*** Ο Αλέξης Τσίπρας εξελίσσεται σ’ έναν πρώτης τάξεως «μαθητή». Γιατί το γράφω; Επειδή μαθαίνω ότι ακολουθεί 100% τις συμβουλές των Γάλλων, που τον συμβουλεύουν (με το αζημίωτο, οφείλω να διευκρινίσω) για το rebrandng που επιχειρεί εδώ και ένα εξάμηνο.
*** Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, για παράδειγμα, η εμπειρία του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις μέσω του Ινστιτούτου, η συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ. Ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού; Να εξελιχθεί σ’ ένα είδος statesman.
*** Το ζητούμενο όμως στην περίπτωσή του είναι αν μπορείς να μάθεις «καινούργια κόλπα σ’ ένα γέρικο σκυλί». Από την Αμαλίας λένε ότι ο πρόεδρος είναι μόλις 50 ετών. Κατά συνέπεια, όπως αφήνουν να εννοηθεί, μπορεί -και είναι έτοιμος- να μάθει πολλά.
*** Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, είναι άγνωστο αν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι… άλλαξε. Και ότι μπορεί να είναι αυτός που θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις κάλπες, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που έχει υποστεί και τον οδήγησαν στην πρόωρη αποστρατεία.
*** Αν πιστέψει κανείς τις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις, ο Τσίπρας κάνει τζάμπα κόπο. Και το καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και όσοι μιλούν -πραγματικά- μαζί του μου λένε τα εξής για το πολιτικό μέλλον του:
*** «Ο Τσίπρας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν». Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ούτε «Σεπτέμβριος» στο ημερολόγιο του, ούτε «αρχές του επόμενου έτους», όπως λέγεται δεξιά και αριστερά.
*** Και τι υπάρχει; Η ελπίδα ότι κάποια στιγμή «ο κόσμος θα ξεχάσει την περιπέτεια του 2015» και θα αναζητήσει στο πρόσωπο του Τσίπρα τον κεντροαριστερό ηγέτη που θα ενώσει τον «χώρο» και θα διώξει τον Μητσοτάκη από το Μαξίμου.
*** Τώρα, πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο, αυτό είναι μια άλλη, πικρή, ιστορία για τον πρώην πρωθυπουργό.
*** Το σίριαλ με τις «αψιμαχίες» Ελλάδας – Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα έχει κι άλλα επεισόδια προσεχώς. Όπως μου λένε, η Άγκυρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναφέρει πλωτά γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου.
*** Εννοείται πως, αν το κάνει, τότε «δέστε τις ζώνες σας». Γιατί η γεωγραφική επιλογή που πιθανότατα θα κάνει θα είναι κάπου στα ανοικτά των Κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, εντός των ορίων του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου. Οπότε, καταλαβαίνετε.
*** Μάλιστα, οι ίδιες πηγές μού μεταφέρουν ότι οι Τούρκοι θα κινηθούν άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οπότε τα νερά στην περιοχή «θα ζεσταθούν». Αν και, μεταξύ μας, υπάρχουν πάντα τόσες πολλές αφορμές για να γίνει κάτι τέτοιο, που δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν.
*** Μπορεί να αποφευχθεί η νέα κρίση; Αν θέλετε τη γνώμη μου, δύσκολα. Συνεπώς, η ευχή όλων θα πρέπει να είναι ό,τι γίνει, ας γίνει ελεγχόμενα. Και σε αυτό θα συμβάλει πολύ η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
*** Τι μαθαίνω επ’ αυτού; Ότι «θα γίνει σίγουρα, κάποια στιγμή έως τον Ιούνιο». Άρα, μπορεί να μη γίνει (και) τον Μάιο, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το κρίσιμο είναι να γίνει. Κι αυτό γιατί ο διάλογος βοηθάει πάντα στο να λύνονται παρεξηγήσεις και να καταλαγιάζουν πάθη.
*** Τις επόμενες ημέρες Γεραπετρίτης και Φιντάν -που τα είπαν την Παρασκευή και στην Πόλη- θα συμφωνήσουν και την ατζέντα.