Φρέσκα ψάρια ιχθυοτροφείου: Τιμές χρυσάφι, πόσο πωλούνται

Οι λόγοι που αυξάνονται οι τιμές στα φρέσκα ψάρια ιχθυοτροφείου, που κυμαίνονται. Ανατιμήσεις που φτάνουν και το 30%

Γαύρος ψάρια© pixabay

Απλησίαστα είναι τα  φρέσκα ψάρια, με τις τιμές τους να έχουν πάρει την ανιούσα και να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% το τελευταίο έτος, ανάλογα με το είδος. Ποιοι οι δύο βασικοί λόγοι; Η μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής και το υψηλότερο κόστος παραγωγής στην ιχθυοκαλλιέργεια. Η  αύξηση για τα νωπά ψάρια ιχθυοπωλείου φτάνει το 8,4% τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ενδεικτικά, ο γαύρος, ο οποίος πέρυσι είχε τιμή 6,5-7 ευρώ το κιλό, φέτος κοστίζει 8-8,5 ευρώ, ενώ η τιμή της σαρδέλας έχει αυξηθεί πάνω από 100% την τελευταία διετία. Από 5 ευρώ το 2023, η τιμή της σαρδέλας εκτοξεύθηκε στα 6,5 ευρώ το 2024 και φέτος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 11,5 ευρώ το κιλό. Η αυξημένη τιμή της σαρδέλας οφείλεται στην έλλειψή της στην αγορά, καθώς μεγάλο ποσοστό εξάγεται, ενώ η ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει υψηλή. Παρά τις προσπάθειες των ιχθυοπωλείων να απορροφήσουν μέρος της αύξησης, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυξήσεις και στα ψάρια ιχθυοτροφείου

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα ψάρια ιχθυοτροφείου συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε τιμή. Για παράδειγμα, η τσιπούρα αυξήθηκε από 9,5 ευρώ το 2024 σε 11,5 ευρώ το 2025, ενώ το λαβράκι από 11,5 ευρώ πέρυσι έφτασε τα 14 ευρώ το 2025.

Η μείωση της παραγωγής, που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις κλιματικές συνθήκες, έχει περιορίσει την προσφορά ψαριών στην αγορά. Σύμφωνα με στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, η συνεχής αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ιδιαίτερα των τροφών για ιχθύες, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, έχει σημαντική επίπτωση στην παραγωγή.

Ενώ οι παραδοσιακά ακριβές ποικιλίες ψαριών διατηρούν σταθερές τιμές, παραμένουν εκτός εμβέλειας για τα περισσότερα νοικοκυριά λόγω του υψηλού κόστους. Από την άλλη, οι αυξήσεις στις τιμές των πιο «μικρών» ψαριών αναμένονται να συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες, μέχρι να αποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή.

Τιμές που θυμίζουν… καραβίδες για τη σαρδέλα

Στο μεταξύ, σύμφωνα και  με ρεπορτάζ του TheΟpinion.gr, οι ποσότητες σαρδέλας που τελικά φτάνουν προς κατανάλωση στα τελάρα στα ιχθυοπωλεία είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα οι σαρδέλες να είναι είδος… εν ανεπαρκεία.

«Ποια σαρδέλα; Σαρδέλα θα λέμε και θα κλαίμε», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο TheOpinion ιχθυοπώλης στη Βασιλέως Ηρακλείου και τονίζει: «Εδώ και μέρες η σαρδέλα αλλά και ο γαύρος, τα ψάρια του λαού, είναι σε έλλειψη. Οι τιμές είναι στα ύψη. Αν την πάρω από την ιχθυόσκαλα, θα πρέπει να την πουλήσω στον καταναλωτή τουλάχιστον 13 ευρώ για να βγάλω κέρδος. Ποιος θα πάρει τη σαρδέλα στα 13 ευρώ όταν έχω την τσιπούρα στα 15 ευρώ;».

«Δέκα ευρώ τις πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα από τον πάγκο της λαϊκής, όπου υποτίθεται ότι το ψάρι είναι πιο φθηνό. Ούτε καραβίδες να τρώγαμε», επισημαίνει καταναλώτρια.

Οι ιχθυέμποροι

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, εκεί όπου καταλήγουν όλες οι ψαριές σαρδέλας και γαύρου από Βόρεια Ελλάδα, υπήρξε ημέρα την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία το φελιζόλ (που περιλαμβάνει περίπου 9 κιλά ψάρι) κόστιζε 95 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος αγόραζε περίπου 11 ευρώ το κιλό τη σαρδέλα. Πόσο έπρεπε να την πουλήσει στον ιχθυοπώλη κι αυτός στον καταναλωτή για να βγάλουν τα έξοδά τους;», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο Νίκος Σδούγγος, μέλος του δ.σ. του Σωματείου Ιχθυεμπόρων νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις στην ιχθυόσκαλα ήταν εμφανείς τον τελευταίο μήνα. «Οι ποσότητες που έβρισκαν τα γρι – γρι ήταν σαφώς λιγότερες. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ο παράγοντας και της μείωσης του αριθμού των καϊκιών που βγαίνουν για ψάρεμα, κάτι που έχει να κάνει με την αύξηση των εξόδων τους», εξηγεί.