Ελαιόλαδο: Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, πού θα κινηθούν οι τιμές

Φθηνότερο ελαιόλαδο αναμένει η αγορά στην Ελλάδα, ωστόσο τα αποθέματα και η νέα σοδειά κρύβουν εκπλήξεις τον χειμώνα

Ελαιόλαδο, συγκομιδή ελιάς © INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η φετινή παραγωγή, το νέο ελαιόλαδο που θα μπει στην αγορά αναμένεται να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, κυρίως στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα. Η απουσία επίσημων στοιχείων για το μέγεθος της σοδειάς και τα υπάρχοντα αποθέματα ενισχύει την αβεβαιότητα, προκαλώντας βιαστικές κινήσεις από παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται πτώση τιμών, κυρίως από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να κρατήσουν ελαιόλαδο (ένα μέρος τουλάχιστον) στην άκρη, ώστε να «καρπωθούν» μεγαλύτερο κέρδος στην περίπτωση εμφάνισης γεγονότων που θα μειώσουν την επόμενη σοδειά (σ.σ. έξαρση δάκου), ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές τον χειμώνα.

Μεγάλη διακύμανση τιμών στο ελαιόλαδο

  • Στη Λακωνία, πρόσφατες πωλήσεις έγιναν μεταξύ 4,25 και 4,40 ευρώ το κιλό, ενώ για εξαγωγές σε ΗΠΑ και Ευρώπη ορισμένα εργοστάσια προσφέρουν πάνω από 4,50 ευρώ.
  • Σε Μεσσηνία και Τριφυλία, οι τιμές κινούνται χαμηλότερα, 3,60 – 3,80 ευρώ/κιλό, και η ζήτηση δεν είναι σταθερή.
  • Στην Κρήτη, οι παραγωγοί κρατούν σκληρή στάση, ζητώντας τουλάχιστον 4,20 ευρώ για ποιοτικό ελαιόλαδο, αν και είναι πιο ευέλικτοι σε χαμηλότερες ποιότητες.

Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές στο ελαιόλαδο

  1. Ζήτηση: Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κρατούν υψηλές τιμές, αλλά ακόμη και μικρές ατέλειες μειώνουν σημαντικά την αξία τους, καθώς υπάρχει η εντύπωση ότι η αγορά είναι «χορτασμένη».
  2. Αποθέματα: Επικρατεί έντονη αβεβαιότητα – κάποιοι μιλούν για 50.000, άλλοι για 90.000 τόνους, με μεγάλο μέρος να βρίσκεται στην Κρήτη, η οποία έχει μεγάλη ποικιλία σε ποιότητες.
  3. Εκτιμήσεις παραγωγής: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή αναμένεται στα 3,4 – 3,6 εκατ. τόνους. Όμως στην Ελλάδα, η ξηρασία του 2024 επηρέασε αρνητικά την καρπόδεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ανθοφορίες αλλά όχι αντίστοιχος καρπός. Σύμφωνα με ΔΑΟΚ της Νότιας Ελλάδας, η καρπόδεση είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο.

Σημειώνεται ότι έντονος προβληματισμός επικρατεί στους παραγωγούς για το πώς το φετινό ζεστό καλοκαίρι θα επηρεάσει την επόμενη σοδειά. Ο Ιούλιος προβλέπεται πιο ζεστός από το φυσιολογικό, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, αλλά με αυξημένο κίνδυνο για δάκο, κάτι που ανησυχεί τους παραγωγούς. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η φετινή ελληνική παραγωγή ενδέχεται να κινηθεί κάτω από τους 250.000 τόνους.