*** Θέλει, δεν θέλει, η Ρώμη θα υποχρεωθεί να έρθει πιο κοντά στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί η Ιταλία θα είναι η χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της στην Ελλάδα. Πότε; Τον Ιούνιο του 2027.
*** Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα έχει την προεδρία της Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2027 και η Ελλάδα θα αναλάβει τα ηνία για το δεύτερο εξάμηνο. Συνεπώς, για ένα μεγάλο διάστημα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα βρίσκονται σε υποχρεωτική ανοικτή γραμμή.
*** Η εμπειρία έχει διδάξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα δύο κράτη (όποια κι αν είναι) έρχονται πολύ πιο κοντά, γιατί πρέπει να συνεργάζονται. Κι αυτό είναι ένας θετικός παράγοντας για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με την… Τουρκία.
*** Όσοι ξέρουν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ανεξάρτητα από τις «χαρούλες» που κάνει η Τζόρτζια Μελόνι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οικονομικές, αμυντικές και άλλες σχέσεις της Ρώμης με την Άγκυρα είναι (πάρα) πολύ στενές. Τις ανταγωνίζονται μόνο εκείνες ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Άγκυρα.
*** Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ξέρουμε και τι εταίρους έχουμε.
*** Με την ευκαιρία αναφοράς της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το β’ εξάμηνο του 2027, να αναφέρω ότι εξαιτίας της ο Μητσοτάκης θα «υποχρεωθεί» να κάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2027. Εφόσον αποφασίσει να εξαντλήσει τη δεύτερη κυβερνητική θητεία.
*** Και γιατί Μάρτιο και όχι Ιούνιο; Τότε που θα λήγει «στον πόντο» η θητεία; Επειδή, απλά, θα θέλει η χώρα να έχει κυβέρνηση όταν την 1η/6/2027 θα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από την Ιταλία.
*** Επειδή είναι πιθανόν να χρειαστεί να κάνει και επαναληπτικές, για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, γι’ αυτό θα θέλει να έχει τον απαραίτητο χρόνο: από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Και γι’ αυτό οι πρώτες κάλπες θα στηθούν τον Μάρτιο, ώστε αν χρειασθούν δεύτερες, να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου.
*** Γι’ αυτό…
*** Ξεκίνησαν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του τελικού δημοσιονομικού μείγματος πολιτικής που θα εφαρμόσει στο εξής. Και εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.
*** Η δουλειά που θα γίνει θα είναι κάτι παραπάνω από συστηματική. Γι’ αυτό και ξεκινά από τόσο νωρίς. Δεν είναι τυχαίο ότι για το ίδιο project γίνονται επαφές ακόμα και με εξειδικευμένα στελέχη μεγάλων ξένων συμβουλευτικών οίκων.
*** Πρόκειται για σύνθετη δουλειά, σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, που θέλει μεγάλη προσοχή.
*** Και θα κλείσω όπως άρχισα. Με Ιταλία και ειδικότερα με τη Μελόνι, που έχει την τιμητική της σήμερα. Τι μαθαίνω; Ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε μια ευρωπαϊκή συνάντηση στα Τίρανα (για τον Πολιτικό Διάλογο), έγινε… Τουρκάλα.
*** Γιατί; Επειδή έμαθε, εκ των υστέρων, ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν, συγκάλεσε μια κλειστή σύσκεψη για το ουκρανικό, στο περιθώριο αυτής της συνόδου, με την παρουσία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, χωρίς να την καλέσει. Στην πραγματικότητα, την απέκλεισε.
*** Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε…