Eurostat: Νέο άλμα στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Νέα άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, αγγίζοντας το 3,6% σε ετήσια βάση, έναντι 3,3% τον Μάιο

Πληθωρισμός © 123rf.com

Νέα άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, αγγίζοντας το 3,6% σε ετήσια βάση, έναντι 3,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, μία αύξηση που συντηρεί την απόκλιση της χώρας μας από τη γενικότερη τάση στην Ευρωζώνη, όπου ο μέσος πληθωρισμός ανέβηκε οριακά στο 2% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολουθεί παντού τον ίδιο ρυθμό. Τον Μάιο, η διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης είχε διευρυνθεί αισθητά, καθώς στη χώρα μας είχε σημειωθεί άλμα από 2,6% τον Απρίλιο σε 3,3%, την ώρα που στην Ευρωζώνη ο δείκτης επιβραδυνόταν ελαφρώς στο 1,9% από 2,2%.

Γερμανία: Επιβράδυνση στο 2%, κάτω από τις προβλέψεις

Ενδεικτικό της διαφορετικής πορείας είναι και το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε αναπάντεχα στο 2% τον Ιούνιο, από 2,1% τον Μάιο. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 2,2%. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στο επίπεδο-στόχο της ΕΚΤ ενισχύει την εκτίμηση ότι επίκειται νέα μείωση επιτοκίων.

Όπως σχολίασε η Φρανσίσκα Πάλμας, οικονομολόγος της Capital Economics, τα τελευταία στοιχεία από χώρες της Ευρωζώνης είναι ενθαρρυντικά για την ΕΚΤ και στηρίζουν το σενάριο περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

Μικρές αυξήσεις σε Γαλλία και Ισπανία

Αντίθετα, ήπια άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 0,6% τον Μάιο – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Παρά την αύξηση, η άνοδος ήταν οριακή και ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Αν και τα στοιχεία δείχνουν ήπια άνοδο των τιμών, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν πως η γενική τάση συνηγορεί υπέρ της επίτευξης του στόχου του 2% εντός του 2025.

Η ΕΚΤ έτοιμη για δράση σε κάθε απόκλιση

Στη νέα στρατηγική της για την περίοδο των επόμενων πέντε ετών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αντιδρά δυναμικά τόσο σε υπερβάσεις όσο και σε υστερήσεις του πληθωρισμού σε σχέση με τον στόχο. «Για να διατηρηθεί η συμμετρία του στόχου, είναι σημαντική η κατάλληλα έντονη ή επίμονη δράση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση σε μεγάλες, διαρκείς αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα στρατηγική της ΕΚΤ.

Καθώς η κεντρική τράπεζα αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξεχωρίζει με τον επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τις εγχώριες πιέσεις στο κόστος ζωής και τη βιωσιμότητα της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.