Η πρόταση Παπανδρέου για το ευρωομόλογο που επιστρέφει από το παράθυρο τώρα που οι Γερμανοί καίγονται και η ανατριχιαστική προειδοποίηση Αντζέμογλου για την Ελλάδα

Όταν η Ελλάδα έμπαινε σε τροχιά μνημονίων ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει έναν κοινό μηχανισμό έκδοσης χρέους

Γιώργος Παπανδρέου © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

*** Καταρχήν, να ξεκινήσω με μια παραδοχή. Την ιδέα όσων θα σας καταγράψω παρακάτω, την είχε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος η αλήθεια είναι ότι σε μερικά θέματα ήταν (δεν ξέρω αν παραμένει) μπροστά από την εποχή του.

*** Τη διατύπωσε, για πρώτη φορά, όταν είχε αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας κι ενώ η μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων είχε ξεκινήσει. Τι είχε πει; Γιατί δεν φτιάχνουμε ως ΕΕ έναν κοινό μηχανισμό έκδοσης χρέους; Δηλαδή, το γνωστό ευρωομόλογο.

*** Ώστε να διευκολύνονται οι χώρες που περνούν μια κρίση, για να την ξεπερνούν με φθηνό κόστος δανεισμού. Αφού θα υπάρχει η εγγύηση της ΕΕ. Συνεπώς πιο φθηνός δεν θα γίνεται. Θα θυμάστε ότι με την προοπτική είχε διαφωνήσει καθέτως και οριζοντίως η Γερμανία και οι χώρες – δορυφόροι της.

*** Η Μέρκελ, που τώρα το παίζει «περιστερά», και ο Σόιμπλε δεν είχαν δεχτεί ούτε να τη συζητήσουν. Γιατί, απλά, ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, για να στείλουν ένα σκληρό μήνυμα και στους υπόλοιπους: Θα πάθετε τα ίδια. Τέλος πάντων.

*** Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Πρώτον, γιατί έβλεπα τη Μέρκελ προχθές να λέει «διάφορα» και δεύτερον επειδή η συζήτηση για τη συλλογική έκδοση ομολόγων από την Ευρώπη ξανάρχεται στην επικαιρότητα. Τι μαθαίνω;

*** Ότι στο παρασκήνιο ετοιμάζεται ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό. Γιατί τώρα και όχι τότε; Η απάντηση θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στο γεγονός ότι τώρα οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

*** Κι αυτοί δεν θέλουν να θυσιάσουν μια γενιά δικών τους ανθρώπων, όπως έγινε στην περίπτωση των Ελλήνων. Κορόιδα είναι;

*** Ωστόσο, θέλω να συνεχίσω και με μια προειδοποίηση. Την οποία επίσης άκουσα και μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο. Από τον νομπελίστα της οικονομίας, Αντζέμογλου, ο οποίος είπε με διαφορά λίγων ωρών από τη Μέρκελ: «Αν πέσει η Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα την πληρώσει πρώτη».

*** Η προειδοποίηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βασικοί διαρθρωτικοί δείκτες της οικονομίας μας βρίσκονται (ακόμα) σε κακή κατάσταση, μου προκαλεί επίσης ανατριχίλα. Θα σας αναφέρω μόνο τον δείκτη παραγωγικότητας και το ισοζύγιο. Κι αυτό γιατί βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση.

*** Ήταν και παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Και όσοι επενδύουν στον τουρισμό και στα έσοδα του, ενδεχομένως δεν ξέρουν ότι αυτός δεν συμβάλει σχεδόν καθόλου στην αύξηση της παραγωγικότητας. Οπότε, είναι σαν να μην υπάρχει.

*** Γι’ αυτό και επιμένω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

*** Το τι γίνεται σε επίπεδο μετακινήσεων κομματαρχών από υποψήφιο σε υποψήφιο, σε διάφορες περιφέρειες του Λεκανοπεδίου, δεν περιγράφεται. Κυρίως μεταξύ των γαλάζιων, αφού αυτοί είναι οι πολλοί και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι ακόμα περισσότεροι.

*** Η κινητικότητα στον χώρο, απ’ ό,τι μαθαίνω, είναι πολύ – πολύ μεγάλη. Και όσο περνά ο χρόνος, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, θα σας πω το εξής:

*** Μέχρι και… δίκτυα εσωκομματικής αντικατασκοπείας αναπτύσσονται για να πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι άμεσα και γρήγορα τις κινήσεις των αντιπάλων. Που τυχαίνει να ανήκουν στο ίδιο κόμμα!

*** Αλλά, αν σου πάρει ο άλλος ή άλλη το δεξί σου χέρι, αυτό θα σε νοιάξει; ‘Η το ότι κινδυνεύεις, ξαφνικά, να μείνεις στην απ’ έξω;