Κεράσια από… χρυσάφι σε πάγκους και σούπερ μάρκετ

Φρούτο πολυτελείας τα κεράσια για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό το 2025. Ποια είναι η εικόνα σε ΕΕ, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο

Κεράσια © EUROKINISSI

Τα κεράσια είχαν ανέκαθεν την τιμητική τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα ελληνικά νοικοκυριά να αψηφούν μέχρι πρότινος την τιμή τους, που πάντα ήταν πιο «τσιμπημένη», σε σχέση με το μέσο φρούτο. Το φετινό «ράλι» τιμών όμως στην εγχώρια αγορά, που υποκινείται κυρίως από μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, έχει αλλάξει δραματικά την εικόνα.

Μολονότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί το τελευταίο διάστημα από αναρτήσεις του στυλ «δεν θα πάω διακοπές, γιατί αγόρασα ένα κιλό κεράσια», η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ελληνική παραγωγή και τις τιμές, μόνο ως κωμική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το 2025 αποδεικνύεται καταστροφική χρονιά για τους Έλληνες κερασοπαραγωγούς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επηρέασαν τόσο τις αποδόσεις όσο και τις τιμές στην αγορά. Η μειωμένη παραγωγή, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, έχει οδηγήσει σε αύξηση τιμών σε μανάβικα, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ — με τις αυξήσεις στις τιμές των κερασιών να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 400%.

Παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση της συνολικής παραγωγής κατά 34% σε σχέση με το 2024, όλα τα στοιχεία συνηγορούν, στο ότι η φετινή χρονιά πιθανά θα καταλήξει με απώλειες που ξεπερνούν το 70%. Πρόσθετα προβλήματα, όπως το σκάσιμο των καρπών, λόγω απότομων καιρικών μεταβολών, έχουν επιτείνει τη… σπανιότητα των κερασιών στην ελληνική αγορά.

Καταστροφές σε κεράσια © EUROKINISSI

Καταστροφές σε κεράσια © EUROKINISSI

Η προσφορά λοιπόν, μπορεί να είναι μικρή, αλλά η ζήτηση παραμένει μεγάλη, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρσι. Έτσι, τα κεράσια από το χωράφι, αγοράζονται περίπου από 3,5 με 4,5 ευρώ το ελάχιστο, ακόμα και 5-6 το κιλό ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα, όμως στη συνέχεια, φτάνουν σε πάγκους και ράφια σε εξωφρενικές τιμές.

Και μπορεί το 2024 τα κεράσια να έφευγαν από το χωράφι σε τιμές που κυμαίνονταν από 1,60 έως 2,80 ευρώ, όμως, με τις φετινές τιμές παραγωγού, όταν φτάσουν τα κεράσια στα σημεία πώλησης, θα τα βρούμε έως 8 ευρώ στους πάγκους των λαϊκών, έως και 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και έως 14 ευρώ στα οπωροπωλεία.

Από την πλευρά τους, οι κερασοπαραγωγοί αγωνιούν  για την επιβίωσή τους, δεδομένου ότι τα κεράσια δεν εντάχθηκαν στο πρόσφατο Μέτρο 23 με ενισχύσεις σε διάφορους αγροτικούς κλάδους, παρά το γεγονός, ότι οι απώλειες στην παραγωγή προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το  70%.

Πόσο κοστίζουν τα κεράσια σε ΕΕ, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο

Η φετινή σεζόν κερασιών παγκοσμίως, χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενα επίπεδα παραγωγής.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση Global Market Overview το Freshplaza, οι τιμές στη γειτονική Ιταλία παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς η αγορά στερείται κερασιών από τη νότια Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Οι μέγιστες τιμές παραγωγού έφτασαν τα 8–9 ευρώ/κιλό, ενώ οι τρέχουσες τιμές κυμαίνονται γύρω στα 4–4,50 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με στοιχεία της YouGov, το 35% των ιταλικών νοικοκυριών αγοράζει κεράσια, παρά τις υψηλές τιμές.

Στη Γαλλία, μετά από αρκετά πολύ δύσκολα έτη, η συγκομιδή του 2025 εκτιμάται στο 80% του δυναμικού των γαλλικών οπωρώνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, η εθνική παραγωγή κερασιών για το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τους 33.000 τόνους, αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2024 και 12% πάνω από τον μέσο όρο συγκομιδών της περιόδου 2020–2024.

Κεράσια © EUROKINISSI

Κεράσια © EUROKINISSI

Η φετινή κατάσταση στην Τουρκία είναι ξεκάθαρη: η παραγωγή κερασιών είναι ανεπαρκής. Σύμφωνα με τους συνολικούς όγκους παραγωγής, εκτιμάται ότι έχει υποστεί ζημιές το 70% έως 80% της παραγωγής. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρέθεσε η Hürriyet Daily, η μείωση της απόδοσης είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και κεράσια χαμηλότερης ποιότητας να πωλούνται από 150 τουρκικές λίρες (3,26 ευρώ) έως 300 τουρκικές λίρες (6,52 ευρώ) ανά κιλό. Για ποικιλίες υψηλής ποιότητας όπως οι «Napolyon» και «Salihli», οι τιμές πώλησης—όταν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες—φτάνουν από 600 τουρκικές λίρες (13,05 ευρώ) έως 700 τουρκικές λίρες (15,22 ευρώ) το κιλό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική παραγωγή εκτιμάται γύρω στους 7.850 τόνους, με περίπου το 20% να πωλείται απευθείας σε πάγκους ή στις φάρμες. Περίπου το 10% εξάγεται ή πωλείται μέσω μη λιανικών διαύλων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατευθύνεται προς τα σουπερμάρκετ. Oι λιανικές τιμές για τα κεράσια στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν παρόμοιες με προηγούμενες χρονιές, λόγω των εδραιωμένων εμπορικών πρακτικών.

Η φετινή  σεζόν στην Ισπανία εξελίσσεται με υψηλότερες μέσες τιμές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, λόγω μειωμένης προσφοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και από άλλες μεσογειακές παραγωγικές χώρες. Η συγκομιδή στην Ισπανία ξεκίνησε αργότερα από πέρυσι εξαιτίας ηπιότερου και υγρότερου καιρού στις βασικές περιοχές παραγωγής. Ορισμένες περιοχές σχεδόν δεν κατάφεραν να διαθέσουν καθόλου καρπούς στην αγορά.

Στην Αυστρία, οι εισαγωγές από Τουρκία, Ισπανία και Ιταλία κυριάρχησαν στην αγορά, με τις χονδρικές τιμές να κυμαίνονται πρόσφατα μεταξύ 9 και 12 ευρώ ανά κιλό.

Tέλος, η ζήτηση για κεράσια στην ολλανδική αγορά είναι ισχυρή, καθώς οι εισαγωγές είναι περιορισμένες, λόγω των ζημιών από παγετό σε Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τιμές παραμένουν υψηλές, φτάνοντας τα 6–7 ευρώ ανά κιλό για προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Αναδημοσίευση από την «Κυριακάτικη Απογευματινή»