Η επιστροφή του (πρώην) Χίλτον, ο απαρχαιωμένος κανονισμός της Βουλής και γιατί οι Τούρκοι σκληραίνουν τη στάση τους στο Αιγαίο

Όταν συντάχθηκε ο κανονισμός της Βουλής υπήρχαν μόνο τέσσερα κόμματα, τώρα υπάρχουν δεκάδες ανεξάρτητοι βουλευτές

Νικήτας Κακλαμάνης, πρόεδρος Βουλής © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

*** Λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι μετά από χρόνια αναμονής, γίνεται ένα πρώτο βήμα επιστροφής του Χίλτον στην κανονικότητα. Καταρχήν, να διευκρινίσω ότι θα μου πάρει καιρό να το λέω The Ilisian, όπως μετονομάστηκε, αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα τα καταφέρω.

*** Λέγαμε λοιπόν ότι γίνεται το πρώτο βήμα της μεγάλης επιστροφής του εμβληματικού ξενοδοχείου. Πώς; Μέσω της λειτουργίας του House of NYNN. Περί τίνος πρόκειται:

*** Μου λένε ότι θα είναι μια σύγχρονη ιδιωτική λέσχη, που θα απαρτίζεται αυστηρά από μέλη τα οποία θα κινούνται σε χώρους που θα καλύπτουν συνολικά περίπου 5.500 τ.μ. εσωτερικά και 3.000 τ.μ. εξωτερικά. Οι ανάγκες που θα καλύπτονται; Ψυχαγωγίας, άθλησης κλπ, κλπ.

*** Επαναλαμβάνω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο προς τη συνολική επαναλειτουργία της μονάδας. Η οποία, η αλήθεια είναι ότι άργησε. Αλλά από την άλλη αποδείχτηκε και τόσο δύσκολο project στην υλοποίηση, που, απ’ ό,τι μου λένε, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.

*** Ξέρετε πότε άλλαξε τελευταία φορά ο κανονισμός της Βουλής; Κάποια στιγμή στα βάθη της δεκαετίας του ’80. Σας θυμίζω, για να πάρετε κλίμα οι νεότεροι, επί πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου και προεδρίας της Βουλής του Γιάννη Αλευρά. Αείμνηστοι και οι δυο προ πολλού.

*** Για να καταλάβετε, ο τελευταίος είχε επιλέξει τότε τον πατριάρχη των συνταγματολόγων, αείμνηστο επίσης, Αριστόβουλο Μάνεση, για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο. Και το έφερε, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι εφαρμόζεται τόσα χρόνια μετά.

*** Για όλα όμως έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της ανανέωσης. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, για τον συγκεκριμένο κανονισμό, έχει έλθει προ πολλού. Όπως λέει εύστοχα και ο νυν πρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, όταν συντάχθηκε ο υφιστάμενος υπήρχαν τέσσερα κόμματα όλα κι όλα στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και Συνασπισμός).

*** Σήμερα, μόνο οι ανεξάρτητοι βουλευτές μετριούνται σε… δεκάδες. Για να μην αναφερθώ στον αριθμό των κομμάτων. Κατά συνέπεια, ο κανονισμός αυτός πρέπει να αλλάξει και σωστά.

*** Η Άγκυρα, αργά αλλά σταθερά, ανεβάζει τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αντί να μειώσει τα μέτωπα, φροντίζει να τα αυξήσει. Το θετικό της ιστορίας είναι πως -όπως έχει αποδείξει η ιστορία- αυτό το κάνει όταν πιέζεται. Το αρνητικό είναι ότι αυξάνει έτσι και το επίπεδο έντασης με την Ελλάδα και τις άλλες γειτονικές χώρες.

*** Ο πρόλογος γίνεται για να εξηγήσω για ποιον λόγο οι Τούρκοι αποφασίζουν τώρα να ανοίξουν τη συζήτηση για μια τουρκο-συριακή ΑΟΖ, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων εξαφανίζει από τον χάρτη την… Κύπρο! Στη βάση της γνωστής, παράλογης, τουρκικής θεωρίας περί νησιών.

*** Τι άλλο μαθαίνω; Ότι ενδεχομένως ένα από τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία, όπως ανακοίνωσε η Λιβύη, θα πραγματοποιήσει έρευνες, να εφάπτεται τελικώς των ελληνικών νοτίως της Κρήτης. Για την ακρίβεια, να αλληλοκαλύπτεται.

*** Κι επειδή, ως γνωστόν, τις έρευνες θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι, όλοι αντιλαμβάνονται ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από την κουρτίνα. Το συμπέρασμα; Η Άγκυρα αποφάσισε να παίξει σκληρά.

*** Επειδή, όμως, ως γνωστόν, η δράση προκαλεί πάντα αντίδραση, θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτήν την περίπτωση ούτε η Αθήνα θα καθίσει φρόνιμα. Οπότε…