Δέσμευση Θεοδωρικάκου για το Thess INTEC, κατασκευή ακόμη και με εθνικούς πόρους

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην 50η γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ - Εξαγωγές και νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Βράβευση του Νικόλαου Κουκούντζου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο © Powergame.gr

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται απόλυτα ότι θα χρησιμοποιήσει εθνικούς πόρους, για να υλοποιηθεί το έργο του Thess INTEC, σε περίπτωση που αυτό δεν προλάβει να κατασκευαστεί εντός του χρονικού πλαισίου του προγράμματος του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο έχουν εξασφαλισθεί 33 εκατ. ευρώ για το τεχνολογικό πάρκο, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη και το ανοικτό μέρος της 50ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού, υποστηρίζονται ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με 150 εκατ. ευρώ για το καθένα από τα τρία πρώτα καθεστώτα του Νόμου, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ανοίξει και το καθεστώς που αφορά την Εξωστρέφεια και τις Νέες Τεχνολογίες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών απαντάει στο βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ως ποσοστού του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα παραμένει στο ίδιο επίπεδο, με την εποχή που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη. «Εάν δεν προχωρήσουμε στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, όπως τον παρουσιάσαμε τον περασμένο Οκτώβριο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρούμε μπροστά μας τις συνέπειες αυτού του προβλήματος, του ενός εκ των δύο που είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεωκοπία».

Στα 120 δισ. ο στόχος για τις εξαγωγές

Το ανοικτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδη, ο οποίος ζήτησε απο τον Υπουργό, μεγαλύτερα κεφάλαια από τον Αναπτυξιακό, για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς αποδεδειγμένα, σύμφωνα με μελέτη του ΣΒΕ, οι εξαγωγικές εταιρείες επενδύουν περισσότερο από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Αττικής αλλά και υπόλοιπης χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, επανέλαβε ότι οι εξαγωγές, αγαθών και υπηρεσιών, θα πρέπει να αυξηθούν στα 120 δισ. ευρώ το 2028, στόχος εθνικός που για να κατακτηθεί, απαιτείται και η εξαγωγική δραστηριοποίηση των μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι στη διετία 2025-2026, θα υλοποιηθούν πέντε επενδυτικά προγράμματα που προβλέπεται να κινητοποιήσουν πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά ενισχύσεις μέσω του Αναπτυξιακού.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές του αναπτυξιακού νόμου, είναι ότι διπλασιάζεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από τα 10 στα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο ενίσχυσης για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου θα είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα της Γ.Γ Ιδιωτικών Επενδύσεων και θα είναι «ανοιχτή» Ιούλιο και Αύγουστο, μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν εντός 90 ημερών από το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, οπότε και θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2026.

Αναφερόμενες στις τουριστικές επενδύσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το 80% των ποσών που καταβάλει το ΥΠΑΝ, για προηγούμενους αναπτυξιακούς, πηγαίνουν στον τουρισμό.

Καταλήγοντας ο Υπουργός, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Εθνική Πολιτική Ποιότητας, που θα αρχίσει από σήμερα να συζητείται στις επιτροπές της Βουλής.

Διαμαντίδης: 50 χρόνια ΣΕΒΕ

Σε εποχή μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό εξαγωγικό κόσμο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), γιόρτασε τα 50 του χρόνια, με την πορεία των αγορών να δημιουργεί προσδοκίες για το 2025, αν και παραμένουν ανοικτά μεγάλα ζητήματα όπως οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες, η εξέλιξη των επιτοκίων και η σταθερότητα των τιμών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, οι εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, έχοντας κρίσιμη συμβολή, τα τελευταία χρόνια στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, παρά την κάμψη που σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2024.

«Στόχος μας είναι», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης, «οι ελληνικές εξαγωγές, προϊόντων και υπηρεσιών, να φθάσουν στα 120 δισ. το 2028, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνονται εξωστρεφείς και εξαγωγικές».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, αυξημένα κονδύλια για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονιας, στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής, σύμφωνα με μελέτη του ΣΒΕ, επενδύουν σημαντικά περισσότερο από τους εξαγωγείς της Αττικής, αλλά και τους εξαγωγείς της υπόλοιπης χώρας.

Στον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου του ΣΕΒΕ, έγινε από τον κ. Διαμαντίδη μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του Συνδέσμου, σε αυτά τα 50 χρόνια δραστηριότητας και προσφοράς στο επιχειρείν και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒΕ, ιδρύθηκε το 1975, ως Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Παπαθανασίου. Στα επόμενα χρόνια, ο ΣΕΒΕ δημιουργεί το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο των partenariat, ιδρύει, μαζί με το ΣΒΕ, το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, υποστηρίζει τα μέλη του με δράσεις δικτύωσης και εκπαίδευσης, ιδρύει παραρτήματα και θυγατρικές για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως η ΜΚΟ «Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη», η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου και το Agrotech Export Cluster.

Το 2018, ο ΣΕΒΕ ξεπερνάει το γεωγραφικό περιορισμό της Βόρειας Ελλάδας, λαμβάνει πανελλαδικό χαρακτήρα, αλλά διατηρεί το διακριτικό του τίτλο και την έδρα του στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, ο ΣΕΒΕ, είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός φορέας της χώρας, που εκπροσωπεί σήμερα 800 εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους σε όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με συνολικό κύκλο εργασιών 55 δισ. ευρώ, 80.000 εργαζόμενους και 30 δισ. ευρώ τζίρο εξαγωγών, που αντιστοιχούν σε άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών αγαθών.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και την εξαγωγική δραστηριοποίηση ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρίσιμη είναι η ενίσχυση των υποδομών όπως με την υλοποιηση του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, αλλά και του Thessaloniki Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έργο που έχει προτείνει ο ΣΕΒΕ και υποστηρίξει επίμονα καθώς η δημιουργία ενός σύγχρονου logistics hub, θα ενδυναμώσει  τις επιχειρηματικές συνεργασίες και θα ενισχύσει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, ως πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ΣΕΒΕ, απλώνει τη δραστηριότητά ιδρύοντας θυγατρικές και παραρτήματα και σε άλλες πόλεις (Πελοπόννησο), σύντομα και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού, του μεγαλύτερου προβλήματος για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου.

Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τιμητκά βραβεία στους εξής επιχειρηματίες: Tο ετήσιο βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στον Νικόλαο Κ. Κουκούντζο, Πρόεδρο του Ομίλου KLEEMANN, για τη συνολική του συμβολή στην εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία στα παλιότερα ενεργά μέλη του ΣΕΒΕ, ως αναγνώριση της πολυετούς και ουσιαστικής προσφοράς τους στον Σύνδεσμο και στον εξαγωγικό κλάδο: ΜΕΖΑΠ MΑΒΕΕ, ΖΑΝΑΕ, ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ Α.Ε., Ε.Α.Σ. Καβάλας και EURIMAC.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών ( ΥΜΑΘ), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.