Πέρασε τελικά η θέση των φορέων του Κατάκολου που ήθελαν τον διαχωρισμό της ανάθεσης της δημιουργίας και της λειτουργίας του τοπικού λιμανιού κρουαζιέρας από εκείνο της Πάτρας. Το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου έλαβε την απόφαση να διαχωρίσει τους δύο διαγωνισμούς, που αρχικά το Υπερταμείο προκήρυξε στη μορφή του «2-σε-1».
Μάλιστα, πρόσφατα, ελήφθη η απόφαση να προσληφθεί αποτιμητής μόνον για την παραχώρηση του λιμένα του Κατάκολου, και όχι της Πάτρας. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον περιορίζεται στο συγκεκριμένο λιμάνι, ενώ το λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας είναι στα αζήτητα.
Μειωμένη ζήτηση στο λιμάνι της Πάτρας
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μειωμένη ζήτηση στο λιμάνι της Πάτρας, η οποία σε συνδυασμό με τις αρνητικές παρεμβάσεις του τοπικού δημάρχου, διώχνουν οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Σημειώνεται ότι το 2024 στο λιμάνι του Κατάκολου έπιασαν 217 κρουαζιερόπλοια με 400.000 επιβάτες και στο λιμάνι της Πάτρας μόλις 24 κρουαζιερόπλοια με 1.500 επιβάτες.
Το Κατάκολο είναι το 7ο λιμάνι της χώρας σε προσεγγίσεις πλοίων κρουαζιέρας και η Πάτρα 40ο. Σύμφωνα με το Υπερταμείο, το λιμάνι του Κατάκολου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έως τρία κρουαζιερόπλοια με μήκος άνω των 350 μέτρων ταυτόχρονα. Οι ενδιαφερόμενοι για το Κατάκολο είναι δύο μετά την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων από την πλευρά του Yπερταμείου. Πρόκειται για τις εταιρείες/σχήματα:
- Cruise Terminals International Ltd και
- Consortium Cruise Terminal Investment Limited Sarl – V Group SM S.A.
H πρώτη είναι θυγατρική της Royal Cruise Terminals και η δεύτερη σύμπραξη της MSC Cruises (όμιλος Aponte) και του επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη. Σημειώνεται ότι κόπηκε ο τρίτος ενδιαφερόμενος η GPH Cruise Port Finance τουρκικών συμφερόντων. Η τελευταία είναι η μόνη που ενδιαφέρθηκε και για τα τρία λιμάνια κρουαζιέρας που ήθελε να παραχωρήσει το Υπερταμείο.
Η τουρκικών συμφερόντων εταιρεία κόπηκε στη αξιολόγηση και από τα λιμάνια της Πάτρας και της Καβάλας. Έτσι, δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος για το λιμάνι της Πάτρας, ενώ για το λιμάνι της Καβάλας παραμένει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, η Lamda Marinas.
«Χλιαρό» ενδιαφέρον
Ωστόσο, και εδώ το ενδιαφέρον φέρεται να είναι «χλιαρό» και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δεύτερη φάση και αφού ολοκληρωθεί η παραχώρηση του λιμένα του Κατάκολου.
Η Καβάλα δέχεται και αυτή λίγα κρουαζιερόπλοια ετησίως, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που καταφθάνουν στην Πάτρα. Το 2024 δέχτηκε 28 κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 43.000 επιβάτες.
Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία που φθάνουν στο λιμάνι, φέρουν πάνω από 1.000 επιβάτες το καθένα. Μάλιστα, ο κεντρικός λιμένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» διαθέτει δύο θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων με μήκος άνω των 200 μέτρων.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το Υπερταμείο αναμένει τις προσφορές για το έργο της αναβάθμισης του λιμένα της Πάτρας. Το έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει την τοποθέτηση πλωτών προβλητών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής νερού, ενέργειας κ.ά. υπηρεσιών, με στόχο να μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη αναψυχής (μαρίνα).
Σημειώνεται ότι το λιμάνι τις Πάτρας διαθέτει μια τεράστια χερσαία έκταση (άνω των 100 στρεμμάτων) στην καρδιά της πόλης. Ωστόσο είναι εντελώς αναξιοποίητη από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και τώρα στόχος του Υπερταμείο είναι ν’ αξιοποιήσει μέρος αυτής της έκτασης.