Επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σουμπίνα, πως η Μόσχα αγνόησε πλήρως το τελεσίγραφο που έδωσαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας από το Κίεβο το Σάββατο για την έναρξη μιας άνευ όρων 30ημερης εκεχειρίας στην Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα. Στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους Ευρωπαίους ομολόγους και την Ε.Ε, ο Σουμπίνα δήλωσε πως μέσα σε ένα 24ώρο, νέες ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τραυμάτισαν τουλάχιστον 22 άτομα. Οι ηγέτες της Ευρώπης ελπίζουν οι ΗΠΑ να συμπορευτούν πια μαζί τους ύστερα από νέα προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμούς σε οποιαδήποτε πλευρά που εμπλέκεται σε αυτήν τη τριετή σύγκρουση δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες για 30ημέρες, εικάζουν αναλυτές.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αγνόησε το τελεσίγραφο της Ευρώπης για εκεχειρία από τη Δευτέρα, ο Τραμπ επέμεινε πως είναι απαραίτητο να παραστεί ο Ουκρανός ομόλογος του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνάντηση με τον ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την Πέμπτη. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και ο ίδιος στη συνάντηση στο πλαίσιο της προγραμματισμένης περιοδείας στο Ριάντ, την Ντόχα και Άμπου Ντάμπι. Αυτήν την τετ-α-τετ συνάντηση πρότεινε ο Πούτιν προχθές, μια κίνηση που πιθανολογείται πως αποτελεί πολιτικό ελιγμό για να μην ενδώσει στο αίτημα της Δύσης για κατάπαυση του πυρός. «Έχω την αίσθηση πως θα συμφωνήσει», απάντησε χθες ο Τραμπ σε ερώτηση για την κρίσιμη εκεχειρία που προωθεί η κυβέρνησή του εδώ και ένα δίμηνο.
Ξημερώματα Κυριακής ήταν που ο Πούτιν αντιπρότεινε στην Ουκρανία τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να αποφύγει τη δέσμευση μιας εκεχειρίας που οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Δύση θεωρούν πως είναι απαραίτητη για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Αν και μια απευθείας συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών με απώτερο στόχο τον τερματισμό του τριετούς πολέμου είναι κρίσιμη, αναλυτές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών διότι ο Πούτιν όχι μόνον δεν δέχεται να σταματήσουν οι εχθροπραξίες αλλά έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από τα βασικά αίτια της διαμάχης, μια θέση που μάλλον δεν μπορεί να οδηγήσει σε κοινό έδαφος.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν πια την επιβολή νέων κυρώσεων μαζί με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων δασμών 500% σε όσες χώρες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Το Βερολίνο μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμάχους συμπεριέλαβαν, επίσης, στη λίστα νέων, ενδεχόμενων κυρώσεων το μόνιμο μπλοκάρισμα του αγωγού Nord Steam 2, ο οποίος ενώνει τη Γερμανία με τη Ρωσία και συμβόλιζε τη στενή συνεργασία των δυο χωρών πριν αποφασίσει το Κρεμλίνο να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αρχές Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν πως βρίσκονταν σε μονομερείς συνομιλίες με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής στροφής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μακριά από τη Δύση. Η στάση απέναντι στον Ζελένσκι ήταν άκρως επικριτική στον ηγέτη μιας χώρα που πολεμά μια τριετή εισβολή. Όμως ακόμη και οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους με τους ελιγμούς του Κρεμλίνου. «Αρχίζω να αμφιβάλω ότι η Ουκρανία θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι πολύ απασχολημένος με τους εορτασμούς για τη νίκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις ΗΠΑ» είχε γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Κυριακή σε μια εμφανή σκλήρυνση του τόνου απέναντι στη Ρωσία.
Μέχρι και την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου και τη σύντομη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι, ο Λευκός Οίκος έδειχνε εμφανή επιείκεια στο Κρεμλίνο. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Time για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως «η Κριμαία θα μείνει με τη Ρωσία», θεωρώντας πως οι εδαφικές διεκδικήσεις του Κρεμλίνου μπορούν να σταματήσουν εκεί. Όμως, όπως τονίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία είναι τμήμα της. «Όποιος θεωρεί πως ο (Πούτιν) θα σταματήσει «εάν παραχωρηθούν κάποια εδάφη» ως μέρος μιας συμφωνίας για την ειρήνη είναι «απλά ανόητος» δήλωσε προ μιας εβδομάδας ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC.
Απομένει να εξακριβωθεί εάν ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να πιέσει το Κρεμλίνο να δεχτεί μια εκεχειρία. Η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να συνοδευτεί από αποφασιστικότητα. Κατά κοινή ομολογία, αν και ο Τραμπ οικειοποιήθηκε εξ ολοκλήρου την επιτυχία στην εκεχειρία της Λωρίδας της Γάζας, σήμερα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες με τραγικές επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό.