*** Αν σας περνάει από το μυαλό ότι μόνο στην Ελλάδα ασχολούμαστε με υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια και την τοποθέτησή τους, τότε κάνετε μέγα λάθος. Απλώς, στη χώρα μας, λόγω Τουρκίας, όλα αποκτούν μια άλλη διάσταση. Ακόμα και ό,τι είναι «καθημερινότητα» για τους άλλους. Και εξηγούμαι:
*** Ο γαλλικός όμιλος Nexans -ο οποίος είναι ως γνωστόν υπεύθυνος και για την περίφημη πλέον ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (την GSI)- ανακοίνωσε ότι κέρδισε μια σημαντική σύμβαση με τον δημόσιο φορέα Interconnect Malta (ICM). Σε τι αφορά;
*** Πολύ απλά, στην προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης για τη δεύτερη διασύνδεση μεταξύ Μάλτας και Σικελίας. Όπως διαβάζω, αυτή η διασύνδεση 225 MW θα λειτουργεί στα 220 kV και θα περιλαμβάνει ένα καλώδιο που θα συνδέει το Maghtab (Μάλτα) με τη Ragusa (Σικελία).
*** Τόσο απλά, τόσο ήρεμα, τόσο ωραία. Χωρίς… πολεμικά ανακοινωθέντα και όλα τα σχετικά που συνοδεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και συμφωνήθηκαν ήδη και τα χρονοδιαγράμματα.
*** Το καλώδιο θα εγκατασταθεί παράλληλα με την υπάρχουσα διασύνδεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί από τη Nexans το 2015. Τα καλώδια που απαιτούνται γι’ αυτό το έργο θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Nexans στο Τσάρλεστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.
*** Ενώ εμείς εδώ ακόμα θα ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο, τόπο, τρόπο κ.λπ.
*** Τι θέλω να πω με όλα τα παραπάνω; Ότι δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Εννοείται ότι μας έλαχε ένας κακός και δύστροπος γείτονας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αλλά κι εμείς έχουμε μια τάση να δραματοποιούμε ή να μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Σε όλα τα επίπεδα.
*** Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει με τις επενδύσεις. Η CMA CGM, η οποία ως γνωστόν συμμετέχει και στον «δικό μας» ΟΛΘ, υπογράφει με τη νέα συριακή κυβέρνηση συμφωνία λειτουργίας του λιμανιού της Λατάκια για 30 χρόνια.
*** Κι όμως, κανείς δεν το φωνάζει, ούτε το διαλαλεί. Γιατί απλώς δεν χρειάζεται. Η δουλειά γίνεται όπως πρέπει: διακριτικά. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μόλις πριν από μερικές ώρες ο γαλλικός γίγαντας των εμπορευματοκιβωτίων επιβεβαίωσε και επίσημα την επιστροφή του στη Συρία.
*** Προηγήθηκε μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 και την εγκατάσταση νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αλλά «δεν άνοιξε μύτη» για την επένδυση, η οποία κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι: Η σύμβαση προβλέπει επένδυση 230 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
*** Μην απορήσετε λοιπόν αν σε ένα μελλοντικό ranking, σε 10-15 χρόνια, δείτε το συγκεκριμένο λιμάνι πάνω από τα ελληνικά. Και προπάντων, μην πέσετε από τα σύννεφα. Γιατί οι δουλειές έτσι γίνονται, αθόρυβα, παγκοσμίως. Ακόμα και στη… Συρία.
*** Έναν εκνευρισμό τον πιάνω από το Μαξίμου. Κυρίως, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Έχω να σας πω ότι αυτή η ιστορία με τον ξυλοδαρμό στη Νομική στοίχισε ένα… Σαββατοκύριακο στο σχεδόν μισό Υπουργικό Συμβούλιο, που μαζεύτηκε άρον-άρον το περασμένο Σάββατο στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.
*** Ο Μητσοτάκης θέλει «μέτρα τώρα». Κομμάτι δύσκολο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μερικά εικοσιτετράωρα μετά κουκουλοφόροι με ρόπαλα έκοβαν βόλτες στην πανεπιστημιούπολη, δέρνοντας και πετροβολώντας.