΕ: Αγκάθι ο πληθωρισμός, στο 2,5% το 2025

Αυξητική πορεία ακολουθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη παρατηρείται μία τάση αποκλιμάκωσης

Τράπεζα της Ελλάδος © Eurokinissi

Παρά τη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί αυξητική πορεία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για επίμονες πιέσεις στις τιμές. Σύμφωνα με το Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούνιο του 2025, τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόσο ως προς την εξέλιξη του πληθωρισμού όσο και ως προς τις προσδοκίες για τα επόμενα έτη.

Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στο 1,9%, από 2,2% τον Απρίλιο. Η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως, ο πληθωρισμός στα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκε, συγκρατώντας εν μέρει τη συνολική μείωση. Παρόμοια πορεία σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων), ο οποίος μειώθηκε στο 2,3% από 2,7%, με βασικό μοχλό πτώσης τον κλάδο των υπηρεσιών, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στη χρονική μετάθεση των διακοπών του Πάσχα μέσα στο 2025.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, φτάνοντας το 2,4% τον Μάιο από 2,3% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,8%. Η εικόνα αυτή υποδηλώνει μια προσωρινή επιτάχυνση των τιμών χωρίς, προς το παρόν, ενδείξεις ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο. Ο εναρμονισμένος δείκτης (HICP) αυξήθηκε στο 3,3% τον Μάιο του 2025, από 2,6% τον Απρίλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών πλην της ενέργειας, αλλά και στη μικρότερη αρνητική επίδραση από τον ενεργειακό τομέα. Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε περαιτέρω στο 4,0% από 3,8%, με τις πιέσεις να εντοπίζονται κυρίως στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα. Η απόκλιση του ελληνικού δομικού πληθωρισμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης διευρύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, γεγονός που υπογραμμίζει την επιμονή των πιέσεων στο εγχώριο μέτωπο.

Στο πεδίο της αγοράς εργασίας, η αύξηση της αποζημίωσης ανά εργαζόμενο στις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των χωρών μελών.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, καταγράφεται γενική αύξηση, με εξαίρεση τα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων ακολουθούν πτωτική τροχιά.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, το νέο σενάριο του Ευρωσυστήματος (Ιούνιος 2025) δείχνει αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την Ευρωζώνη, αναμένεται ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,0% για το 2025, να μειωθεί στο 1,6% το 2026 και να επιστρέψει στο 2,0% το 2027. Για την Ελλάδα, αντίστοιχα, οι προβλέψεις είναι για 2,5% το 2025, 2,1% το 2026 και 2,4% το 2027. Η ελαφρά αύξηση το 2027 αποδίδεται στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν το κόστος παραγωγής.

Από πλευράς χρηματοπιστωτικών δεικτών, οι προσδοκίες για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνονται στις αγορές, παραμένουν κάτω από το 2%, ενώ υποχώρησαν περαιτέρω μετά τα πιο χαμηλά από τα αναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού. Αντίθετα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν λόγω της ανόδου του πραγματικού σκέλους των ονομαστικών αποδόσεων, ως αντίδραση στα ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά δεδομένα. Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης κινήθηκαν ανοδικά, με το πραγματικό σκέλος να οδηγεί την κίνηση, ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές.

Οι προσδοκίες των αγορών σχετικά με τα βασικά επιτόκια παραμένουν προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ. Ειδικά για την ΕΚΤ, μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 5 Ιουνίου, οι συνολικές μειώσεις από τις αρχές του 2025 ανέρχονται πλέον στις 100 μονάδες βάσης (όσες και για το σύνολο του 2024). Η αγορά προεξοφλεί με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει νέα μεταβολή στο επόμενο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, ενώ εκτιμάται με 79% πιθανότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μία μείωση κατά 25 μ.β. έως το τέλος του 2025. Η πιθανότητα για δεύτερη μείωση μέχρι το τέλος του έτους έχει περιοριστεί πλέον στο 25% (από 48% στις 6 Μαΐου).

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου (4,25%-4,50%) σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 μέχρι σήμερα, μετά τις περσινές μειώσεις συνολικού ύψους 75 μονάδων βάσης. Οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο θα διατηρηθεί σταθερό στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου, ενώ προβλέπουν μειώσεις κατά 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Πριν έναν μήνα, η πιθανότητα για τρεις συνολικές μειώσεις το 2025 ήταν 74%, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο 20%.