Οι ενδοκυβερνητικές τριβές Άδωνι-Δένδια, το λιβυκό ζήτημα, οι εξελίξεις που έπονται με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα

Η μεγάλη ενόχληση Μητσοτάκη από την "επίθεση" του Άδωνι στον Δένδια, η σύγχυση με τον πρέσβη Βράιλα και οι πιέσεις για νέο κόμμα Τσίπρα

Νίκος Δένδιας και Άδωνις Γεωργιάδης © Eurokinissi

*** Ένα – ένα τα μέτωπα θα κλείνουν, λένε από το Μαξίμου. Και επιμένουν ότι για όλα χαράσσονται γραμμές άμυνας. Δύσκολο να το πιστέψω, καθώς παρατηρείται πληθωρισμός «εχθροπραξιών». Ωστόσο, θα περιμένω για να δω.

*** Ας πάρουμε για παράδειγμα, την περίπτωση του λιβυκού ζητήματος. Εκεί μου λένε ότι η κυβέρνηση θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία μια ατάκα που είχε πει ο Μητσοτάκης. Πότε; Προσερχόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

*** Τι είχε πει; Ότι αφού η χάραξη κοινής ΑΟΖ με τη Λιβύη ήταν εύκολη υπόθεση, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του, τότε γιατί οι κυβερνήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προηγήθηκαν δεν τη… χάραξαν;

*** Μάλλον εύλογο το ερώτημα, αν και εμπίπτει στη λογική του συμψηφισμού. Κι από το πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίζονται ότι αυτή η τακτική δεν τους αρέσει. Ωστόσο, όταν κι όποτε χρειάζεται, θα την επιστρατεύουν.

*** Όλα τα είχε ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, οι ενδοκυβερνητικές τριβές του έλειπαν. Η πρόσφατη, έμμεση πλην σαφής, «επίθεση» του Άδωνη Γεωργιάδη στον Νίκο Δένδια δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μαξίμου. Τι μαθαίνω;

*** Ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη συνεννόηση του υπουργού Υγείας με τον σκληρό πυρήνα της εξουσίας. Ο τελευταίος έμαθε για τη δήλωση Γεωργιάδη (σχετικά με την τουρκο-λυβική ΑΟΖ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν Άμυνας) από τα ΜΜΕ.

*** Τι άλλο μαθαίνω όμως; Ότι κατόπιν εστάλη μήνυμα στον Γεωργιάδη να «χαλαρώσει» και να μην επανέλθει. Κοινώς να σταματήσει. Και κάπως έτσι, στη διαρροή – απάντηση του Δένδια, ο Άδωνης δεν σήκωσε το γάντι.

*** Α, και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ (μα πάρα πολύ) ενοχλημένος από αυτήν την εικόνα που βγήκε προς τα έξω.

*** Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι εμού, να σας ενημερώσουν. Εγώ, απλά, θα καταθέσω εδώ ότι εισαγγελικές υπηρεσίες ασχολούνται με την περίπτωση ήδη από το μακρινό 2017.

*** Εννοείται βεβαίως ότι δεν θα μπω εγώ στις λογικές του συμψηφισμού, από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπαίνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (κατά δήλωσή του). Θα σταθώ όμως σε κάτι που μου διαμηνύεται από κάτι καλές πηγές που έχω: Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα

*** Τελικά κατάλαβε κανείς γιατί ο πρέσβης Βράιλας δεν πήγε στο πρεσβευτικό πόστο της Ουάσιγκτον; Επί του θέματος υπάρχει μια σύγχυση. Το τελευταίο που άκουσα έχει να κάνει με το γεγονός της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

*** Δηλαδή ότι ο Βράιλας προτιμήθηκε να μείνει επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, γιατί ξέρει καλύτερα από τον καθένα την εκεί «γεωγραφία». Κι άρα θα φανεί πολύτιμος για να επιτευχθεί ο στόχος μιας επιτυχημένης προεδρίας.

*** Καλά και άγια όλα τα παραπάνω και πολύ πιθανό να ισχύουν. Υπάρχει όμως μια ένσταση: Όταν ανακοινώθηκε η μετακίνησή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δεν ίσχυε;

*** Και θα τελειώσω με ολίγη από Αλέξη Τσίπρα. Για να σας μεταφέρω αυτό που επιμένουν να διαρρέουν από το περιβάλλον του. Ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται πολλές πιέσεις για να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος.

*** Εγώ πάλι, γιατί πιστεύω ότι οι μόνοι που τον πιέζουν είναι βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζουν ότι μόνο έτσι θα έχουν επόμενη μέρα;