*** Από το στρατόπεδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακούω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανέβουν κι άλλο οι τόνοι της αντιπολιτευτικής κριτικής στην κυβέρνηση. Στο (εύλογο) ερώτημά μου αν «έχει κι άλλο», η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Κι ακόμα δεν είδατε τίποτα».
*** Συμπέρασμα 1ο: Πάμε για αντιπολίτευση ακραίας μορφής. Συμπέρασμα 2ο: Το Μαξίμου ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναθεωρήσει κάποιες από τις (δεύτερες) σκέψεις που κάνει για τη… χρησιμότητα της Ζωής.
*** Υπάρχει όμως και ένα 3ο Συμπέρασμα: Αυτό αφορά τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Αν η Πλεύση Ελευθερίας κατορθώσει -όπως σκοπεύει- να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τότε θα τους αφαιρέσει κι άλλον ζωτικό χώρο.
*** Και, μεταξύ μας, δεν τους έχει μείνει και πολύς. Τι εννοώ; Είναι θέμα χρόνου να δει το φως της δημοσιότητας το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων. Τι να έχετε υπόψη σας περιμένοντας να διαβάσετε τα αποτελέσματά τους; Ότι:
- αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει την καθοδική του πορεία (κι αν πολύ περισσότερο καταγράψει κανένα μονοψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου) και
- αν ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με ποσοστά που παραπέμπουν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της πρώτης εποχής, τότε:
«Αντίο, ζωή». Τι εννοώ; Ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ακούσει τους ψιθύρους αμφισβήτησης και γκρίνιας της Χαριλάου Τρικούπη να γίνονται κραυγές, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος δεν θα σώζεται ούτε αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατασκηνώσει έξω από την Κουμουνδούρου και ζητάει «συγχώρεση». Τόσο απλά και τόσο προβλεπόμενα.
*** Αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένω ότι δεν θα πρέπει να επιχαίρουν. Γιατί στην περίπτωση που τα ποσοστά της Ζωής συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τότε θα εξελιχθεί σε πραγματικά απρόβλεπτο παράγοντα. Και σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τίποτα στο Μαξίμου, για την επόμενη μέρα.
*** Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, δείχνουν απλά μια σταθεροποίηση της Πλεύσης. Όπερ σημαίνει ότι κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ (γιατί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει στον ορίζοντα). Μετά, βλέπουμε.
*** Εννοείται επίσης ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν πάντα κατά νου και τον παράγοντα «Σαμαρά». Τον οποίο δεν φοβούνται, αλλά την ίδια ώρα δεν υποτιμούν. Εξ ου και η πρόσφατη περιοδεία των Παπασταύρου και Πτωχού στην Πελοπόννησο, στην έδρα του πρώην πρωθυπουργού.
*** Και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες του τελευταίου, αλλά… Για την ιστορία, η επίσκεψη έγινε πριν ο υπουργός Ενέργειας ξεκινήσει την περιοδεία του στις ΗΠΑ. Με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.
*** Να κάνω μια πρόβλεψη; Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, η ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι «χαμηλής διπλωματίας». Κι αυτό γιατί κάποιο μείζον θέμα δεν είναι ανοικτό. Ακόμα και γι’ αυτό που αφορά την πόντιση της καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου μια κατ’ αρχήν συμφωνία φαίνεται να υπάρχει. Απλώς, θα τη μάθουμε εν καιρώ.
*** Οπότε, τα κρίσιμα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των Μητσοτάκη – Ερντογάν θα είναι αυτά που από ελληνικής πλευράς χειρίζεται κυρίως ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου.
*** Ακούω για μια πολύ μεγάλη τουριστική – ξενοδοχειακή επένδυση στη Λήμνο. Που αργά, αλλά σταθερά εξελίσσεται σε πολύ hot προορισμό, για ψαγμένους. Εκεί, λοιπόν, επιχειρηματική οικογένεια που πρωταγωνιστεί στους ομογενειακούς κύκλους της Ουκρανίας θα επενδύσει περί τα 170 εκατ. ευρώ!
*** Στον Τουρισμό.