Σε αναπροσαρμογή του πακέτου της ΔΕΘ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και της πίεσης από τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα αξιολογεί το νέο δημοσιονομικό χώρο που εξασφάλισε από το Ecofin.
Στο χθεσινό συμβούλιο oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης «άναψαν» το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της ειδικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, εξαιρώντας τις σχετικές πληρωμές από τους αυστηρούς κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 16 κράτη-μέλη που επωφελούνται από τη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας έτσι έναν επιπλέον δημοσιονομικό «αέρα» άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προστίθεται στον «κουμπαρά» του 1 δισ. ευρώ που έχει ήδη σχηματιστεί από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και την υπεραπόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Έτσι, το πακέτο της ΔΕΘ διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσής του ακόμη και πάνω από το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ ανάλογα με την πορεία των εσόδων, τις τουριστικές εισπράξεις και, βεβαίως, τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πίεση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο πεδίο των αριθμών. Οι αποκαλύψεις για καταβολές επιδοτήσεων σε «αγρότες-φαντάσματα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, με τη δυσαρέσκεια να διαχέεται στην πολιτική βάση της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια. Παράλληλα, οι τελευταίες μετρήσεις καταγράφουν σημάδια πολιτικής κόπωσης και αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει διορθωτικές κινήσεις υψηλής ορατότητας εν όψει ΔΕΘ.
«Το πακέτο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι απλώς αναπτυξιακό, πρέπει να έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξαγγελίες μπορεί να αποκτήσουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ακόμη κι αν οι κάλπες θεωρητικά βρίσκονται μακριά. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο να κεφαλαιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που προσφέρουν οι Βρυξέλλες, αλλά και να ξαναχτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται παραμελημένα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται μία δέσμη περίπου 40 παρεμβάσεων, με μέτρα όπως η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολόγητου για άγαμους (που παραμένει αμετάβλητο από το 2015 στα 8.636 ευρώ) καθώς και στοχευμένες ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία με στόχο τη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές, με στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων που κινούνται στην περιοχή των 10.000 έως 30.000 ευρώ ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων. Σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην αναλογικότερη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων και στην ενίσχυση των κινήτρων ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά μισθώματα, να περιοριστεί η εκτόξευση των τιμών στα μισθώματα και να βγουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα. Παράλληλα, δεν αποκλείονται εξαγγελίες-έκπληξη, ειδικά αν το πολιτικό θερμόμετρο συνεχίσει να ανεβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες.