*** H πληροφορία είναι κατά βάση θετική, γιατί αποδεικνύει εμπράκτως πόσο πολύ ενδιαφέρεται το Τελ Αβίβ για την περιοχή μας. Τι μαθαίνει, λοιπόν, η Αθήνα; Ότι για το Ισραήλ, τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου χρησιμοποιούνται ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους ως βάση για εξορμήσεις εναντίον του κράτους τους.
*** Κάτι σαν ένα προγεφύρωμα, κατά κάποιον τρόπο, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση έντασης. Γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει χωρίς να σταθμίζεται από τις αρμόδιες ισραηλινές υπηρεσίες.
*** Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανησυχεί ότι το Ισραήλ μπορεί να στραφεί εναντίον της, με την κατηγορία ότι υποθάλπει τρομοκράτες της Χαμάς. Θυμίζω ότι την περασμένη Τρίτη το βράδυ ισραηλινά F-35 «χτύπησαν» το Κατάρ για τον ίδιο λόγο.
*** Εν τω μεταξύ, είναι κοινό μυστικό ότι οι Τούρκοι «φιλοξενούν» στα εδάφη τους στελέχη της Χαμάς. Οπότε, με βάση αυτήν τη λογική, μπορεί και να έχουν λόγο να ανησυχούν, όντως. Ο Νετανιάχου είναι απρόβλεπτος. Από τη στιγμή που «χτύπησε» το Κατάρ, με το οποίο ο Τραμπ έχει πολύ στενούς δεσμούς, τι τον εμποδίζει να κάνει ενδεχομένως το ίδιο και με την Τουρκία;
*** Το σίγουρο είναι ότι τα νερά στην περιοχή ζεσταίνονται…
*** Θα το γράψω ακόμα μια φορά: ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει κανένα κόμμα, αν από τις μετρήσεις προκύψει ότι θα κινηθεί στα ρηχά νερά του 12% με 15%. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος επ’ αυτού όταν συζητάει το θέμα με τους (πολύ) στενούς συνεργάτες του.
*** Τι πιστεύει; Ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να μπει στο κλαμπ των κεντροαριστερών κομμάτων που θα κινούνται σε αυτήν την περιοχή. Και ή θα κάνει κάτι που με το «καλημέρα» θα εξασφαλίσει το 17%-18% των ψηφοφόρων (βάζοντας τις βάσεις για κάτι πολύ υψηλότερο) ή δεν θα κάνει τίποτα.
*** Για να ξέρετε, τις τελικές αποφάσεις του θα τις πάρει προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2026. Με βάση τις έως τότε μετρήσεις.
*** Αν η απάντηση στο δίλημμα είναι θετική, τότε οι μηχανές για τη συγκρότηση του νέου κόμματος θα πάρουν μπρος. Γι’ αυτό και συνεργάτες του βλέπουν κόσμο κι ετοιμάζουν τη μαγιά. Για να είναι έτοιμη.
*** Αν πάλι είναι αρνητική, οι εξελίξεις μετατίθενται για μετά τις επόμενες κάλπες. Όποτε και αν στηθούν.
*** Μαθαίνω ότι το ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το project της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι μεγάλο. Για την ακρίβεια, έχει αρχίσει να σχηματίζεται «ουρά» από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν «να μπουν» και να πάρουν κομμάτι της πίτας που αργά αλλά σταθερά σχηματίζεται εκεί.
*** Ονόματα δεν θα αναφέρω. Δεν χρειάζεται, άλλωστε. Σχεδόν όποιον μεγάλο από τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών κι αν σκεφτείτε, μέσα θα πέσετε.
*** Μια και ο λόγος στα θέματα της ενέργειας, να θυμίσω: στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα γίνει στην Αθήνα μια μεγάλη ενεργειακή σύνοδος. Που θα απασχολήσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και όχι μόνο. Αρκεί να αναφερθεί ότι το «παρών» θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.
*** Θα είναι η πρώτη Αμερικανού υπουργού στα μέρη μας, μετά τη νίκη Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές…