Η άκαρπη προσπάθεια Χατζηδάκη να βάλει στο ίδιο τραπέζι τους πρώην υπουργούς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ρωσικός δάκτυλος πίσω από τις προσφυγικές ροές στην Κρήτη

Ο Χατζηδάκης το πάλεψε, αλλά δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ αρνήθηκαν την πρόσκληση για συναίνεση στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Κωστής Χατζηδάκης © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

*** Λίγο παλιό, αλλά καλό και πάντα επίκαιρο ό,τι θα σας γράψω παρακάτω. Μου λένε λοιπόν ότι πριν από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια. Τι;

*** Προσπάθησε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο άμεσα εμπλεκόμενοι δέχτηκαν. Οι δύο άλλοι όμως, αρνήθηκαν.

*** Το αποτέλεσμα: Η πρωτοβουλία δεν εξελίχθηκε ποτέ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, που ανέλαβε το -πολύ δύσκολο, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος- έργο να τους συγκεντρώσει όλους γύρω από ένα τραπέζι.

*** Συγκρατήστε δυο ονόματα: Όλγα Γεροβασίλη και Έφη Αχτσιόγλου. Οι δυο κυρίες της ελληνικής Αριστεράς είναι αυτές που ανέλαβαν το έργο των συνεννοήσεων για την τελευταία κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

*** Ο λόγος αφορά την τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Οι δυο τους έφεραν εις πέρας τη διαδικασία στο ακέραιο, έλυσαν τις όποιες διαφορές τους χωρίς φασαρίες, βρήκαν το απαιτούμενο modus vivendi και έτσι μια δύσκολη αποστολή ήρθε εις πέρας.

*** Και διερωτάται κανείς: Είναι τόσο δύσκολο να τα βρουν μεταξύ τους; Προφανώς και όχι. Απλώς, τα πάντα προϋποθέτουν την απλή λογική.

*** Ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια εκδοχή που αφορά τις μεγάλες ροές προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ελλάδα και ειδικότερα προς την Κρήτη. Τι υποστηρίζει; Ότι τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν πίσω από αυτό το «κύμα» να κρύβεται και η Μόσχα.

*** Όπερ σημαίνει ότι: α) Θεωρούμε δεδομένο ότι ένα χεράκι έχει βάλει η Άγκυρα, για τους γνωστούς, δικούς της, λόγους, αλλά β) και ότι άλλο ένα χεράκι το βάζει και η Μόσχα.

*** Δεν ξέρω τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ έχει αναφορές και στις δύο πρωτεύουσες, αλλά από την άλλη είναι και στενά διασυνδεδεμένος με την Ουάσιγκτον.

*** Οπότε, μεταξύ μας, δεν ξέρω και τι συμπέρασμα να βγάλω απ’ όλα τα παραπάνω.

*** Κι αφού μπήκα σε αυτήν τη θεματολογία, να σας αναφέρω και κάτι ακόμα που άκουσα, πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Λοιπόν, φαίνεται πως ήταν να μη γίνει η αρχή. Αναφέρομαι στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις νότιες Κυκλάδες. Σύντομα, μου λένε, θα ακολουθήσουν κι άλλα.

*** Μάλιστα, αυτήν την φορά θα οριοθετηθούν πιο νοτιοανατολικά και συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, στα Δωδεκάνησα. Ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις. Γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι η Αθήνα, αφού έκανε το πρώτο βήμα, προσεχώς θα συνεχίσει το «ταξίδι».

*** Εννοείται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είμαστε εν αναμονή και της νέας τουρκικής απάντησης. Η οποία μαθαίνω ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πιο σκληρή, σε σχέση με την προηγούμενη.

*** Οπότε, όπως φαντάζεστε, και η Αθήνα προετοιμάζεται αναλόγως.

*** Αυτή η ιστορία, με την «ανταρσία» των μοναχών στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, δεν θα έχει καλό τέλος. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά τη φοβάμαι πολύ. Όχι επειδή ξέρω τι παίζει εκεί, αλλά επειδή η συγκυρία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη.

*** Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.