ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως για το αρδευτικό ΣΔΙΤ στον Νέστο

Ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης του αρδευτικού ΣΔΙΤ στον Νέστο αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ © The Economist Impact

Το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου αρδευτικού έργου ΣΔΙΤ, που προβλέπει τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για έργο συνολικού ύψους 220,5 εκατ. ευρώ με προσωρινό ανάδοχο τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος αναμένεται, μέσα στο προσεχές διάστημα, να προσκληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. και αποτελεί μάλιστα το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ και το μεγαλύτερο του προγράμματος. Από τα 220,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επένδυση, τα 169,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην καθαρή παρούσα αξία (πλέον ΦΠΑ), ενώ τα 51 εκατ. ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά έργου

Η Σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου έχει συνολική διάρκεια 25 έτη, διάστημα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο χρόνος κατασκευής. Το αντικείμενο της Σύμβασης αφορά στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, μέσω της κατασκευής και αναβάθμισης κρίσιμων υποδομών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η υλοποίηση τριών βασικών κατηγοριών έργων:

  1. Κύρια έργα μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής): Περιλαμβάνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις στα έργα υδροληψίας των Τοξοτών, επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας), η κατασκευή νέας διώρυγας μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής με μεταβλητή παροχή και συνοδά τεχνικά έργα, καθώς και δύο (2) αντλιοστάσια και δύο (2) αναρρυθμιστικές δεξαμενές.
  2. Έργα μεταφοράς και διανομής νερού στην περιοχή Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης: Θα εξυπηρετηθούν πέντε αγροτικές εκτάσεις —Μυρωδάτου, Αβδηρών, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας— μέσω της κατασκευής κεντρικών αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού, πέντε (5) αντλιοστασίων και επτά (7) αναρρυθμιστικών δεξαμενών, καθώς και της ανάπτυξης ολοκληρωμένων δικτύων άρδευσης στις παραπάνω περιοχές.
  3. Εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων: Το έργο ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση τεχνολογιών τηλεμετρίας και τηλελέγχου, ηλεκτρονικών συσκευών παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικών σταθμών και συστημάτων μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα ενισχύσει την αγροτική οικονομία της περιοχής και θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ανατολική Ξάνθη. Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε  18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.