Κρουαζιέρα: Σε ισχύ το τέλος εισόδου 20 ευρώ σε Μύκονο, Σαντορίνη

Αντιδράσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη για το νέο μέτρο επιβολής τέλους 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας από σήμερα 1η Ιουλίου

Kρουαζιέρα ©eurokinissi

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα 1η Ιουλίου το τέλος εισόδου 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η επιβολή του τέλους προβλέπεται από το άρθρο 27 του νόμου 5162/2024 και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια. Τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχουν υπογράψει επίσης τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών.

Το τέλος θα εφαρμόζεται ανά άτομο και ανά λιμάνι αποβίβασης, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περίοδο του έτους. Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία είσπραξης, τους αρμόδιους φορείς και τον μηχανισμό ελέγχου αναμένονται με την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Τα έσοδα θα κατευθύνονται στους οικείους Δήμους, στο Υπουργείο Ναυτιλίας για λιμενικές παρεμβάσεις και στο Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Η κυβέρνηση εκτιμά ετήσια έσοδα της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, με ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 100 εκατομμύρια.

Το μέτρο αυτό έχει διπλό στόχο

  • Την αποσυμφόρηση κορεσμένων προορισμών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
  • Την άντληση πρόσθετων πόρων από την κρουαζιέρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών στα λιμάνια και στον τουριστικό τομέα.

Αντιδράσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη για το τέλος των 20 ευρώ

Ο κ. Μανώλης Ορφανός, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θήρας αναφερόμενος στην «επίσημη πρώτη» για το τέλος 20 ευρώ στους επιβάτες κρουαζιέρας που κατεβαίνουν σε Μύκονο και Σαντορίνη επισημαίνει μιλώντας στο Action24: «Είμαστε αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο για το φοροεισπρακτικό τέλος κρουαζιέρας. Πληρώνουμε το μάρμαρο σε μια τουριστική ανισότητα, καθώς όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα είναι στα πέντε ευρώ. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα αίτημα πολλών ετών, όλων των προέδρων των λιμενικών ταμείων, για την αύξηση του τέλους της κρουαζιέρας. Δεν ζητούσαν όμως μια τέτοια τεράστια αύξηση, η οποία κατά 2/3, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα πάει σε υπουργείο τουρισμού και οικονομικών και οι δήμοι και τα λιμενικά ταμεία θα πάρουν το 1/3, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε πώς θα εισπραχθεί αυτό το τέλος. Σε μια Σαντορίνη που έχει τρία λιμάνια αποβίβασης».

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς, πρ. δημοτικού λιμενικού ταμείου Μυκόνου, υπογραμμίζει: «Εννοείται ότι είναι αρνητικότατο μέτρο, εννοείται ότι είναι τιμωρία για το νησί, γιατί η Μύκονος και η Σαντορίνη που προσφέρουν τόσα πολλά στην οικονομία της χώρας μας έπρεπε να επιβραβεύονται για όλη αυτή την προσφορά τους. Και αντί να επιβραβεύονται, τιμωρούνται σήμερα. Με επιστολή μας έχουμε ζητήσει να καταργηθεί, κι αν όχι να καταργηθεί να ανασταλεί. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να το έχει αναστείλει».