Η αποδοχή της κοινωνίας ότι “όλοι ίδιοι είναι” με φόντο το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον με τα “τουρκικά F-35” και η επόμενη κίνηση της Αθήνας στη Λιβύη

Παρά το διπλωματικό επεισόδιο με Χαφτάρ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα πάρει κανονικά το αεροπλάνο για τη Λιβύη

Γιώργος Γεραπετρίτης © The Economist Impact

*** Αργά αλλά σταθερά η ελληνική κοινωνία δείχνει να συνειδητοποιεί το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς, που τη διαβρώνει. Το κρίσιμο σημείο, ωστόσο, είναι ότι κάπου αρχίζει και να το αποδέχεται, περίπου μοιραία, και να το υπομένει καρτερικά.

*** Διαβάζω τα ποιοτικά στοιχεία δύο τελευταίων γκάλοπ σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κι, αν μη τι άλλο, προβληματίζομαι. Η κοινωνία φαίνεται να τα έχει ζυγίσει όλα. Προσέξτε:

*** Το ένα τρίτο της κοινής γνώμης θεωρεί κατ’ αρχάς ότι το παρόν σκάνδαλο «είναι της Ν.Δ.». Λογικό, αφού της έσκασε στα χέρια. Όμως άλλο ένα τρίτο πιστεύει ότι αφορά όλα τα κόμματα του πολιτικού μας συστήματος. Και υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι που θεωρεί ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι διαβρωμένο.

*** Το συμπέρασμα; Η κοινωνία αποδέχεται μια οριζόντια διαφθορά, που έχει διαποτίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και απλώς το υπομένει, στη βάση της θεωρίας ότι «όλοι έτσι κάνουν». Μόνο που κατ’ αυτόν τον τρόπο μια χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει.

*** Ωστόσο, έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι απ’ όλη αυτήν την περιπέτεια το κυβερνών κόμμα μετρά απώλειες μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

*** Αλλιώς, αυτή η ανθεκτικότητα θα ήταν εν πολλοίς ανεξήγητη.

*** Η Αθήνα αρχίζει να χαράσσει τη γεωστρατηγική πολιτική της με βάση ένα νέο δεδομένο: Ότι αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα πάρει τελικά -και αυτή- τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς, F-35. Θα εθελοτυφλούσε, αν δεν το έκανε.

*** Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα, εν πτήσει, όπως το συνηθίζει, επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο έχει επέλθει ο αναγκαίος συμβιβασμός.

*** Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι (ρωσικής κατασκευής) S-400 του τουρκικού στρατού:

  1. είτε θα αποσυναρμολογηθούν (και θα αχρηστευτούν),
  2. είτε θα μεταφερθούν στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται επί τουρκικού εδάφους (αλλά ελέγχεται από τις ΗΠΑ).

*** Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα διατηρεί ένα προνόμιο κι αυτό είναι το χρονικό. Τα «δικά της» F-35 θα μπουν πιο γρήγορα από τα τουρκικά στη γραμμή παραγωγής. Κατά συνέπεια, θα της παραδοθούν νωρίτερα από τα τουρκικά.

*** Υπάρχει μόνο μια γκρίζα ζώνη σε αυτήν την ιστορία: Οι Τούρκοι είχαν αγοράσει (και πληρώσει) έξι F-35, τα οποία μπλοκαρίστηκαν την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της εμπλοκής με τους S-400. Αυτά είναι ετοιμοπαράδοτα;

*** Μου λένε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πάρει κανονικά το αεροπλάνο και θα πάει ξανά στη Λιβύη τις επόμενες ώρες. Παρά το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βεγγάζη και παρά τη χθεσινή εμπλοκή με τη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης για τα θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα νότια της Κρήτης.

*** Σε ό,τι αφορά το πρώτο περιστατικό, θυμίζω ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ έδιωξε κακήν κακώς την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. (αποτελούμενη από τον αρμόδιο επίτροπο και τρεις υπουργούς Μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα), σε χρόνο d/t. Ο λόγος;

*** Επισκέφθηκαν πρώτα την κυβέρνηση της Τρίπολης και μετά αυτόν. Ο Γεραπετρίτης, όμως, σοφά ποιών, επέλεξε να πάει πρώτα στη Βεγγάζη και να τα πει με τον στρατάρχη και μετά να επισκεφθεί την Τρίπολη.

*** Οπότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά για την Αθήνα. Άσε που ο Χαφτάρ, όπως όλα δείχνουν, θα επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι. Ελπίζουμε μόνο έως τότε να έχει «χαμηλώσει» και το κύμα των προσφύγων που στέλνει στη νότια Κρήτη.

*** Γιατί θα την «πνίξει».