Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 1η Ιουλίου 2025, στην 29η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist», στο Λαγονήσι.
Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην ενότητα «Europe’s strategy on defence and security», στο πλαίσιο της οποίας είχε συζήτηση με τον Daniel Franklin, executive & diplomatic editor του «The Economist».
«Υπάρχουν προκλήσεις που παραμένουν, ξέρουμε ότι μπορεί να μην καταφέρουν όλες οι χώρες να φτάσουν στο 3,5%, πόσο μάλλον στο συν 1,5%. Δεν ξέρουμε τι είδους εξοπλισμός θα αγοραστεί. Διότι εδώ υπάρχει κι ένα άλλο θέμα, όχι μόνο πόσα δαπανάς, αλλά και πώς, ποια συστήματα θα προμηθευτείς, πώς λειτουργεί η καινοτομία, πώς ενσωματώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, πώς αναβαθμίζεις τις υποδομές» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πολλά πρέπει να αλλάξουν στην ευρωπαϊκή άμυνα
Σε ερώτηση για το πως αξιολογεί τις δαπάνες ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε. Οφείλω να πω ότι οι περισσότεροι στρατοί μας ζουν σε άλλη εποχή, είναι έτοιμοι για άλλου είδους μάχες, δεν είναι έτοιμοι για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ή σε άλλα μέτωπα ανά τον κόσμο. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε την καινοτομία, την Τεχνητή Νοημοσύνη, να εκπαιδεύσουμε τους στρατιώτες μας σε διαφορετικής φύσης, διαφορετικού χαρακτήρα πολεμικές συρράξεις, τεχνολογίες και μεθόδους. Και κάτι πολύ διαφορετικό, πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε να είναι σε θέση να αλλάζουν στην πορεία».
«Η όλη κουλτούρα ενός αυστηρού μηχανισμού, που ακολουθεί εντολές άνωθεν, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει και η δομή. Πρέπει να δοθεί πιο πολλή ισχύς, όχι απαραίτητα στους υψηλόβαθμους αλλά στους χαμηλότερης τάξης αξιωματικούς».
«Αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι πολύ απλό, ξεκάθαρο. Η ανάγκη μας οδηγεί. Συνήθως η προσέγγιση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η εξής: Να αγοράζουν εξοπλισμό και να τον αποθηκεύουν για απόθεμα. Αυτό δεν λειτουργεί πλέον. Αν αγοράσεις ένα εκατομμύριο drones και τα βάλεις σε μια αποθήκη και προσπαθήσεις να τα χρησιμοποιήσεις μετά από 2 χρόνια, θα είναι παρωχημένα, καλύτερα να τα πετάξεις. Δεν έχουν καμία αξία. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις μια προσέγγιση κατά την οποία μέσω π.χ. τρισδιάστατων εκτυπωτών κοντά στο μέτωπο, να μπορείς να παράξεις προκλήσεις, να απαντήσεις στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις εκείνη τη στιγμή. Άρα αλλαγή λογισμικού, κατανόησης, συστημάτων. Μιλάμε για τελείως διαφορετική προσέγγιση».
Η Ελλάδα δεν πιστεύει ότι θα παράξει το αεροσκάφος 6ης γενιάς μόνη της
«Για εμάς το σημαντικό είναι να συμμετάσχουμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Δεν είμαστε μεγάλη χώρα, δεν μπορούμε να παράξουμε μεγάλες πλατφόρμες μόνοι μας. Η Ελλάδα δεν πιστεύει ότι θα παράξει το αεροσκάφος 6ης γενιάς μόνη της. Απλώνουμε το χέρι μέχρι εκεί που φτάνουμε. Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε όμως σε αυτή τη νέα ημέρα της Ευρωπαϊκής Άμυνας είναι το εξής: Kαινοτομία. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες σε μικρές αλλά με τεράστιες δυνατότητες αμυντικές εταιρίες του οικοσυστήματός μας, οι οποίες αν ενσωματωθούν στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα μπορούν να προσφέρουν πολλά».
Για τη γείτονα χώρα είπε ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη όμως η Τουρκία έχει ακόμα το casus belli εις βάρος της Ελλάδος. Για εμάς λοιπόν είναι διττό το θέμα. Θέλουμε η Τουρκία να έχει τη μεταχείριση ενός συμμάχου, από την άλλη όμως βλέπουμε την Τουρκία ως μία χώρα η οποία έχει κηρύξει casus belli εις βάρος μας. Άρα, η ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα αλλάξουν αυτήν την προσέγγισή τους προς την Ελλάδα, είναι πρόβλημα».
«Δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε αν η Τουρκία επενδύσει στη δική της αμυντική βιομηχανία ή έχει διμερή project. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και δεν πρέπει να κάνουμε και κάτι. Το βασικό μας πρόβλημα είναι αν τα ευρωπαϊκά χρήματα, χρήματα δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανηθούν με τρόπο που άμεσα ή έμμεσα απειλούν την άμυνα της Ελλάδος. Είμαστε πρόθυμοι και, από τεχνικής σκοπιάς, νομίζω ότι μπορούμε. Το θέμα δεν είναι αν έχουμε τη δυνατότητα για βέτο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί στη βάση του βέτο. Λειτουργεί κυρίως στη βάση των συναινέσεων και νομίζω ότι οι φίλοι και οι εταίροι μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατανοήσουν αυτό το οξύμωρο. Να χρηματοδοτείς ένα όπλο το οποίο μπορεί να στραφεί εις βάρος ενός εκ των εταίρων της Ευρωπαϊκής οικογένειας».
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σημαντικό έργο της ελληνικής Άμυνας
Απαντώντας σε ερώτηση περί ισοδύναμου του συστήματος προστασίας αντιβαλλιστικής άμυνας που έχει το Ισραήλ ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τον ελληνικό «θόλο».
«Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι μεγάλο κομμάτι της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία αυτή η κυβέρνηση εξέδωσε ένα 20ετές πλάνο, 20ετές σχέδιο δημοσίων προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η αντιπυραυλική άμυνα είναι κομμάτι αυτής της προσέγγισης. H Ασπίδα του Αχιλλέα είναι κάτι ολιστικό, ενσωματώνει τα πάντα, είτε είναι ο Στρατός, είτε είναι η Πολεμική Αεροπορία, είτε είναι το Πολεμικό Ναυτικό, είτε είναι η αεράμυνά μας. Εκσυγχρονίζουμε λοιπόν πρακτικά τα πάντα. Ακόμα και τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλάζουμε το Πολεμικό Ναυτικό, παίρνουμε τις νέες φρεγάτες από τη Γαλλία, 4 νέες οι οποίες είναι κορυφαίες στο είδος τους. Σκοπεύουμε να αγοράσουμε φρεγάτες από την Ιταλία, να ανανεώνουμε τον υπόλοιπο στόλο μας, άρα αλλάζουμε τα πάντα».
Στο περιθώριο της συμμετοχής στην 29η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντήσεις με πρώην και νυν αξιωματούχους ξένων χωρών και Οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Radmila Shekerinska, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael Pompeo, και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και Πρόεδρο της 80ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Annalena Baerbock.