FT: Έτοιμο για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία το λιμάνι του Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το ετοιμάζεται για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, κρατώντας χώρο για πλοία εφοδιασμού του ΝΑΤΟ

Το λιμάνι του Ρότερνταμ © EPA/Marco Hoope

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, εντείνει τις προετοιμασίες του για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, κρατώντας χώρο για στρατιωτικά φορτία και σχεδιάζοντας εναλλακτικές διαδρομές φορτίων σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Boudewijn Siemons, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής του λιμανιού του Ρότερνταμ, δήλωσε ότι συντονίζεται με τη γειτονική Αμβέρσα για το πώς θα διαχειριστεί εάν φτάσουν βρετανικά, αμερικανικά και καναδικά οχήματα και προμήθειες.

«Δεν είναι κάθε τερματικός σταθμός κατάλληλος για τη διακίνηση στρατιωτικών φορτίων», δήλωσε στους Financial Times. «Εάν θα έπρεπε να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες στρατιωτικών αγαθών, θα κοιτάζαμε προς την Αμβέρσα ή άλλα λιμάνια για να αναλάβουν κάποια χωρητικότητα και το αντίστροφο. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον όλο και λιγότερο ως ανταγωνιστές. Και, φυσικά, ανταγωνιζόμαστε όπου πρέπει, αλλά συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα μέτρα του Ρότερνταμ αποτελούν μέρος ενός κύματος πολεμικών προετοιμασιών σε ολόκληρη την ήπειρο. Η ΕΕ καταρτίζει ένα σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους έως και 800 δισ. ευρώ, καθώς προσπαθεί να γίνει πιο αυτάρκης στην άμυνα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία φτάνει στον τέταρτο χρόνο της.

Η Ολλανδία, μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ρότερνταμ θα πρέπει να παρέχει χώρο για τη διαχείριση πολλαπλών πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο, κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ.

Η Siemons δήλωσε ότι ένα ή περισσότερα πλοία θα ελλιμενίζονται στην προκυμαία για αρκετές εβδομάδες, τέσσερις ή πέντε φορές το χρόνο, αν και η τοποθεσία μπορεί να αλλάξει. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Ρότερνταμ είναι το μόνο μέρος όπου το λιμάνι θα μπορούσε να μεταφέρει με ασφάλεια πυρομαχικά από το ένα πλοίο στο άλλο.

Θα πραγματοποιούνται επίσης αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις αρκετές φορές ετησίως.

Το λιμάνι έχει διαχειριστεί και στο παρελθόν οπλισμό, με μια έξαρση κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο από το 2003, αλλά ακόμη και στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, δεν διέθετε ειδική προβλήτα.

Ο Μαρκ Ρούτε, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε τα μέλη της συμμαχίας τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα από αυτά μέχρι το 2030.

Το Ρότερνταμ εκτείνεται σε μήκος 42 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Meuse στις Κάτω Χώρες. Διακινεί περίπου 436 εκατ. τόνους εμπορευμάτων ετησίως, υποδεχόμενο 28.000 πλοία δια θαλάσσης και 91.000 πλοία δια ποταμού από τη Γερμανία και την ενδοχώρα της Ευρώπης.

Το λιμάνι έχασε περίπου το 8% του εμπορίου του, κυρίως πετρέλαιο, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία.

Η Αμβέρσα διαχειρίζεται 240 εκατ. τόνους εμπορευμάτων ετησίως, γεγονός που την καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της ΕΕ.

Η Siemons δήλωσε ότι τα δύο λιμάνια συνεργάζονται επίσης για τη βελτίωση της αυτάρκειας της Ευρώπης. «Οι ομάδες μας εργάζονται όλο και πιο στενά μαζί σε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων για την ανθεκτικότητα».

Η πανδημία Covid-19, η οποία άφησε τις ευρωπαϊκές χώρες να ψάχνουν για προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα, αποκάλυψε την εξάρτησή τους από λίγους προμηθευτές, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η απότομη μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών ροών μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ήταν ένα άλλο μάθημα, δήλωσε ο Siemons.

Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν περισσότερες βασικές προμήθειες, όπως κάνουν με το πετρέλαιο. Η ΕΕ επέβαλε στα μέλη της να διατηρούν στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου 90 ημερών μετά το πετρελαϊκό σοκ του 1973, όταν οι αραβικές χώρες περιόρισαν την παραγωγή για να ασκήσουν πίεση στη Δύση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους με το Ισραήλ.

«Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο με πράγματα όπως ο χαλκός, το λίθιο, ο γραφίτης και μια σειρά από αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες», δήλωσε ο Siemons.

«Το έχουμε στο πετρέλαιο, δεν το έχουμε ακόμη για το φυσικό αέριο και, φυσικά, έχουμε κάποια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη που μπορούν να το καλύψουν, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικής ανθεκτικότητας, επίσης στα φαρμακευτικά προϊόντα και πού το δημιουργείτε; Και πόσο ανθεκτικοί είστε ως κοινωνία; Και αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό, καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής», πρόθεσε.

Είπε ότι οι περιοχές γύρω από τα λιμάνια, οι οποίες διαθέτουν καλά δίκτυα διανομής, θα ήταν κατάλληλες για τέτοια αποθέματα. Μέρος του ολλανδικού στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου βρίσκεται στο Ρότερνταμ.

Η ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει την Τρίτη μια «στρατηγική αποθεματοποίησης» που θα καλύπτει ιατρικές προμήθειες, κρίσιμες πρώτες ύλες, ενεργειακό εξοπλισμό, καταφύγιο και ενδεχομένως τρόφιμα και νερό.