Οι αντίπαλοι του Ερντογάν, οι σχέσεις της Αθήνας με το βασίλειο των Σαούντ και οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο πρόεδρος του Κόμματος των Κεμαλιστών, Κιλιτζάρογλου, προηγείται του προέδρου Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος του κόμματος των Κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου ©EPA/SEDAT SUNA

*** Αρχές Φεβρουαρίου (το αργότερο) αναμένεται ότι θα ανακοινώσει η αντιπολίτευση της Τουρκίας τον βασικό υποψήφιό της για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

*** Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Κιλιτζάρογλου, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα διεκδικήσει την ευκαιρία να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, μέχρι τέλους.

*** Ο πρόεδρος του Κόμματος των Κεμαλιστών ενισχύεται τις τελευταίες ώρες από το γεγονός ότι -ακόμα κι αυτός- προηγείται του προέδρου Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.

*** Στην πραγματικότητα, όμως, θεωρείται και είναι ο πιο εύκολος αντίπαλός του. Και το πιθανότερο είναι ότι θα τον κερδίσει.

*** Έστω με δυσκολία κι έστω στον δεύτερο γύρο. Εν αντιθέσει με ό,τι θα συνέβαινε αν αντίπαλος του Ερντογάν ήταν ένας εκ των δημάρχων της Άγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης.

*** Εννοείται ότι η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις απέναντι και προσαρμόζεται αναλόγως. Σ’ αυτήν τη φάση, πάντως, αυτό που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει το Λευκό Παλάτι πότε θα στήσει τις κάλπες.

*** Για ευνόητους λόγους…

*** Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ετοιμάζει βαλίτσες για το Ριάντ. Για μια εξ αναβολής επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους.

*** Αρχικά, το ταξίδι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά μεσολάβησε η απώλεια της μητέρας του υπουργού, που ανέβαλε κάθε επίσημη δραστηριότητά του.

*** Η ατζέντα, πάντως, παραμένει πολύ ενδιαφέρουσα. Θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει έξω από το Ριάντ συστοιχία πυραύλων Patriot. Και την ανάλογη στρατιωτική δύναμη, που εξασφαλίζει τη λειτουργικότητά της.

*** Θυμίζω επίσης ότι η Αθήνα επιδιώκει να καταστήσει ακόμα πιο στενές τις αμυντικές σχέσεις με το βασίλειο των Σαούντ. Και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

*** Και μια και βρισκόμαστε σε «χακί» περιβάλλον, να υπενθυμίσω ότι πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Α’ ΓΕΕΘΑ μπορεί να παραμένει, για άλλον έναν χρόνο, αλλά φεύγουν οι αρχηγοί του Στρατού και του Ναυτικού.

*** Συνεπώς, οι ανακοινώσεις θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο σ’ αυτό όσο και στο αμέσως επόμενο, χαμηλότερο, επίπεδο.

*** Ως γνωστόν, αποστρατεύεται -για παράδειγμα- ο αρχηγός του Στόλου και όχι μόνο. Γι’ αυτό, σημειώστε την ημερομηνία:

*** 27 Ιανουαρίου. Πιθανότατα θα είναι η κομβική των εξελίξεων στο στράτευμα.

*** Και κάτι ακόμα, από το ίδιο μέτωπο: έπειτα από συντονισμένες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ξεκαθαρίστηκε από το ΝΑΤΟ ότι αυτή η περίφημη άσκηση Nexus Ace, που την επικαλούνται συνεχώς οι Τούρκοι τελευταία, δεν ήταν συμμαχική.

*** Γιατί είναι σημαντική η εξέλιξη; Επειδή δικαιώνει την ελληνική θέση ότι τα τουρκικά F-16 παραβίαζαν όλο αυτό το διάστημα τον ελληνικό εναέριο χώρο και σωστά απωθούνταν από τα ελληνικά μαχητικά.

*** Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι τους παρενοχλούσαμε, ενώ συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκή δράση. Και διαμαρτύρονταν από πάνω.

*** Για μια ακόμα φορά, οι ισχυρισμοί τους αποδείχθηκαν απλώς κουραφέξαλα. Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι πως η απόδειξη έγινε με τη βοήθεια της Συμμαχίας.

*** Μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι «κάτι» δείχνει να αλλάζει -εις βάρος της Τουρκίας- στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Κοινώς, η Άγκυρα έπαψε να έχει την ιδιότυπη ασυλία που είχε.

*** Όταν έκανε ό,τι ήθελε, επειδή ήξερε ότι κανείς δεν θα της κάνει τίποτα.