*** Είμαι πολύ περίεργος να δω πού θα καταλήξει αυτό το ιδιαίτερο πινγκ πονγκ που παίζεται τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Προσέξτε: Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται τα Κατεχόμενα, ο Κύπριος πρόεδρος επισκέπτεται το Ισραήλ.
*** Την ώρα που ο πρώτος κάνει εξαγγελίες και κόβει κορδέλες, ο δεύτερος δένει ακόμα περισσότερο τη συμμαχία με τον Ισραηλινό. Και σχεδόν παράλληλα, η Αθήνα ετοιμάζεται σε λίγη ώρα να υποδεχθεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Σίσι, ο οποίος θα έρθει για να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
*** Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, από κάθε άποψη. Και θα γίνει ακόμα περισσότερο αν τελικώς οι ΗΠΑ δεχθούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητής στην τριγωνική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
*** Γιατί υπάρχει και αυτή η συζήτηση σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Όπως υπάρχει και η προοπτική ένταξης άλλων, μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, στο ίδιο κάδρο. Γι’ αυτό και επιμένω. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.
*** Μπορεί να μην ανακοινώνεται, αλλά μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και τώρα που κάπως ηρέμησαν τα πνεύματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να συναντά βουλευτές. Και να ακούει τα παράπονα και τις παρατηρήσεις τους, για μια σειρά από θέματα. Βεβαίως, πλέον έχει την πολυτέλεια να το κάνει πιο επιλεκτικά.
*** Κι αυτό γιατί, σε μεγαλύτερη κλίμακα, την ίδια αποστολή φέρει εις πέρας εδώ και εβδομάδες ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος ακούει στωικά ό,τι του λένε, παρεμβαίνει, λέει δυο-τρεις παρηγορητικές κουβέντες και καλμάρει νεύρα.
*** Με επιτυχία, θα πω. Γιατί ο Χατζηδάκης έχει την έξωθεν καλή κομματική μαρτυρία. Που, μεταξύ μας, δεν τη διαθέτουν και πολλοί.
*** Το γεγονός ότι η S&P αναβάθμισε πιστοληπτικά την Ελλάδα, εν μέσω διεθνούς κρίσης, στις 18 Απριλίου, ακόμα συζητείται. Κι αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχει τη σχετική εμπειρία από την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ.
*** Η περίπτωσή μας έξω αντιμετωπίζεται περίπου ως μοντέλο. Και δεν αποκλείεται να ξανασυζητηθεί, για τον ίδιο λόγο πάντα. Κι αυτό επειδή σε λίγες μέρες, στις 16 Μαΐου συγκεκριμένα, έρχεται η σειρά της Fitch να μας αξιολογήσει.
*** Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν κι αυτή ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P; Και αμέσως μετά, στις 30 του μηνός, τη σκυτάλη θα πάρει η Scope. Αν ο ένας από τους δύο οίκους κάνει το ίδιο, τότε ετοιμαστείτε για νέες αποθεώσεις του ελληνικού μοντέλου από τα διεθνή ΜΜΕ.
*** Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένω σήμερα να ακούσω τα συμπεράσματα του governing council της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η φετινή ετήσια συνεδρίασή του, που έγινε στην Λισαβόνα, ολοκληρώνεται το απόγευμα κι αμέσως μετά η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, θα κάνει ανακοινώσεις.
*** Όλη η αγορά περιμένει να ακούσει τις θέσεις του ανώτατου οργάνου της κεντρικής τράπεζας για τα θέματα των επιτοκίων, της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και της επίπτωσης των δασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ποιος θα το περίμενε ότι 100 και κάτι μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, οι αγορές θα αγωνιούσαν για την επόμενη μέρα τους.
*** Για να καταλάβετε πού έχουμε φτάσει, ξέρω αναλυτές μεγάλων ξένων τραπεζών που, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη στάση του Αμερικανού προέδρου, λαμβάνουν πλέον υπόψη τους και την… ηλικία του.